Dell Technologies: ”AI är ett hjälpmedel i datorerna som frigör tid för användaren”
Hem NYHETERAI Dell Technologies: ”AI är ett hjälpmedel i datorerna som frigör tid för användaren”

Dell Technologies: ”AI är ett hjälpmedel i datorerna som frigör tid för användaren”

Publicerat av: Redaktionen

Under de senaste åren har Dell Technologies utvecklat intelligenta AI-verktyg i sina företagsdatorer, som kan användas för prestandaoptimering, ljudoptimering, batterihantering och säkerhet. Nu vill Dell Technologies att fler ska få upp ögonen för Dell Optimizer.

Den frigör tid, optimerar tekniken och prestandan för hur användaren arbetar, säger Martin Silvén, produktchef för klienter, Dell Technologies.

AI har fått ett brett genomslag det senaste året – men fortfarande finns det lättillgängliga och kostnadsfria verktyg, till exempel i datorer, som inte används i den grad de borde. Det kommer att spara tid och resurser när användarna väl lär sig utnyttja de här verktygen. Det säger Martin Silvén, produktchef för klienter på Dell Technologies.

Martin Silvén lyfter särskilt det egna verktyget Dell Optimizer, som finns i Dells företagsdatorer. Den syftar just till att optimera tekniken och prestandan utefter hur användaren jobbar, vilket kommer ge olika prestandaökningar för olika användare då vi oftast arbetar på olika sätt.

Dell Optimizer innehåller funktioner som bland annat gör att applikationer körs snabbare och effektivare. Genom att välja de fem vanligaste applikationerna som man använder kommer de att optimeras beroende på hur man arbetar i dem.

Det är alltså en applikation som finns förinstallerad i alla Dell Technologies datorer när de levereras från Ingram Micro, men tas bort i samband med image-installationen. Rekommendationen är att det läggs tillbaka som en del av den installationen, något som borde göras oftare, anser Silvén.

– När man köper en dator, och sedan lägger på sin image-installation med Windows och sina anpassningar, då försvinner Dell Optimizer och de här AI-funktionerna aktiveras inte. Man får ju naturligtvis de grundläggande sakerna som tillgång till sina applikationer och filer, säkerhetsinställningar och kanske en viss bakgrundsbild, men sen finns det inte egentligen någon koppling mellan teknologin och användaren. Om man då inte aktiverar dem, genom att installera Dell Optimizer igen, så tappar man enormt mycket prestanda och funktionalitet – och det innebär i nästa steg att man förlorar tid. De funktionerna innebär ju bland annat att applikationer körs snabbare och mer effektivt.

Martin Silvén berättar vidare att Dell Optimizer, förutom prestandaoptimering, också automatiskt tar bort störande bakgrundsljud under videomöten. Den täcker också batterihantering och ser till så att användaren har batteritid när de behöver det.

Det här sparar dessutom energi, då datorn går på full effekt endast när användaren verkligen behöver det, vilket ligger i linje med hållbarhetsstrategierna som många företag bygger upp nu.

– Och det här är bara början. Vi kommer att släppa på ännu fler funktioner framöver så att datorn blir ännu mer anpassningsbar.

Martin Silvén betonar också att det inte kostar något extra att installera och använda Dell Optimizer, eftersom den redan ingår i deras datorer.

– Då kanske någon börjar tänka: Är det här information som Dell samlar in nu om användaren. Men så är det inte, du kan känna dig trygg med Dell Optimizers datainsamling och optimering, som följer en strikt rutin för att säkerställa din integritet och säkerhet. Vi använder den för att förbättra din datorupplevelse genom att analysera data lokalt på ditt system.

Den sköter också vissa säkerhetsfunktioner redan nu och mer väntas komma framöver.

Dell Technologies släppte Dell Optimizer redan för fyra år sedan, men den utvecklas och det tillkommer nya funktioner hela tiden.

– Dell Optimizer lär sig hela tiden nya saker och framöver så kommer man att kunna skräddarsy den ännu mer.

Dell Optimizer visar också hur mycket mer prestanda man får för minne och CPU i någon av de fem applikationer som man valt att man vill optimera, anpassat efter hur just den användaren använder applikationen. Det innebär att olika användare med största sannolikhet får olika prestandahöjningar trots att de kör samma applikation då de oftast arbetar på olika sätt.

Dell Technologies: ”AI är ett hjälpmedel i datorerna som frigör tid för användaren”

Martin Silvén, produktchef för klienter, Dell Technologies

Användare som kör mycket beräkningar, arbetar med CAD-ritningar eller mycket med rörlig media som normalt kräver kraftfullare datorer, som till exempel Dell Precision arbetsstationer, får ytterligare en värdefull funktion. Man kan då nämligen samtidigt som man kör en beräkning eller rendering även köra en arbetslastanalys som kommer visa hur mycket CPU, minne, grafikkort eller disken används och man kan sedan justera hårdvarukonfigurationen för att få ut det mesta ur datorn för just den applikationen som man använder mycket.

AI har ju fått ett brett genomslag bara det senaste året – märker ni av detta i användandet av Dell Optimizer?

– Absolut, så är det ju och det är även en kombination av att vårt Dell-team på Ingram Micro och vi själva pratar om den mer nu än tidigare. Det är fler som testar den, vilket såklart leder till att den anammas på ett helt annat sätt, när man ser fördelarna som den faktiskt ger. Generellt är man mer öppen för att testa den nu, när man börjar förstå vad AI faktiskt kan innebära för användarnas produktivitet.

Vad kan vi förvänta oss av Dell Optimizer i framtiden?

– Den kommer att göra användaren än mer produktiv genom att den blir ännu bättre på att lära sig anpassa teknologin efter hur användaren arbetar, när det gäller till exempel säkerhetsfunktioner, prestandaoptimering, batterihantering och så vidare.

– Vi bakar också in andra applikationer i den, vilket gör applikationshanteringen enklare. En förändring vi gjorde tidigare i år till exempel är att vi lyfte in två tidigare separata applikationer Dell Display Manager och Dell Peripheral Manager i Dell Optimizer för att kunna styra och göra inställningar i skärmarna och tillbehören mycket smidigare än tidigare.

Kontakta Ingram Micro för support och mer information: Delltechnologies@ingrammicro.se

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00