5G tar upp kampen med fiber
Hem NYHETERNÄTVERK 5G tar nu upp kampen med fiber

5G tar nu upp kampen med fiber

Publicerat av: Redaktionen

Efter en omfattande 5G-utbyggnad i landets storstäder erbjuder nu mobiloperatören Tre bredband via 5G-nätet.

Det möjliggör höga surfhastigheter för den som inte kan, eller vill, ha fiber.

Målet är att konkurrera med fiberaktörerna om svenskarnas hemuppkoppling både i stan och framåt även i fritidshusen. Hälften av alla hushåll uppger i en intern undersökning att man kan tänka sig 5G-bredband, antingen som egen leverantör eller som komplement till sin nuvarande fiberuppkoppling.

5G tar upp kampen med fiber För drygt en vecka sedan invigde Tre sitt nya nät för höghastighets-5G och nu tar mobiloperatören nästa steg i 5G-utvecklingen genom att erbjuda sina kunder 5G-redo bredband via mobilnätet. En undersökning av Differ Strategy som Tre har genomfört visar att mer än hälften av de personer som idag redan har internetuppkoppling i hemmet skulle kunna tänka sig att ha 5G som internetuppkoppling. Målet är nu att Tre med sin nya teknik ska ta upp kampen mot fiberaktörerna genom att koppla upp svenskarnas hem. Med den nya 5G-tekniken kan man surfa i över 1000 Mbit/s i optimala förhållanden.

– Det är inte bara i sommarstugan man vill ha bättre uppkoppling, även de som bor i lägenhet i stan vill ha ytterligare uppkoppling för att ha en backup om de andra uppkopplingen får problem. Nu tar vi på allvar upp kampen med fiberaktörerna om svenskarnas hemuppkoppling över det snabba 5G-nätet, säger Haval van Drumpt, VD på Tre.

Det nya interneterbjudandet innefattar obegränsat internet på 5G-nätet och två nya hårdvaror, båda med den nyaste tekniken med stöd för både 4G- och 5G.Den som vill ha den högsta prestandan med bäst räckvidd erbjuds en utomhusmottagare för 5G-uppkoppling som fästs på utsidan av fastigheten. Den påverkas inte av faktorer som vilken tjocklek och material på väggar eller fönstertyp man har och är perfekt för den som bor en bit bort från närmsta mobilmast. Vid köp av utomhusrouter ingår även en WiFi-router och fri installation professionell installation med hembesök.

De kunder som inte har möjlighet att sätta upp en utomhusrouter eller har bra inomhustäckning erbjuds en inomhusrouter med inbyggt WiFi 6 – den senaste generationens trådlösa närverk med snabbare hastigheter, högre täckningsgrad och stabilare nät där man kan ha flera smarta prylar uppkopplade samtidigt. Routern placeras var man vill i hemmet och är enkel att installera. Den som bor stort, eller på flera våningar, kan få ännu bättre uppkoppling i hela boendet genom att placera ut 5G-förstärkare runt om i boendet med hjälp av mesh-nätverk.

Storstäderna nu täckta av höghastighets-5G

Tre har sedan 5G-utbyggnaden började prioriterat en jämn och hög täckning i Sveriges största städer. I de centrala delarna av Stockholm, Göteborg, Malmö, Norrköping, Linköping, Jönköping och Helsingborg har Tre idag mycket god 5G-täckning för höghastighets-5G. Utbyggnaden fortsätter sedan i hela landet med fokus på städer över 20 000 invånare. Innan årets slut kommer 25 procent av Sveriges befolkning ha tillgång till höghastighets-5G från Tre.

Med 5G kan man surfa, streama och spela i mycket högre hastigheter än tidigare. Normalhastigheten i Tres vanliga 5G-nät ligger mellan 10 och 100 megabit per sekund, medan normalhastigheten i Tres höghastighetsnät, kallat 5G+, ligger mellan 200 och 600 megabit per sekund. På de platser där 5G-täckningen är som bäst finns det möjlighet att surfa i över 1 gigabit per sekund.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00