Revolutionerande kapacitetsökningar som Low Code för med sig
Hem KRÖNIKA Revolutionerande kapacitetsökningar som Low Code för med sig

Revolutionerande kapacitetsökningar som Low Code för med sig

Publicerat av: Redaktionen

[KRÖNIKA] Low-code/No-code (LCNC) är verktyg som möjliggör programmering utan att skriva kod.

Med visuella verktyg såsom drag-and-drop kan till exempel en hemsida skapas utan att behöva skriva en enda rad HTML.

Att kodningsarbetet i sig utvecklas från låg, manuell nivå till en högre, mer abstrakt nivå är inget nytt.

LCNC-verktyg har funnits med oss ganska länge, men först nu börjar de bli så pass sofistikerade att de på riktigt kan rita om spelplanen för både IT-sektorn och, kanske än mer intressant, för alla andra.

I dagsläget är vi mitt i en kunskapskris inom teknologi. Techföretagen har svårt att hitta de kompetenser de behöver, och särskilt gäller det programmeringskunskaper. Den ekvationen kan lösas på två sätt: utbilda fler inom programmering, eller minska behovet av programmeringskunskaper. Och det sistnämnda är precis vad low-code åstadkommer.

När nya appar och program kan skapas utan kodningskunskap, uppstår möjligheter för än fler att delta i den digitala utvecklingen. Man kan se det som en demokratisering av själva kärnverksamheten i det digitala skapandet. Men lägre trösklar för att ta del av det digitala skapandet utgör inte bara nya möjligheter för individer, det ändrar även spelreglerna för vad som är möjligt inom tech.

LCNC-teknik gör nämligen varenda medarbetare till en potentiell utvecklare, och när även de utan digital spetskompetens kan bidra i utvecklingen av programvara så ökar den potentiella produktionskapaciteten avsevärt. Djupa programmeringskunskaper kommer fortsatt vara nödvändiga, men de kommer inte längre utgöra flaskhalsen i den digitala utvecklingen. Tänk om varje medarbetare kunde skapa en app för att underlätta i just deras arbetsuppgifter.

Revolutionerande kapacitetsökningar som Low Code för med sigDet är här den stora möjligheten finns, inte bara i termer ökad utvecklingskapacitet utan också då utvecklingen kommer närmare användaren. Ett av de största hindren för en applikations användbarhet är just hur behovsanpassad den är. Den programmeringskunnige kan inte förutse alla områden där en app ska användas, utan skapar en applikation som löser ett generellt problem snarare än ett specifikt. Riktiga problem är dock alltid specifika. När den som skapar appen också är den som ska använda den överbryggas det gapet helt.

Salesforce är en del av denna utveckling och hjälper organisationer i alla branscher att genomföra sin digitala omvandling. Efter att ha förvärvat Tableau 2019 har Salesforce bara påskyndat plattformens uppdrag – att ge fler människor möjlighet att fatta datadrivna beslut. Ett sätt för Tableau att göra detta är att utveckla verktyg som är lätta att använda och minskar hindren för dem som inte har specialiserade datakunskaper.  Nyligen lanserade Salesforce funktionen Tableau Data Stories, som automatiskt skapar textförklaringar till den data som visas. Användaren klickar helt enkelt på datakällorna och kommentaren visas – vilket gör det ännu enklare att förstå vad datan betyder.

Företag som använder LCNC-verktyg kommer att bygga upp digital effektivitet och kapacitet. De kommer att omvandla sina medarbetare till ett team av digitala skapare, som var och en kan utveckla digitala verktyg som underlättar deras arbete. Men vad den pågående demokratiseringen av programvaruutveckling kommer att innebära för den digitala revolutionen i stort, det kan vi bara spekulera om.

Av Tableaus sverigechef Fredrik Holmgren

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>