Från Lund till Pajala – sjutton nya IoT-projekt
Hem NyheterInternet Of Things Från Lund till Pajala – sjutton nya Internet of Things-projekt

Från Lund till Pajala – sjutton nya Internet of Things-projekt

Publicerat av: Redaktionen

IoT Sverige utökar sin projektportfölj med sjutton nya projekt.

Därmed växlar programmet upp sin ambition om att öka användningen av IoT i offentlig sektor.

Från Lund till Pajala – sjutton nya IoT-projektProjekten har tillsammans beviljats finansiering på drygt 37 miljoner.

IoT Sveriges senaste utlysning IoT för samhällsnytta i offentlig sektor riktade sig specifikt till kommuner och regioner och deras samverkanspartners. Intresset för utlysningen var stort med många spännande ansökningar som slutligen resulterat i sjutton nya projekt som beviljats finansiering genom IoT Sverige. Jin Moen är programchef för IoT Sverige:

–Vi är jätteglada att kunna ta in dessa nya projekt som vi hoppas ska leda till att Sverige tar ytterligare kliv när det gäller användningen av sakernas internet inom offentlig sektor, säger hon.

Smarta lösningar på samhällsutmaningar

De nya projekten berör olika delar inom offentlig sektor. Det finns en stor och outnyttjad potential för användning av IoT inom hälsa och sjukvård vilket flera av de nya projekten handlar om. Ett av projekten kommer exempelvis att undersöka möjligheterna för larmcentraler att nyttja videokommunikation. Ett annat berör företagshälsovården där smarta (uppkopplade) arbetskläder kommer att användas för att bättre förstå och förebygga arbetsrelaterade belastningsskador.

–Ytterligare ett tema för våra nya projekt är IoT-lösningar inom konceptet smarta städer. IoT-implementering i arktiskt klimat, lösningar för bättre energianvändning i skolan och bättre övervakning av kommuners vattensystem är fler exempel på fokusområden, berättar Jin Moen.

Positivt med geografisk spridning

De nya projekten är utspridda över hela Sverige och kommer att drivas från Lund i söder till Pajala i norr. Programkontoret för IoT Sverige tycker att den geografiska spridningen är glädjande.

–Användningen av IoT inom offentlig sektor är en del av digitaliseringen i samhället i stort. Då blir det självklart viktigt att få med hela Sverige på den här resan. Det är också glädjande att vi har fått med nya kommuner och regioner i den här utlysningen som aldrig tidigare fått finansiering via oss, säger Jin Moen.

En mångmiljonsatsning

Totalt kommer de sjutton nya projekten att dela på drygt 37 miljoner. Varje projekt går även in med egen finansiering vilket innebär att den totala satsningen (medel från IoT Sverige plus projektens medfinansiering) landar på drygt 83 miljoner. Projekten kommer succesivt att startas under första kvartalet 2022 och pågå fram till 2024.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00