Allt fler konsumenter påverkas av telekomoperatörernas 5G-reklam.
Antalet användare i Skandinavien har mer än fördubblats sedan 2020.
I takt med att kunskapen om 5G ökar har också konspirationsteorierna om olika typer av faror fått mindre utrymme, enligt en ny undersökning från revisions- och konsultbolaget Deloitte.
–De största operatörerna har uppenbarligen lyckats hitta formlerna för att kunna övertyga konsumenterna om fördelarna med 5G. Det är tydligt hur dessa kampanjer har haft en positiv effekt och att konsumenternas iver att byta nätoperatörer baserat på 5G-täckning ökar, säger Jonas Malmlund, partner på Deloitte.
Deloittes rapport Digital Consumer Trends 2021 – the Scandinavian Cut visar att drygt 11 procent av konsumenterna i Skandinavien kommer att använda 5G under 2021 – en fördubbling jämfört med 2020 då andelen var 5 procent. Även i Sverige har användandet ökat från 6 procent förra året till 10 procent i år. Trots att utrullningen av 5G fortfarande är i ett tidigt skede tycks utvecklingen vara ett tecken på att allt fler konsumenter inser det verkliga värdet av 5G-teknik.
Press på telekomoperatörer att erbjuda 5G
Omkring 23 procent av skandinaver uppger att de skulle byta nätoperatör baserat på deras 5G-täckning, vilket sätter press på telekomoperatörerna. Yngre målgrupper är mer angelägna om att övergå till 5G – 35 procent av konsumenter mellan 18 och 24 år uppger att de skulle byta nätoperatör baserat på 5G-täckning. Däremot minskar förändringsviljan med åldern.
–Resultaten visar att kommunikationen av utbyggnad och planer för olika tjänster inom 5G borde vara en topprioritering för telekomoperatörer, säger Jonas Malmlund.
Kunskapen om 5G ökar bland konsumenter
Undersökningen visar att 54 procent av konsumenterna tror att de kommer ha en bättre nätverksanslutning med 5G än 4G. Denna andel är 12 procentenheter högre än 2020, vilket tyder på en mer informerad och positiv syn. Ändå är den generella kunskapen om 5G låg – mer än hälften (56 procent) av konsumenterna i undersökningen uppger att de inte vet tillräckligt om 5G. Andelen har dock minskat med 6 procentenheter från förra året.
–Det finns alltså fortfarande en efterfrågan på kampanjer som fokuserar på att informera konsumenterna. Däremot är skandinavernas rädsla och oro kopplat till 5G relativt låg. I den globala undersökningen såg vi att andelen konsumenter som uppgav att de kände oro över 5G låg på cirka 30 procent i flera länder. I Skandinavien uppger endast 12 procent att de misstänker att 5G innebär en hälsorisk, säger Jonas Malmlund.