Risk för att framtidens mobilnät splittras

Risk för att framtidens mobilnät splittras

Publicerat av: Redaktionen

Den fjärde generationens mobilnät är den första verkligt globala standarden.

Till skillnad från hur det var så sent som i början av 2000-talet, kan konsumenter använda sina mobiler var som helst i världen där det finns täckning.

Men nu höjs varnande fingrar för att kommande generationer ska splittras upp. Det skulle innebära teknisk utrustning som är oförenliga med varandra.

Den globala standarden uppnåddes genom att konkurrenter som Ericsson, Nokia, Huawei och Samsung i utvecklingen av dagens mobilnät inledde och sedan dess har haft ett nära samarbete kring den tekniska standarden. Det har inneburit stora kostnadsfördelar eftersom telefoner, basstationer, appar och molntjänster bygger på enhetlig teknik.

Under senare tid har branschföreträdare varnat för att denna enighet riskerar att brytas. Ett antal västländer har beslutat att utestänga kinesiska företag från utbyggnaden av de nya 5G-näten. Skulle flera stater gå i samma riktning riskerar nästa generations mobilnät (6G) att fragmenteras. Det innebär att de inte följer de standarder som tidigare har utvecklats gemensamt, utan att egna lösningar utformas av olika leverantörer eller i olika delar av världen.

Risk för att framtidens mobilnät splittrasDetta blir intressant mot bakgrund av att allt fler ifrågasätter motivet för uteslutandet av enskilda leverantörer. Har dessa beslut baserats på faktiska säkerhetsöverväganden eller har de grundats i geopolitiska påtryckningar? Vince Cable, före detta brittisk näringsminister under fem år i David Camerons koalitionsregering  , sa till exempel nyligen under en konferens att Storbritanniens beslut att utesluta Huawei ”inte hade något med nationell säkerhet att göra”, utan för att ”amerikanerna sade till oss att vi skulle göra så”.

Även i Sverige pågår en diskussion om riskerna med en fragmentisering av telekommarknaden. Bland dem som varnat för detta märks bland annat PM Nilsson, politisk redaktör på Dagens industri, och Börje Ekholm, vd för Ericsson. De har påpekat att divergerande standarder kan leda till att Europa halkar efter i innovation och att den digitala världen åter delas upp mellan östliga och västliga ekosystem.

Det är värt att påminna sig om att medan mobiltelefonstandarderna för 20 år sedan var helt olika i Europa, Asien och Nordamerika har de idag ersatts med en och samma för 8 miljarder abonnenter. Det gör att kostnaden för mobiltelefoner och andra uppkopplade enheter har gått ned radikalt. Detsamma gäller kostnaden för användandet av dem.

Ett fragmenterat telekomsystem kan leda till att länder använder system som inte kan kommunicera med varandra. En återgång till en värld utan global standard skulle leda till att både kommunikation och uppkopplade enheter blir dyrare. Det skulle också komplicera konsumenters och företags användande av tekniken och tjänsterna, eftersom de inte längre kan röra sig fritt över gränser eller sälja produkter på globala marknader. Exempelvis en mobiltelefon såld i Sverige skulle med andra ord inte gå att använda i Asien.

Redan på kort sikt ökar kostnaderna för operatörerna då det blir lägre konkurrens på marknaden. Denna kostnad riskerar också att drabba konsumenter och företag.

Stater runt om i världen står idag inför ett vägskäl. De beslut som tas under kommande år kan få betydande konsekvenser under kommande decennier, beroende på vilken väg länder väljer att gå. I förlängningen kan Sveriges beslut att utestänga kinesiska leverantörer i 5G-nätet bidra till en sådan utveckling.

Av  Joel Åsblom

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00