CES 2022: Högteknologi med människan i centrum
Hem NYHETERAI CES 2022: Högteknologi med människan i centrum

CES 2022: Högteknologi med människan i centrum

Publicerat av: Redaktionen

CES 2022: Högteknologi med människan i centrum

Bosch växer med smarta lösningar inom IoT och AI

På årets teknikmässa CES i Las Vegas fokuserar Bosch på klimatåtgärder och lösningar som ger människor ökad livskvalitet. På mässan presenteras även resultatet från den omfattande undersökningen Bosch Tech Compass.

”Vi tror att Artificiell Intelligens (AI) och Internet of Things (IoT) är det bästa sätten att leverera mervärde på riktigt. Vi digitaliserar systematiskt vår kärnverksamhet för att öka nyttan för våra kunder. Framöver strävar vi även efter att omvandla försäljningen av varje digital produkt till tjänstebaserade intäkter”, säger Tanja Rückert, Bosch Group’s chief digital officer.

I hemmet, på resan, på jobbet, på sjukhuset eller till och med i en omloppsbana i rymden: Bosch uppkopplade lösningar förbättrar vardagen för mängder av människor världen över. Företaget utvecklar därmed nya affärsområden inom mjukvara, tjänster och licenser. Samtidigtintensifieras kopplingen mellan IoT och AI.

”Vi ser kombinationen av AI och IoT som nyckeln till att skapa största möjliga nytta för användarna av dessa teknologier. Förutom att vi kan utveckla nya affärsmodeller, hjälper det oss att erbjuda bättre produkter och lösningar som ger verkligt mervärde för både individer och samhället som helhet”, säger Tanja Rückert.

Stärkt expertis inom mobil mjukvara: Bosch formar framtiden redan idag

  • Från och med 2022 blir alla Bosch elektroniska produktklasser anslutningsbara.
  • Bosch Center for Artificial Intelligence (BCAI) har etablerat företaget som en stark aktör inom AI och bidrar idag med 300 miljoner euro till resultatet.
  • Bosch investerar varje år mer än fyra miljarder euro i mjukvaruexpertis, varav cirka tre miljarder går till verksamheten inom mobilitet.
  • Under dotterbolag ETAS GmbH kommer Bosch i framtiden utveckla och sälja fordonsprogramvara, mellanprogram, molntjänster och utvecklingsverktyg för internationell tillämpning.

Lösningar inom AI kan rädda både liv och miljö

Bosch SoundSee sensorsystem: från rymden till pediatrisk medicin.

Ett exempel på möjligheter med AI och ständig anslutning är sensorsystemet SoundSee. Sedan slutet av 2019 har det färdats i rymden för att med stöd av AI-algoritmer identifiera ovanliga ljud på ISS för att analysera och indikera när underhåll krävs. I samarbete med det ideella sjukvårdsföretaget Highmark i Pittsburgh i USA driver nu Bosch en mer jordnära tillämpning av samma teknik. Tillsammans undersöker man hur audio AI kan användas som ett diagnosverktyg inom pediatrisk medicin. Genom att anpassa sensorer blir det  möjligt att upptäcka lungtillstånd som astma i ett tidigt skede genom att lyssna på barns andningsmönster.

”Att använda innovativ teknik för att förbättra barns hälsa, det är precis det vi menar är verklig högteknologi. SoundSees användning inom medicin illustrerar också Boschs förståelse av det strategiska imperativet ”Invented for life”, säger Mike Mansuetti, president för Bosch i Nordamerika.

Gassensorer med ”digital näsa”

CES 2022: Högteknologi med människan i centrumBosch nya gassensor är den första på marknaden som innehåller AI och tjänar till att skydda både människa och natur. En del av Dryads Silvanet Wildfire Sensor, som kan beskrivas som en digital näsa, hjälper till att upptäcka skogsbränder i en tidig fas. Dess sensorer fästes på träd, där de sedan kontinuerligt övervakar det lokala mikroklimatet för att upptäcka begynnande bränder. De kan trådlöst meddela de lokala myndigheterna, långt före kamera- eller satellitbaserade system. Därmed kan de även minska de globala koldioxidutsläppen från skogsbränder.

”Sensorerna kommer att kunna rädda liv och hem, och samtidigt förhindra mängder av CO2 från att komma ut i atmosfären. Allt tack vare kombinationen av AI och Internet of Things”, säger Mike Mansuetti.

Bosch Tech Compass: 72 procent tror att teknik kan förbättra världen

På CES presenteras för första gången Bosch Tech Compass. En undersökning som med utgångspunkt i fem länder visar vad människor världen över förväntar sig av ny teknik. Enligt Bosch Tech Compass är majoriteten av de tillfrågade (72 procent) övertygade om att tekniska framsteg gör världen till en bättre plats, till exempel som en nyckel för att bekämpa klimatförändringar (76 procent). Samtidigt tycker fyra av fem att tekniken borde vara mer fokuserad på att tackla vår tids stora utmaningar snarare än att tillgodose individuella behov.

”Vi på Bosch tror också att teknik erbjuder ett brett utbud av fördelar. När vi pratar om högteknologi, pratar vi inte bara om att driva på vad som är möjligt. Vi använder teknik som ett sätt som förbättrar människors liv, var de än är, säger Tanja Rückert.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00