atNorth inviger nytt datacenter för högkapacitetstjänster i Kista idag
Hem NYHETERTECH NEWS atNorth inviger nytt datacenter för högkapacitetstjänster i Kista

atNorth inviger nytt datacenter för högkapacitetstjänster i Kista

Publicerat av: Redaktionen

Idag, inviger co-locationaktören atNorth sitt nya datacenter i Kista utanför Stockholm.

Det är det första i Sverige helt designat för högkapacitetstjänster så som krävande beräkningar för t ex AI, simuleringar eller riskanalyser.

Etableringen är den första större datacenteretableringen i Stockholmsregionen på mer än fem år.

atNorths nya datacenter motsvarar de senaste kraven på säkerhet och energieffektivitet med stor datakraft koncentrerad i kraftfulla maskiner och en kapacitet på 1,5 MW vid starten.

– För ett land som Sverige och en stad som Stockholm, som står i digitaliseringens framkant är datacenter en viktig del av ekosystemet. Datacenter är nödvändiga så fort vi använder oss av digitala tjänster, mobilappar eller tar digitala möten. atNorths val att etablera sig i Stockholm gläder oss då vi aktivt jobbar med att visa värdskap för innovativa företag som skapar värde för regionen, förklarar Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr.

Dagens invigning är första steget i atNorths expansion i Sverige. Totalt kommer atNorth bygga hela 6 400 kvm datacenter i Kista i tre steg, där 3 600 kvm redan finns på plats. Fullt utbyggd blir kapaciteten 11MW. På grund av stor efterfrågan pågår redan nu steg två i utbyggnaden, som kommer tillföra runt 4,8 MW IT-kapacitet, vilket tar den totala kapaciteten långt över 6 MW. Den beräknas tas i drift under hösten 2022.

atNorth inviger nytt datacenter för högkapacitetstjänster i Kista idag– Datadrivna verksamheter kräver en ny typ av datacenter. Vi blir den första co-locationaktören i Norden som bygger en anläggning helt anpassad för högkapacitetstjänster från start, säger Stefan Jofors-aTribe, som leder atNorths etablering i Sverige och Norden i rollen som försäljningschef. Valet av Sverige och Stockholm är strategiskt, här finns tillgång till förnybar el och en infrastruktur som gör att vi kan leverera våra tjänster med hög precision till kunder både i och utanför Norden. Därför är vi så glada att kunna öppna portarna i Kista idag.

Det nya datacentret är redan från början utformat för värmeåtervinning. All värme från datacentret återvinns i samarbete med Stockholm Exergi, vars fjärrvärmeverk ligger i nära anslutning. Värmen från det nya datacentret räcker för att värma upp 20 000 lägenheter, vilket motsvarar två städer av Hammarby sjöstads storlek. Detta är i linje med i bolagets idé om att bidra till en cirkulär utveckling inom datacenterbranschen. atNorth jobbar även med maximal energieffektivitet i anläggningen och tar all el från 100 procent förnybara källor.

Med en kapacitet på 40 kw per rack för luftkyld IT-utrustning kan både kostnadseffektivitet och hög prestanda kombineras. Tjänsteutbudet kan skräddarsys för att erbjuda den mest kostnadseffektiva lösningen baserat på volym eller behov av beräkningskraft.

Det nya datacentret, kallat Stockholm SWE01: SIF DC, finns i kvarteret Varmvattnet på Esbogatan 4 i Kista.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00