Sigma Technology hjälper kunder förbereda inför EU-lagstiftning kring digitala produktpass
Hem TEKNIK Sigma Technology Group hjälper kunder förbereda inför EU-lagstiftning kring digitala produktpass

Sigma Technology Group hjälper kunder förbereda inför EU-lagstiftning kring digitala produktpass

Publicerat av: Redaktionen

Svenska företag förbereder sig inför den kommande EU-lagstiftning som kräver användning av digitala produktpass.

Vid ett tidigare event arrangerat av Borås Science Park, Niklas Malmros, VD för Solutions Group på Sigma Technology Group, och Erik Lundh, projektledare för Interior Cluster, talade om samarbetet med kunder för att förbereda inför lagstiftningen genom att presentera ramverket för det digitala produktpasset som utvecklats av Sigma Technology och Interior Cluster.

Digitala produktpass främjar transparens och ansvarighet i tillverkningen och konsumtion av varor.

I mars 2022 introducerade Europeiska kommissionen den europeiska gröna given (eng. The European Green Deal), en plan för hållbar utveckling och tillväxt. Den gröna given syftar till att uppnå en minskning av CO2-utsläpp med 55% till 2023 jämfört med nivåerna från 1990 samt att göra Europa till världens första klimatneutrala kontinent till 2050.

För att främja en cirkulär ekonomi samt att minska avfallen, har Europeiska kommissionen föreslagit en rad åtgärder som täcker hela produktlivscykeln. Dessa åtgärder är utformande för att maximera användningen av material inom EU:s ekonomi samt minimera avfall. Digitala produktpass (DPP) är en av lösningarna för att uppnå målet.

Kraven för digitala produktpass kommer att påverka alla produkter på den europeiska marknaden. Först ut för ett pass kommer vara textil, elektroniska enheter, konstruktion, plast, bilar och kemikalier. Alla andra produkter kommer att följa därefter. Fram till 2026 ska representanterna för dessa industrier implementera DPP-lösningen.

Tillsammas med Interior Cluster, som är en del av Nordic Blockchain Alliance, har Sigma Technology tagit fram ett ramverk för hur företag kan arbeta och förbereda sig för att implementera ett dynamiskt digitalt pass som följer produkten längst livscykeln och kan justeras när fler förändringar samt detaljer introduceras till lagstiftningen. Företaget samarbetar tillsammans med Linnéuniversitet i Växjö, där studenter skriver en avhandling om digitala produktpass. Sigma Technology och Interior Cluster är för närvarande också i dialog med företag som är en del av Nordic Blockchain Alliance, om hur de förbereder sig inför lagstiftningen och utforskar potentiella prototyper samt hur blockkedjeteknik kan möjliggöra digitala produktpass.

Sigma Technology hjälper kunder förbereda inför EU-lagstiftning kring digitala produktpass

Niklas Malmros, VD för Solutions Group på Sigma Technology Group,Erik Lundh från Interior Cluster

Tidigare i april 2023, arrangerande Borås Science Park ett event kallat “Leda övergången till ett cirkulär textil- och modeindustri”, där branschledare, forskare och experter samlades för att diskutera de senaste utvecklingarna inom hållbar produktion samt konsumtionspraktiker. En av höjdpunkterna på eventet var presentationen av Niklas Malmros, VD för Solutions Group på Sigma Technology Group, som talade tillsammans med Erik Lundh från Interior Cluster om det kommande kravet från Europeiska unionen för att börja använda digitala produktpass och hur svenska företag och fabriker kan förbereda sig för lagstiftningen.

Niklas kommenterar:

– Företag som förbereder sig för digitala produktpass, kommer att vara väl positionerade för morgondagens cirkulära ekonomi. Genom att förbättra transparens och spårbarhet, kommer lösningen göra det möjligt för företag att bygga förtroende med konsumenter och intressenter, vilket kommer att hjälpa till att driva hållbara och ansvarsfulla metoder inom branschen. Att vänta tills lagstiftningen är på plats innebär en risk att hamna på efterkälken samt att gå miste om de fördelar som följer med att omfamna hållbarhet.

Erik tillägger:

– Små och medelstora företag möter flera utmaningar med digitala produktpass. Arbetet Sigma och Interior Cluster Sweden utför kommer att klargöra fördelarna och utmaningarna med produktpass. Branschen kommer därav vara mer förberedda när kraven från EU införs.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00