Arrow gjorde det igen!

Publicerat av: Redaktionen

Det sägs att det är svårt att upprepa en succé. Arrow bevisade motsatsen när de arrangerade den andra upplagan av IoT Summit.

Arrow IoT Summit, är återigen en succé med dygt 700 besökare och ett 50-tal utställare

Jämfört med förra årets uppskattade premiär för IoT Summit blev årets version ännu större och ännu mer fullspäckad av såväl intressanta föredrag som utställare. Drygt 700 besökare och ett 50-tal utställare är ett bevis på att årets event var en succé. Platsen var Stockholm Waterfront i centrala huvudstaden.

Mitt i ekosystemet

Dagens moderatorer var Per Wiberg, BDM Security, och Niclas Elding, Business Unit Director, båda från Arrow. De hälsade oss alla varmt välkomna och därefter intog Christian Lindberg, Sales & Marketing Manager på Arrow, scenen och gick igenom dagens digra program med inte mindre än tre Breakout Sessions;

  • Hardware & Connectivity
  • Cloud, AI, Analytics
  • Security

“Vi sitter mitt i ekosystemet och man kan nästan säga att vi bedriver en form av matchmaking. Vi vill hjälpa er att hitta rätt leverantör, partner med mera. I slutet av dagen kommer vi att presentera ett, av många, lyckade projekt där vi är en del av helheten. Kunden är NCC och projektets mål är digitala säkerhetsbarriärer på byggarbetsplatser”, berättar Christian.

Det börjar redan innan morgonkaffet

Dagens moderatorer var Per Wiberg, BDM Security, och Niclas Elding, Business Unit Director, båda från Arrow

Andrew Bickley, IoT Director EMEA Components på Arrow, tog oss med på en resa som egentligen började för många år sedan. Ibland behöver vi titta i backspegeln för att förstå vart vi är på väg. Vi blev påminda om att Internet på allvar tog sina första trevande steg år 1991. Då kallade vi det för World Wide Web och ett par år senare 1993 började mobilen, i ett hanterbart format, bli en del av mångas vardag. Därefter tog det hela åtta år innan mobilerna fick färgskärm. Varför tog det så pass lång tid frågar han oss retoriskt och fortsätter med att konstatera att utvecklingen bara går fortare och fortare. De första formerna av IoT-lösningar såg dagens ljus år 2015 och idag, endast fyra år senare, har antalet uppkopplade enheter fullständigt exploderat.

Andrew berättade att i snitt har vi alla interagerat med Internet flera gånger varje dag redan innan vi har fått i oss vårt morgonkaffe och sannolikheten är stor att Arrow, på ett eller annat sätt, har varit en del av minst fem av de interaktionerna. Att utvecklingen går sanslöst fort blir tydligt när Andrew berättar att Internet of Things, trots att begreppet IoT inte har funnits så många år, redan håller på att skapa förutsättningar för ännu fler fantastiska möjligheter när det ”gifter sig” med AI (Artificial Intelligence (AI) och bildar Artificial Intelligence of Things (AIoT).

Keynote – AI i praktiken

Jonas Dahlberg, Säljchef Avancerad analys & AI, på Microsoft Sweden introducerade Microsofts AI/IoT plattform och gav oss ett lite annorlunda perspektiv på IoT i kombination med AI genom en mängd praktikfall.

Jonas nämnde bl.a. ett praktikfall från en svensk storstad. Där håller man på att sätta upp kameror i gatukorsningar som är särskilt olycksdrabbade. Därefter byggde man en AI-lösning som tittade på det data som kamerorna skickade. Efter en upplärningstid hade AI-lösningen lärt sig att identifiera trafikincidenter och kan därmed skapa ett faktabaserat underlag för trafiksäkerhetsåtgärder. För att lösningen skulle bli så snabb som möjligt installerar man den direkt i de lokala enheterna (Edge) i gatukorsningen. Det innebär även att behovet av bandbredd för uppkoppling mot molnet blev avsevärt mindre.

