Hem Nyheter Samarbetande robot i laboratoriet ger snabbare analys

Samarbetande robot i laboratoriet ger snabbare analys

Publicerat av: Redaktionen

Med hjälp av en samarbetande robot ska Semcon automatisera analysen av prover för ett internationellt laboratorieföretag.

Samarbetande robot i laboratoriet ger snabbare analys 2

Thomas Lydhig Semcon

Syftet är att skapa en snabbare och säkrare process och frigöra tid för laboratoriepersonalen att fokusera på mer avancerade uppgifter.

Laboratoriearbete har ofta flera monotona och upprepande moment som kan effektiviseras med hjälp av automation. Samtidigt är det ett arbete som kräver hög precision så att inga prover kontamineras.

– Den här nya sortens samarbetande robotar är säkrare, tystare och effektivare eftersom de är gjorda för att kunna arbeta sida vid sida med människor.

–Det innebär att roboten kan stå öppet i laboratoriet utan skyddsutrustning omkring, samtidigt som välutbildad laboratoriepersonal kan fokusera på mer avancerade uppgifter, säger Thomas Lydhig, teknisk projektledare på Semcon.

Semcon har helhetsansvar för projektet, från planering och konstruktion till programmering och installation. Den samarbetande roboten YuMi kommer från Semcons samarbetspartner ABB. Roboten kommer att kunna hantera 50 prover per timma, vilket innebär att arbetet genomförs dubbelt så snabbt.

– Den samarbetande roboten är ungefär lika stor som en mänsklig torso och har två armar som arbetar simultant. Dessutom har roboten en kamera i vardera hand, bland annat för att kunna läsa etiketter och se provrörens position. Robotens kameror går att koppla upp, så att även människor kan se det roboten ser, säger Thomas Lydhig.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>