Hem Nyheter Unik digital lösning gör Göteborgs hamn smartare

Unik digital lösning gör Göteborgs hamn smartare

Publicerat av: Redaktionen

Snabbare, säkrare, och mindre administration.

Unik digital lösning gör Göteborgs hamn smartare 4

Energihamnen är högintensiv miljö där säkerheten har högsta prioritet – samtidigt måste stora volym- och trafikflöden hanteras på kort tid. Med smart automatisering och digitalisering blir den ekvationen enklare att få ihop. Bild: Göteborgs Hamn AB.

Det blev effekterna när ett nytt datasystem nyligen infördes i Göteborgs hamns energihamn. Systemet samordnar och överblickar arbeten i hamnen och i slutändan kan även varuhanteringen skötas ännu snabbare och effektivare.

Göteborgs hamns energihamn är Sveriges största allmänna energihamn och hanterar över 20 miljoner ton energiprodukter årligen. Energihamnens 24 kajlägen tar emot upp emot 2500 fartyg om året från sjösidan. På landsidan passerar lika många fordon energihamnens portar – om dagen.

– Vi opererar i en högintensiv miljö där säkerheten har högsta prioritet, samtidigt som vi måste hantera stora volym- och trafikflöden på kort tid. Med smart automatisering och digitaliserade processer märker vi att den ekvationen blir enklare att få ihop, säger Dan-Erik Andersson, operativ chef på Göteborgs hamns energihamn.

70 pågående arbeten varje dag

Den senaste i raden av digitala lösningar är det egenutvecklade och helt unika datasystemet Permesso som lanserades i november. Med systemet kan man bland annat utfärda arbetstillstånd och samordna planerade och pågående underhålls- och utvecklingsarbeten digitalt i energihamnen.

Det pågår cirka 70 arbeten i olika delar av energihamnen varje dag och det är jätteviktigt att vi kan överblicka detta på ett tydligt sätt. Inte minst att vi kan förenkla tillståndsadministrationen för alla dessa arbeten som utförs på uppdrag av olika kunder med en uppsjö av entreprenörer inblandade, säger Carl Jansson, säkerhetssamordnare på Göteborgs Hamn AB.

”Jättevinst för kunder”

Unik digital lösning gör Göteborgs hamn smartare 5

Emily Andersson och Carl Jansson

Den som ska utföra ett arbete kan numera förbereda arbetstillstånd online istället för att åka till energihamnens kontor och genomgå pappersexercis. Samtidigt kan hamnbolagets personal som utfärdar tillstånden godkänna eller begära kompletteringar direkt på skärmen.

– Tidigare kunde det ta en halv arbetsdag, att samla underskrifter – nu går det på ett par minuter. Det är en jättevinst för kunder, entreprenörer och inte minst för oss själva, säger Emily Andersson, IT-projektledare på Göteborgs Hamn AB.

När ett arbetstillstånd registrerats i systemet dyker det upp som en symbol på en digital karta över energihamnen. På kartan går det att överblicka alla arbeten som pågår samt identifiera hinder eller risker för intilliggande verksamheter eller arbeten som pågår samtidigt. Exempelvis kan man samordna hetarbeten i närheten av pågående pumpningar av energiprodukter så att det går säkert tillväga.

Via systemet går det att skicka exakta koordinater direkt till räddningstjänsten om olyckan skulle vara framme som snabbt kan komma till rätt plats, även om ingen från olyckplatsen skulle ha möjlighet att möta upp vid porten.

Ett av flera digitala projekt

Permesso är det fjärde i raden av digitaliserings- eller automatiseringsprojektet som genomförts i olika delar på kort tid i Energihamnen. Bara det senaste året har hamnens rörledningssystem genomgått en grundläggande automatisteringstransformation, automatiska nykterhetsbommar har installerats och man har utvecklat en app som effektiviserar vid bunkring av fartyg i hamnen.

– Vi jagar hela tiden sätt att både eliminera onödiga moment och förbättra säkerheten. När vi lyckas med det kan vi ägna mer kraft åt kärnverksamheten – att skapa förutsättningar för snabb och effektiv varuhantering i energihamnen, säger Dan-Erik Andersson.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>