Grymt, sa grisen!

Fredrik Nygren, Solutions Engineering Manager, på NetApp

En aspekt av denna utveckling som vi ser just nu är att det skapas ofantligt mycket data i världen. Fredrik Nygren, Solutions Engineering Manager, på NetApp Sweden ville ge oss en bild av detta när han relaterade till en prognos från Seagate & IDC. Den visade att utvecklingen globalt sett går från dagens 40 ZB (Zettabyte) till 175 ZB år 2025. 1 ZB är en miljard TB (Terrabyte). Vilka är det då som skapar dessa otroliga mängder data? Enligt samma undersökning ökar stadigt Enterprise sin andel medan konsumentsidan minskar i motsvarande grad. År 2025 förutspår man att Enterprise kommer att stå för 2/3 av den totala datamängden. En annan intressant fråga är var dessa datamängder kommer att lagras. Här pekar undersökningen på att Molnet stadigt ökar sin andel på bekostnad av lokala datacenters. År 2025 är sannolikt cirka 60 % av allt data lagrat i Molnet.

Fredrik gav oss även ett intressant exempel på vad IoT i kombination med AI kan erbjuda för möjligheter i vardagen. I Kina är konsumtionen av fläskkött mycket hög. Tillgången och kilopriset är något som är väldigt viktigt för kineserna. Den 1 oktober i år firade man att det är 70 år sedan Folkrepubliken Kina bildades. Ett firande som man i förväg visste drastiskt skulle öka efterfrågan och konsumtionen av griskött. När landet förra året drabbades av den Afrikanska svinpesten blev myndigheterna allvarligt oroliga över att deras befolkning skulle få svårt att genomföra firandet på ett traditionellt sätt. Man började importera stora mängder fläskkött som frystes ner för att sparas till årets 70-årsjubileum.

En följd av sjukdomsutbrottet blev att de var tvungna att avliva 700 miljoner grisar förra året och i år har ytterligare 1,2 miljoner grisar mött samma öde. För att motverka att sjukdomen skulle få fäste i fler djurbesättningar utvecklade de en AI-lösning. Det går att höra på en griskulting om den håller på att insjukna. Därför tog man fram en AI-lösning som tränades i att lyssna på kultingarna och kan peka ut vilken kulting som har blivit sjuk. På så sätt slipper man att avliva hela djurbesättningen utan endast den som är sjuk.

Dörren är öppen, välkommen in!

Johnny Krogsboll, Nordic Technical Director, på Trend Micro

Vi fick chansen till ett exklusivt samtal med Johnny Krogsboll, Nordic Technical Director, på Trend Micro. Vi pratade bland annat om IT-säkerhet, vilket är ett ämne som han brinner för. Han berättade att det är alltför många företag som sänker garden och resonerar att det inte finns något som är intressant att stjäla i den egna verksamheten.

”De cyberkriminella är otroligt målmedvetna när det gäller att hitta saker som de kan tjäna pengar på. Jag vågar påstå att alla företag och organisationer har information i sina IT-system som kan omvandlas till pengar i form av utpressning och annan ekonomisk skada om den lämnas ut eller förstörs”, säger han.

Vi har tidigare skrivit om att det är alltför vanligt, hos både företag och hushåll, att man har olika enheter där det standardlösenord som enheten levererades med inte byts och på så sätt utgör en väg in företagets IT-miljö alternativt det privata nätverket i ett hem. Johnny ger oss ytterligare en viktig insikt. Har vi koll på att nya enheter som vi köper är säkra?

I sitt föredrag ”Dörren är öppen – Välkommen in” tidigare på dagen visar Johnny upp något som på håll ser ut som en liten svart låda i samma storlek som en kortlek. Johnny kallar den för en ”mojäng”, med glimten i ögat. Det formella namnet är txOne och i korthet kan det beskrivas som en nätverksenhet för ICS miljö innehållande Intrusion Prevention System (IPS) och firewall. Johnny påpekar även enkelheten av installation och administration av txOne.

