Utvecklingen inom AI går starkt framåt
Hem Kanalröst Utvecklingen inom AI går starkt framåt

Utvecklingen inom AI går starkt framåt

Publicerat av: Redaktionen

AI, artificiell intelligens, är en teknik som på allvar börjar påverka samhället från grunden.

Utvecklingen inom AI går starkt framåt 2Vi börjar inte se konsekvenserna ännu men redan nu pågår kraftiga investeringar inom AI runtom i världen. Men Europa ligger långt efter Kina och USA: på andra sidan av Atlanten spenderar amerikanska företag fem gånger mer på AI; i Kina är den siffran tre gånger så hög. På grund av detta har Europeiska Komissionen tagit fram förslag som ska stärka utvecklingen av AI inom EU: flera hundra miljarder ska öronmärkas för detta inom de närmsta åren.

Till skillnad från Kina och USA togs det även fram mer tydliga etiska riktlinjer. Konsumenter ska nämligen vara skyddade ifall en städrobot orsakar skada i hemmet eller om en självkörande bil skadar någon. Sverige anses vara en av de länder inom EU som har störst utvecklingspotential inom AI-investeringar eftersom IT-kunskapen här är hög. Detta har även fått regeringen till att undersöka vilka förslag som kan läggas fram för att underlätta denna typ av investeringar som just nu bland annat främst består av kinesiska pengar.

Samtidigt uppmanar Europeiska Kommissionen alla medlemsländer att satsa på en omdaning av utbildningssytemet eftersom AI kommer att ha en negativ påverkan på nästan alla yrkeskategorier och skapa en stor arbetslöshet. För många kommer det här innebära att de måste omskola sig senare i livet för att inte riskera att hamna efter i samhällsutvecklingen inom arbetsmarknaden.

Sverige har sen maj 2018 ingått i ett samarbete med de andra nordiska länderna samt de baltiska länderna om ett fördjupat samarbete inom projektet AI. För konsumenterna handlar det helt enkelt om förbättrad åtkomst till AI genom att undvika så många regleringar som möjligt för att uppmuntra företag att satsa på AI.

AI spelar mot pokerspelare

AI har nu även kommit ikapp, och förbi, några av de bästa pokerspelarna i världen just nu. 30 pokerspelare hade valts ut från Poker Foundation för att spela Heads-up No-Limit Texas Hold’em – (den pokerversion där spelarna möts två mot två) mot AI. Dock är det inte den form av poker som används inom den absoluta toppeliten. Till exempel ska det påpekas att programvaran aldrig spelade mot världens nuvarande bästa kvinnliga pokerspelare, Vanessa Selbts (som själv har jobbat med programmering och bland annat utvecklat sitt egna pokerspel!). Idag är det nämligen för svårt för en AI-robot att spela mot en grupp pokerspelare.

Denna utveckling visar att AI börjar närma sig steget att kunna ta sig an komplicerade uppgifter såsom att besluta om investeringar, säger säger Stefan Carlsson, professor i datavetenskap på KTH i Stockholm.

Musik skapad av AI

Många tänker sig att AI kommer att handla om självkörande bilar, städrobotar och chattrobotar, men vad många inte känner till är att AI kan redan idag skapa musik som vid första lyssning kan låta som vilken annan låt som helst. Ett AI-program blev matad med alla låtar från Beatles och med hjälp av deep machine learning skapade den sin egen Beatles-låt. Vad får det här för konsekvenser då? Jo, till exempel så förlorar låten sitt upphovsrättsskydd enligt svensk lag om den skapas helt av ett AI-program eftersom detta inte uppfyller originalitetskravet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>