​Unionen och Sveriges Ingenjörer har idag varslat om stridsåtgärder från och med 18 april mot IT&Telekomföretagen inom Almega

Unionen och Sveriges Ingenjörer har varslat om total arbetsnedläggelse vid 11 IT– och telekomföretag. Totalt omfattas tusentals medarbetare på ett stort antal orter i landet.

– Vi har erbjudit Unionen och Sveriges Ingenjörer en uppgörelse med en löneökning på 2,2 % vilket till fullo motsvarar den nivå som parterna inom industriavtalet har accepterat. Vi har också erbjudit en individuell Flexpension, som bygger på att individen själv har rätt att välja – lön eller extra pension, säger Anne-Marie Fransson, Förbundsdirektör på IT&Telekomföretagen inom Almega.

– En majoritet av företagen inom IT- och telekomsektorn erbjuder redan idag möjlighet att avsätta extra pension, så detta konfliktvarsel är opåkallat och helt oansvarigt, fortsätter Anne-Marie.

Anslutningsgraden är låg både bland företag och medarbetare inom IT-sektorn: enbart 25 % har företagen inom IT-sektorn omfattas av kollektivavtal.

– Detta får mycket stora konsekvenser både för drabbade företag och deras medarbetare och drabbar de varslade företagens kunder hårt. Vi har en gemensam utmaning i att säkra kollektivavtalets ställning inom It-sektorn, genom att göra dem mer attraktiva för både medarbetare och företag. Ett konfliktvarsel som det vi mottagit idag ger helt motsatt effekt – vi bör definitivt kunna lösa denna fråga vid förhandlingsbordet, säger Anne-Marie

Medlare från Medlingsinstitutet kommer nu att kopplas in för att försöka hitta en lösning och därmed undvika att konflikten träder i kraft.

Se också Almegas kommentar till varslet

Post Comment