MacBook Pro – när touch ersätter funktionstangenter
Hem PRODUKT NYHETER MacBook Pro – när touch ersätter funktionstangenter

MacBook Pro – när touch ersätter funktionstangenter

Publicerat av: Redaktionen

[TESTBLOGG] Apple har så slutligen lanserat sina senaste MacBook Pro modeller. Dessa består i grunden av två modeller; en 13 tum och en 15 tum vilka båda är tunnare, lättare, kraftfullare och erbjuder fler förbättringar än någon tidigare modell.

Men framför allt så lanseras de med möjlighet att byta ut de traditionella funktionstangenterna mot touchbaserade, programanpassade, dito. IT-Kanalen har tittat närmare på en snudd på fullspecificerad 15 tums modell. macbook-pro-2016-release-date-happening-soon-with-skylake-amd-polaris-gpu-and-intel-integrated-graphics

Kraften under huven

Den nya MacBook pro påminner, till det yttre, en del om den senast lanserade 12 tums MacBook. Chassit är tillverkat i ett helt stycke av aluminium vilken finns i två färgvarianter; Silver och Rymdgrå. På lockets ovansida finner vi Apple loggan i metall på exakt samma plats som den tidigare använda glödande loggan funnits.

Lyfter vi på locket så finner vi samma platta tangentbord som på MacBook och med samma typ av glasbaserade Force Touch Styrplatta, om än i större utförande. Styrplattan ger oss en mer exakt styrning av pekaren och funktioner för tryckavkänning möjliggör Force-klick, snabbspolning, tryckkänsligt ritande och Multi-Touch-gester vilka samtliga fungerar felfritt och med hög precision.

Ser vi sedan till skärmen i sig så är denna fortfarande på 15,4 tum med en upplösning på 2,880 x 1,800 med 220 pixlar per tum. Det som däremot har förändrats sedan föregående modell är kvalitén på skärmen som nu är 67 procent ljusare, eller kort och gott på 500 nits vilket gör det helt ok att sitta och jobba i direkt solljus, om du nu skulle vilja det. Dessutom så tar nu MacBook pro klivet in det utökade färgomfånget kallar för P3 vilket är ett stort steg för dig som använder datorn primärt för fotografier och film eller andra former av mer semiprofessionellt arbete.

Till detta så finner vi en fyrkärnig Intel Core i7 på 2,7 gigahertz samt en 512 gigabyte stor PCIe baserad SSD, 16 gigabyte arbetsminne och Radeon Pro 455 med 2 gigabyte gddr5-minne och automatisk grafikväxling med Intel HD Graphics 530 för att alltid nå en optimal balans mellan prestanda och batteritid. Att Apple har hittat en bra balans mellan den ökade prestandan och batteritiden inbyggda 76,0 Wh litiumpolymerbatteriet märks då vi under våra tester får ut nästan 9 timmar arbete på en laddning vilket är smått imponerande.

Universell portlösning

Nästa del som vi är delvis lite splittrade till är Apples val av portar och anslutningsmöjligheter. För MacBook Pro kommer enbart med fyra Thunderbolt 3-portar (USB-c), två på varje sida. Dessa har stöd för; Laddning, Display Port – (upp till dubbla bildskärmar med 5120 × 2880 pixlars upplösning vid 60 Hz och över en miljard färger eller upp till fyra bildskärmar med 4096 × 2304 pixlars upplösning vid 60 Hz och över en miljard färger), Thunderbolt (upp till 40 Gbit/s) samt USB 3.1 Gen 2 (upp till 10 Gbit/s)

Detta innebär kortfattat att vi bara har en typ av anslutning och alla andra lösningar kräver adaptrar. Detta är till viss del ok men vi saknar verkligen en integrerad kortläsare vilket vi tycker att Apple bort tänkt på. Vi kan dessutom se en viss risk med att ladda via en USB port istället för med tidigare magnetlösning. Tidigare kunde vi ”snubbla” på sladden som då lossnade men skulle vi göra samma sak idag kommer vi med största sannolikhet att dra ner enheten i golvet. Och trots att USB Typ-C är framtiden så är långtifrån alla tillbehör anpassade för detta än vilket gör att du troligen inte ens har anpassade USB minnen för denna nya lösning – och då krävs ännu en adapter. Det hade varit så enkelt att lägga till åtminstone en traditionell USB port.

Ljud och extra skärm

Ser vi på sidorna av tangentbordet så finner vi en massa hål vilka är utloppet för det nya ljudsystemet vilket för första gången, precis som med nya Iphone erbjuder ett äkta stereoljud med stort dynamiskt omfång och som tack vare en 58 procent högre maximal volym skapar en smått fantastisk ljudbild som är bland det bästa vi hört i denna storleksklass. Till detta har Apple även integrerat tre mikrofoner vilket gör att ljudkvalitén på alla former av direktkonversation är helt enastående. Skulle du vilja använda hörlurar så är detta det enda extra uttag som Apple erbjuder och detta i form av en 3,5 millimeters anslutning, det vill säga inte en Lightning port som på Iphone.

Så till den största nyheten och detta i form av den nya extra skärm med en upplösning på 2,170 x 60 punkter. Denna är touchbaserad och ersätter funktionstangenterna. Dessutom så finns i dess högra kant en kombinerad strömknapp och fingertrycksläsare för biometrisk validering. Vi skulle kunna skriva åtskilliga hyllmeter om denna nya knapprad men för att hålla detta kort så väljer vi att lyfta fram de mest intressanta funktionera.

Från början så omfattar dessa en inbyggd intelligens som med automatik växlar utseende och funktioner mellan de appar som används. Jobbar vi exempelvis med bilder så kan vi ändra ljusstyrka, ändra färger med mera. Växlar vi sedan till ordbehandling så får vi möjlighet att formatera text, göra indrag med mera och på detta sätt håller det på. Då konceptet bygger på färdiga APIer är det mycket enkelt för utvecklare att anpassa sina program för denna funktion. Dessutom kan vi mycket enkelt skräddarsy vilka funktioner som ska visas för olika program samt även att skapa helt nya verktygsfält eller ändra ordningen på funktionernas placering. Allt är extremt smidigt och efter bara ett par dagar är det svårt att klara sig utan denna lösning. Däremot så finner vi en liten nackdel med att vi ibland kommer åt dessa snabbknappar av misstag, framför allt när vi ska trycka på delete.

Underbar men…

För att kort sammanfatta vår vecka med nya MacBook Pro så är detta en enastående maskin med gott om kraft för alla former av arbetsuppgifter. Skärmen är magiskt bra och ljudet är av absolut toppklass för detta format. Och den nya Touch panelen är något som vi tror allt fler tillverkare, på ett eller annat sätt, kommer att plagiera. Dessutom måste vi säga att detta är en av de mest slimmade modeller vi testet, framför allt sett till hårdvaran som finns inuti.

Men som alltid finns här en men och hur stort detta men är beror på dina behov och vilken typ av vanemänniska du är. Enligt vårt tycke så är den största förlusten avsaknaden av kortläsare och traditionell USB port. Men även laddning via USB Typ-C är på gott och ont. Och som alltid när det kommer till Apple så stämmer det gamla ordspråket ”smakar det så kostar det” vilket i detta innebär att modellen kostar nästan 31 500 kronor vilket är väldigt mycket.

Betyget blir dock ändå mycket gott och Apples nya MacBook Pro är verkligen ett bevis på ingenjörskonst i den övre skolan.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00