Det kommer stora nyheter som påverkar den svenska marknaden.
Det lovar Mike Ettling, vd på affärssystemföretaget Unit4, under ett samtal med IT-Kanalen. Han håller på exakt vad det rör sig om, men det lär handla om nya partnersamarbeten.
Unit4 har av tradition en stark ställning vad gäller affärssystem för svensk offentlig förvaltning, sedan många år tillbaka. Det affärssystem som varit känt under namnet Agresso är att beteckna som standardvalet på den marknaden.
Men globalt ser det annorlunda ut, Unit4 är en stark leverantör till näringslivet, och situationen förändras i Sverige också. Så här beskriver företagets vd Mike Ettling, med en bakgrund på bland annat SAP SuccessFactors, den roll Unit4 spelar på marknaden:
– Det som utmärker våra applikationer är att de är baserade på människor, inte på tillverkning. Det skiljer oss från alla andra stora leverantörer av affärssystem, säger Mike Ettling.
Det begrepp som används för att beskriva applikationerna är ”people centric”. Det innebär att de ska passa för utbildningsväsendet, konsultföretag, ideella organisationer, med flera liknande verksamheter, förutom för myndigheter, kommuner, regioner och liknande.
Mike Ettling är tydlig med att Unit4 inte alls riktar sig mot tillverkande industri. Men hur är det med företag som hamnar mitt emellan de båda ytterligheterna konsultföretag och tillverkande industri, som till exempel återförsäljare?
– Vårt huvudsakliga fokus är inte företag som köper och säljer varor. Men självklart finns det funktioner för att hantera lager och inventarier.
Hur yttrar sig det ”människocentriska” i applikationerna i praktiken? Paradexemplet är att mäta och bidra till engagemang hos anställda. Här lyfter Mike Ettling fram det interna arbete som har gjorts på Unit4.
– Det går att mäta engagemang på olika sätt, i realtid. Då går det att se hur åtgärder för att höja engagemanget hos de anställda fungerar. På Unit4 har vi till exempel infört frihet för de anställda att själva bestämma när de kan ta semester och var de ska jobba.
Att underlätta samarbete är ett annat exempel. Mike Ettling förklarar att många konkurrerande affärssystem är väldigt hårt knutna till traditionella arbetsflöden och processer, vilket gör att det blir problematiskt med moderna samarbetsformer. Tack vare flexibilitet vad gäller att definiera alternativa arbetsflöden ska Unit4s applikationer underlätta sådana typer av samarbetsformer.
– Ett exempel är att många andra applikationer kräver att varje etappmål måste definieras som ett projekt. Det gör det svårt att mäta omsättning per etappmål på olika sätt.
Ett etappmål, eller milestone som det heter på engelska, kan i sammanhanget ses en viktig punkt i en kontinuerlig process eller i ett specifikt projekt. Poängen är att man behöver kunna hantera olika typer av arbetsflöden på olika sätt.
Hur är det då med löftet om nyheter för den svenska marknaden? Mike Ettling går inte närmare in på exakt vad det handlar om, men det ska komma mer information i oktober. Han har inte sagt det, men en inte allt för vågad gissning är att det handlar om en utökning av Unit4s återförsäljarnät i Sverige. Det ligger i linje med det företagets uttalade mål att satsa på partner:
– Vi har 120 partner globalt och vårt fokus numera är att sätta partner i första rummet. Det finns utrymme att växa på den svenska marknaden, säger Mike Ettling.
Av Lars Danielsson