Hem KRÖNIKA Smart mobilitet nyckeln till modernt arbete

Smart mobilitet nyckeln till modernt arbete

Publicerat av: Redaktionen

[KRÖNIKA] En modern CIO måste ge de anställda på företaget tillgång till de mest effektiva och säkraste verktygen.

Smart mobilitet nyckeln till modernt arbete 2

Kenni Ramsell, Nordenchef på Dynabook

Mobilitet står i centrum för det, skriver Dynabooks Kenni Ramsell.

När man pratar om framtidens arbetsstyrka kanske bilder av robotar tonar fram? Eller till och med av folk som pendlar i flygande bilar? Även utan sådana science fiction-influerade visioner kan man konstatera att tekniklösningarna utvecklas i en enorm takt.

Det är i dag enklare än någonsin att jobba mobilt, tack vare ett varierat hårdvaruutbud. Ankomsten av 5G kommer att accelerera utvecklingen ytterligare, med nya lösningar för moln- och edgetillämpningar, förstärkt och virtuell verklighet, bärbara enheter, AI och automatisering.

Det innebär att kostnaderna för teknik ökar och att CIO:er och deras team får viktigare roller.

Oöverträffad mobilitet

Den största påverkan som nya tekniklösningar får på det dagliga arbetet är en explosionsartad ökning av mobilt arbete. Strategy Analytics förutspår att 1,88 miljarder personer kommer att jobba mobilt världen över 2023. Det motsvarar 43,3 procent av den totala arbetsstyrkan.

Det är en global trend, men vi märker av den tydligt i Sverige också. Ett exempel är Microsoft Sverige, där de anställda i snitt arbetar hemma en till två dagar i veckan.

Molnlösningar och ökat samarbete oberoende av var folk finns bidrar tillsammans med uppgraderingar av mobilnäten till bättre prestanda och kortare fördröjningar. Med 5G får vi också se helt nya IoT-enheter. Ett exempel är smarta klockor som ger smidig funktionalitet till folk på resande fot. Ett annat exempel är smarta glasögon som kommer att revolutionera många yrken, framför allt genom att minska behovet av att använda händerna, i till exempel yrken inom logistik och tung industri.

Edgelösningar, applikationer i kanten av nätverken, bidrar också till utvecklingen. Enligt Strategy Analytics kommer data att behandlas i kanten av nätverken i 59 procent av alla IoT-tillämpningar år 2025.

Alla nyheter till trots så kommer traditionell hårdvara som bärbara datorer att även fortsättningsvis att vara viktiga verktyg i det dagliga arbetet. De blir allt lättare, kraftfullare och säkrare för att kunna understödja en allt mer mobil arbetsstyrka.

Utmaningen för IT-chefer är att säkerställa att hårdvaran som används kan uppfylla nya och förändrade behov. Att prenumerera på enheter och support, det som kallas hårdvara som tjänst, i stället för att äga dem gör det enklare att formulera och uppfylla långsiktiga strategier. Vilket i sin tur underlättar en kontinuerlig uppgradering av tekniklösningar.

Säkerhet är viktigast

Säkerhetsföretaget SonicWall rapporterar om 10,5 miljarder attacker med skadlig mjukvara under 2018, vilket är ett olyckligt rekord. Säkerhet måste prioriteras mer än någonsin, särskilt när fokus för IT-säkerhet breddas, med nya bärbara lösningar och IoT-lösningar.

En annan studie, från Ponemon Institute, visar att datastölder i IoT-miljöer ökat dramatiskt sedan 2017. De flesta incidenter berör oskyddade IoT-enheter och applikationer.

IT-chefer måste därför bygga säkerhetslösningar som kan hantera alla hot. Och anställda måste få utbildning och vara säkerhetsmedvetna. Mobila edgelösningar underlättar, eftersom data kan krypteras lokalt och översättas med kommunikationsprotokoll innan de förs över på nätverket.

CIO:er som lyckas bidrar inte bara till ökad produktivitet, utan även till bättre ekonomiska resultat för sina företag.

Kenni Ramsell, Nordenchef på Dynabook

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>