Brännande behov av kvinnor inom tech
Hem EVENTEVENT BEVAKNING Brännande behov av kvinnor inom tech

Brännande behov av kvinnor inom tech

Publicerat av: Redaktionen

Diana Saplacan testar mobil som virtual reality-glasögon i Genève.

I dag kräver över 90 procent av alla yrken någon form av IT-kompetens. Behovet kommer att öka men datalogiutbildningarna har svårt att hålla jämna steg. Om fyra år kan det rentav saknas 825 000 IT-utbildade i ett Europa som annars kämpar mot hög arbetslöshet. Diana Saplacan for till Amsterdam och Genève för att se hur Högskolan Kristianstad kan möta framtidens skriande behov.

Diana Saplacan, universitetsadjunkt i datalogi vid Högskolan Kristianstad, fick en personlig inbjudan att komma på Brännande behov av kvinnor inom techett lanseringsevent i Amsterdam. Det var ett så kallat ABI.local med workshopar och föreläsningar arrangerat av Anita Borg Institute, ABI, en organisation som arbetar för att öka andelen kvinnor som jobbar inom tech, det vill säga IT-branschen.

– ABI finns i över 50 länder och vill skapa en framtid där de människor som bygger tekniska lösningar speglar människorna och samhället de bygger lösningarna för. De jobbar med företag inom tech för att de ska anställa fler kvinnor, berättar Diana som är nyss hemkommen från sina kontinentala resor.

Anita Borg Institute samarbetar med åtskilliga stora IT-företag, såsom Google, Ebay, Facebook, Intel, Microsoft, Dell, med flera. Bolagen betalar för att få vara med och får i gengäld högre kompetens och bättre kultur på sin arbetsplats när ABI hjälper dem att anställa fler kvinnor.

– Studier visar att om det är minst 30 procent kvinnor i ledande roller på en arbetsplats så blir kvaliteten på arbetet bättre samtidigt som jämlikheten ökar, förklarar Diana.*

Leaky pipeline

– Man pratar om leaky pipeline. Kvinnor med datateknisk bakgrund från gymnasier och universitet som droppar av. Färre kvinnor går till exempel inte vidare med doktorandtjänst efter studierna, utvecklar Diana. Det finns en viss andel kvinnor inom tech i åldrarna 20–30 år, men efter 30 droppar antalet drastiskt, och minskar ytterligare efter 40. Tyvärr byter alltför många karriär och bransch.

Anita Borg Institute jobbar inte enbart mot företag utan även mot akademin. ABI ingår partnerskap med universitet som får hjälp med hur de ska marknadsföra jämställdhet inom sina datautbildningar. Även om Högskolan Kristianstad inte har ett sådant partnerskap med ABI så finns det stora vinningar att göra på att medverka på ett ABI.local, som det i Amsterdam.

– Hur kan vi promota datavetenskap för kvinnor? frågar Diana retoriskt. I framtiden kommer det till exempel att bli en stor utmaning att integrera dagens flyktingar. Vi kommer att behöva arbeta ännu mer med mångfald och inkluderande än vi gör i dag. Jag fick mycket nyttigt med mig hem från Amsterdam, inte minst alla kontakter.

Diana Saplacan, universitetsadjunkt i datalogi, i Amsterdam.

Diana Saplacan, universitetsadjunkt i datalogi, i Amsterdam.

 

World Summit on Information Society

Ett snabbt konkret resultat av Dianas medverkan på ABI.local i Amsterdam var att hon där fick upp ögonen för World Summit on Information Society. WSIS, som den kallas, är en stor konferens med FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling överst på agendan och med över 80 ministrar, EU-kommissionärer, ambassadörer, universitet och industri på deltagarlistan. Konferensen hölls i Genève på International Telecommunication Union, vilket är ett specialiserat FN-organ för informations- och kommunikationsteknik.

– Allt kretsade kring datavetenskap, eller ”ICT” som vi i branschen säger [informations- och kommunikationsteknik på svenska], berättar Diana. Allt kommer att bli digitaliserat.

Cybersäkerhet, molntjänster, big data och statistik, webbutveckling, innovation och entreprenörskap, tvärvetenskapliga utbildningar, multi-stakeholder-samarbeten med näringsliv, akademi och offentlig sektor. Många viktiga aspekter diskuterades för att utvecklingen ska gå mot ett hållbart samhälle.

– År 2030 kommer 450 miljoner människor att ha tagit sin examen genom nätutbildningar. 1,6 miljarder människor kommer att ha tillgång till elektronisk hälsoservice som e-diagnostik, förstärkt verklighet, kroppsnära teknik, biosensorer … Smart jordbruk kommer att bedrivas med marksensorer, satelliter och spårsystem som kommunicerar sinsemellan med ”internet of things”. Alla FN:s 17 globala hållbarhetsmål har datavetenskap som lösning, belyser Diana.

Jämställdhet mellan könen

Ett annat fokus på konferensen i Genève var jämställdhet mellan könen, nummer fem av de globala målen. Den röda tråden från Amsterdam fortsätter och här kommer Högskolan Kristianstads utbildningar in i bilden.

– För högskolans del är det angeläget att attrahera presumtiva studenter inom datavetenskap. Kvinnor inom teknik har diskuterats i många år, men att ha denna kraft bakom ger mer pondus åt oss när vi pratar om det för att attrahera blivande studenter hit, säger Daniel Einarson, universitetslektor i datavetenskap och chef för avdelningen för design och datavetenskap.

Vidare menar Daniel att det är viktigt att visa att dessa positiva krafter finns i världen; att det finns många framstående företag med stora resurser som är intresserade av att anställa fler kvinnor inom tech.

– Vi kan inspirera tjejer och kvinnor att ta detta steg, att visa att det finns ett intresse av dem. Och det vill vi stötta så gott vi kan, berättar Daniel. Datavetenskap blir väldigt viktigt för att underhålla denna globala satsning och möta de 17 hållbara utvecklingsmålen.

– Ja, alla 17 mål har informations- och kommunikationsteknik som en del av lösningen, ett verktyg som man ska lösa problemen med, upprepar Diana. Så som arbetsmarknaden ser ut har vi stora utmaningar, men för den som läser datavetenskap ser det ljust ut, speciellt om du är kvinna.

Trots hög arbetslöshet i Europa råder det stor brist på IT-kompetens. Om blott fyra år kan detsaknas uppåt 825 000 IT-utbildade bara i Europa enligt EU, och efterfrågan ökar med tre procent om året. Akademin har svårt att hålla jämna steg.

– Det blir väldigt viktigt att fler söker sig till våra datautbildningar, och då blir det extra viktigt att vi kan rekrytera båda könen. Vi måste vi börja tidigt och inkludera barnen så att datavetenskaps ses som något som passar alla, avslutar Diana Saplacan.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00