”txOne kan skapa en virtuell patch för att skydda en enhet som inte är uppdaterad. Jag vill vara tydlig med att det inte tar bort nödvändigheten av att hålla sina enheter och system uppdaterade med de senaste patcharna men det är givetvis en otroligt bra funktion. Dessutom är fördröjningen endast 0,5 millisekunder när man har kopplat in txOne. Den är ursprungligen gjord för industrin och tål därför såväl damm och stötar som ojämn strömtillförsel. Vi har exempel på installationer i så utmanande miljöer som vindsnurror och stridsvagnar”, avslutar Johnny Krogsboll stolt.

Vid service och underhåll av ICS-system där servicedatorn är direktansluten finns det stor risk för att smitta ner produktionssystemet, och för att undvika problem vid service visar Johnny även upp en USB-nyckel som heter Portable Security. Denna enhet är ett litet under av säkerhet då den har förmågan att blixtsnabbt skanna av en enhet för att kolla om den är säker eller inte, resultatet visas genom att visa färgstatus (grön=ren, men har varit infekterat, röd=infekterat, blå=ren) direkt på USB nyckeln.

Kontoret är hotat!

Arndt Kohler, Head of IBM IoT Security and CTO, berättade i sitt föredrag att i dag har 69 % av de stora företagen fler IoT-enheter än traditionella enheter i sina nätverk. Det leder till nya utmaningar för deras IT-säkerhet. I dagens kontorsmiljöer finns det många enheter som är uppkopplade. Arndt lyfter speciellt fram ett par kategorier som extra stora utmaningar ur ett säkerhetsperspektiv. Det är övervakningskameror (CCTV), skrivare och smarta TV-apparater. De har följande egenskaper gemensamt; De är designade för att aktivt koppla upp sig, Det finns många olika tillverkare, De är svåra att uppdatera, De kan kommunicera.

[soliloquy id=”43166″]

Enligt Arndt måste vi ställa oss följande frågor för att få en bra analys av hotbilden; Vad är det för en enhet?, Vad har den för operativsystem?, Vilka applikationer har den?, Vilken nätverkshistorik har den (när sågs den första/senaste gången i nätverket och var?), Vad kommunicerar den med?, Har den uppdaterats regelbundet?

Han påpekar att det blir extra svårt när vi ska ifrågasätta en enhet som faktiskt är en del av vår egen IT-miljö.

Hotet kan komma uppifrån

Det fullmatade eventet avslutades med en mycket intressant presentation av ett projekt med NCC som kund. Det var det som Christian Lindberg på Arrow gjorde reklam för när han inledde dagen. Arrow har tillsammans med Microsoft, Sigma och NCC utvecklat en IoT-lösning för att skapa en ökad säkerhet på NCC:s byggarbetsplatser.

Det går, i korthet, ut på att de har installerat ett par kameror uppe i en byggkran. I en AI-lösning analyseras därefter det som händer både nedanför kranen i form av personrörelser och fordonstrafik samt det som kranen arbetar med. På så sätt har man skapat ett automatiserat informationsflöde mellan de som befinner sig på marken och i byggkranen. Ett exempel kan vara att de på marken får information om att just nu ska du inte vara i detta område eftersom vi håller på att lyfta ett tungt föremål. Av bara farten har projektet lyckats tillföra ytterligare ett mervärde. På byggarbetsplatser är det tyvärr väldigt vanligt med stölder av material, maskiner och fordon. Oftast sker detta nattetid. Intelligensen i denna AI-lösning kan till exempel identifiera att det vid en tidpunkt då byggarbetsplatsen är stängd kommer in ett fordon som börjar lasta olika saker när det inte ska vara någon aktivitet på byggarbetsplatsen och då larma om det. Detta utan att någon nattvakt behöver patrullera eller titta på en övervakningsskärm.

Dagen avslutades med ett mycket uppskattat mingel. Nu ser vi fram emot nästa års IoT Summit 2020.

https://youtu.be/82AIAXorUo8

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00