Waystream deltar i nytt europeiskt AI-forskningsprojekt
Hem Nyheter Waystream deltar i nytt europeiskt AI-forskningsprojekt

Waystream deltar i nytt europeiskt AI-forskningsprojekt

Publicerat av: Redaktionen

”Med det nya forskningsprojektet får vi möjlighet fortsätta utveckla våra idéer kring AI-användning och nästa generations bredbandsnät.”

Waystream deltar i nytt europeiskt AI-forskningsprojekt

Johan Sandell, CTO Waystream

Nu tillsammans med företag och organisationer i både Sverige, Tyskland och andra europeiska länder”.

Det säger Johan Sandell, teknisk chef och ansvarig för forskningsprojektet från Waystreams sida.

Tillsammans med ett konsortium som består av ett 30-tal små och stora industriföretag, operatörer, forskningsinstitut och universitet är Waystream nu en del av ett större paneuropeiskt forskningsprojekt inom tillämpad AI; AI-NET. Huvudsyftet med forsknings-projektet är accelerera digitaliseringen i Europa genom att bygga intelligent automatisering av nya och befintliga kommunikationsnätverk.

”I Norden har vi en stark tradition av kreativitet och innovation. Vi på Waystream är stolta över att under de senaste 20 åren ha varit en del av den utbyggnad som satt Sverige bland de främsta inom Europa när det gäller höghastighetsbredband och fiber till hemmet. En sådan infrastruktur öppnar inte bara upp för möjlighet till hemarbete och distansundervisning, men även för kreativitet och innovation när det gäller digitalisering och utveckling av nya tjänster. Den innovationskraften vill vi vara med att skapa ännu bättre förutsättningar för genom det paneuropeiska forskningsprojektet AI-NET”, säger Johan Sandell och fortsätter:

”I slutänden handlar det om innovation i alla led. Både när det gäller vår utrustning, operatörens nät och de tjänster som tillhandahålls över nätet. För vår del handlar projektet bland annat om att utnyttja den kraft som finns i open-source-världen kombinerat med modularisering och virtualisering. Det handlar också om att använda AI och mer specifikt maskininlärning t.ex. för att fånga upp fel innan de påverkat slutkunden. För operatörens del kan det handla om möjligheten att kunna automatisera sina nät till en högre grad och att fritt kunna placera nätverksfunktioner på ett mer optimalt sätt. För tjänsteleverantören ger det tillgång till en säker, stabil, snabb och flexibel infrastruktur med vilken de kanerbjuda innovativa tjänster till slutanvändarna.”

Projektet startade i februari och kommer pågå under tre år. Det är ett så kallat flaggskeppsprojekt under CELTIC-NEXT, vilket är en organisation med syfte att främja samarbetsprojekt inom tele- och datakommunikation. CELTIC-NEXT är i sin tur en del av EUREKA nätverket för forskningssamarbete, vilket innefattar drygt 45 länder främst inom Europa. Den svenska grenen stödjs av Vinnova och bland deltagarna finns förutom Waystream med pågående samarbetsparters RISE och Lunet även Chalmers, Clavister, FMV, Savantic och Telia.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00