Hem Nyheter Uppsala kommun tecknar avtal med GlobalConnect

Uppsala kommun tecknar avtal med GlobalConnect

Publicerat av: Redaktionen

Uppsala kommun ingår mångårigt avtal med GlobalConnect för att stärka sin it-infrastruktur i syfte att implementera framtida tekniker och täcka upp nuvarande behov.

Uppsala kommun tecknar avtal med GlobalConnect 3Avtalet är mångårigt till ett värde av cirka 109 miljoner kronor.

Uppsala kommun är en expansiv kommun som förväntar sig stor tillväxt framöver. Det ställer höga krav på robusta och moderna datakommunikationstjänster – något som också lyfts fram tydligt i upphandlingsprocessen.

– För kommunen är IT-infrastrukturen en konkurrensfördel. Ska vi kunna erbjuda både näringsidkarare och invånare rätt förutsättningar behöver vi kunna dela data över samtliga delar av kommunen och det kräver att vi levererar bra datakommunikationslösningar, säger Thomas Ekvall, CIO på Uppsala kommun.

Det nya avtalet innebär att Uppsala kommun får en fiberbaserad WAN-lösning över hela kommunen, där drygt 450 siter inkluderas. Verksamheten är omfattande och komplex, och inkluderar allt från styrsystem för fastigheter till uppkopplad belysning och larm för äldreomsorgen.

GlobalConnect tilldelades uppdraget redan i december 2017 men upphandlingen överprövades och det är först nu som det kunnat träda i kraft.

– Det är väldigt positivt att vi nu får möjligheten att ta ett omtag kring utvecklingen av vår datakommunikation och på allvar inleder relationen med den GlobalConnect. Det har funnits ett uppdämt behov kring att få på plats en mer modern infrastruktur. I dag lägger vi mycket av våra data både i molnet och on-prem. Det gör att vi behöver ha en framtidssäkrad och flexibel lösning på plats, som vi kan skala upp och ned baserat på behov.

Thomas Ekvall berättar också att rådande pandemi har lyft andra typer av utmaningar än man tidigare varit van vid – och som nu blir enklare att möta.

– Exempelvis anordnar vi olika typer av digitala kulturaktiviteter med strömmad media på våra äldreboenden. Dessutom har vi fått en ökad efterfråga för digital undervisning på våra skolor. Och det är en utveckling som kommer fortsätta även efter att pandemin är över, säger Thomas Ekvall.

– Vi ser det här som ett gemensamt projekt, där vi har ett tätt samarbete och kan diskutera vad som behöver prioriteras. GlobalConnect ställer också krav på oss utifrån sin expertis och det ger oss större möjligheter att utveckla våra digitala verktyg framöver.

Regina Donato Dahlström, Sverige-vd på GlobalConnect, kommenterar affären:

– Det här samarbetet ligger mig extra varmt om hjärtat i och med att det är just i Uppsala som vi har våra rötter. Uppsala kommun ligger i framkant i digitaliseringen och visar en stor ambition att modernisera sin datakommunikation och samhällstjänster ytterligare. Att få vara med och bidra till den fortsatta utvecklingen i staden där vår egen resa började ska bli väldigt roligt och spännande.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>