Hem NYHETER Telekomdebatt lyfte bristerna i PTS bedömning

Telekomdebatt lyfte bristerna i PTS bedömning

Publicerat av: Redaktionen

Den 27 oktober sände Telekomstudion, Telekomnyheternas webbinarieserie, ett program med fokus på 5g och hur PTS beslut om frekvensauktionen drabbar operatörer, leverantörer och telekomkunder.

Telekomdebatt lyfte bristerna i PTS bedömning 2

Kenneth Fredriksen

I den direktsända diskussionen deltog Kenneth Fredriksen, Executive Vice President of CEE&Nordic European Region Huawei, Jimmy Ahlstrand, Chief Corporate Affairs Officer Telenor Sverige, Kristian Viidas, Chef för ekonomisk analys på PTS och Åsa Sundberg, vd Teracom Group. Samtalet leddes av Mats Roesgaard Sjödin, moderator och chefredaktör för Telekomnyheterna.

Programmet innehöll diskussioner, intervjuer och analyser om en av årets största händelser inom telekombranschen, Post- och Telestyrelsens (PTS) auktion av 5g-frekvenser som sker nu i november. PTS meddelade den 20 oktober att alla operatörer som ansökt om att få delta i auktionen blivit godkända, men samtidigt klargjordes det att operatörerna inte kommer tillåtas använda Huawei och ZTE som leverantörer av 5g-utrustning.

I steget under Huawei och ZTE, drabbas operatörerna hårdast. Huawei har låtit konsultbolaget Oxford Economics göra en analys som visar att det här beslutet kan kosta Sverige, och framförallt telekomkunderna, någonstans mellan 3,3 och 35 miljarder kronor.

– Det är många delar i de här siffrorna och det är därför det är så långt mellan det högsta och det lägsta estimatet som Oxford Economics kommit fram till. Det är tydligt att det kommer kosta operatörerna extrapengar, både i tappad tid till marknaden, men också för att man måste byta ut utrustning som man eventuellt hade kunnat bygga 5g-infrastrukturen på. Vi är en stor leverantör av 4g-teknologi idag och den existerande infrastrukturen hade kunnat användas vid 5g-utbyggnaden. Men den viktigaste delen är den förlorade konkurrenskraften, som skapas av att företagen börjar nyttja ny teknik tidigt.

Kenneth Fredriksen tydliggör att Sverige har varit, och är fortsatt, en viktig marknad för Huawei.

– Sverige är den första marknaden som vi etablerade oss på först utanför Kina, i år skulle vi egentligen ha firat att vi varit en del av den svenska digitala marknaden i 20 år. Sverige är traditionellt sett en marknad som använder ny teknik tidigt, därför är det en marknad där det skapas mycket ny innovation. Vi vill vara en del av det ekosystem som finns här och vi vill bidra till det ekosystemet, därför är det intressant för oss att få vara en del av det framöver också.

Efter programmet kommenterar Kenneth Fredriksen vidare bristerna i bedömning och analys inför beslutet om 5g-frekvenserna.

– Säpo har tagit ett beslut på antaganden och inte på dokumenterad fakta. Säkerhet är naturligtvis av högsta vikt men PTS, den myndighet som är expert på telekomindustrin, har tyvärr inte gjort någon konsekvensanalys av vad detta beslut betyder för det svenska samhället och de har heller inte rådgjort med påverkande parter innan beslutet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00