Från källaren till styrelsen – Den moderna IT-chefen leder bolagsförändring
Hem NYHETER Den moderna IT-chefen leder bolagsförändring

Den moderna IT-chefen leder bolagsförändring

Publicerat av: Redaktionen

Strategiska investeringar i tekniska tjänster är numera högprioriterade även på styrelsenivå och det är IT-chefen som driver företagets digitala omställning.

Det säger Meshach Samuel, Delivery Head och Diversified Industries i Europa på HCL Technologies.

För många storföretag är IT-chefen (eng. CIO, Chief Information Officer) ansvarig för att leda företag in i den digitala transformationen, som ett sätt att anpassa sitt affärsmässiga erbjudande och leva upp till kundens behov. Företag som riktar sig mot slutkunder, däribland banker och återförsäljare, ser idag teknisk utveckling som den viktigaste drivkraften för att öka omsättningen.

”Av nödvändighet påskyndade pandemin innovation och den digitala omställningen hos företag. Som exempel gick en stor energileverantör med hjälp av VR och AR över till fjärrutvärdering av platser, innan de gick vidare med installation av värme- och pannsystem,” säger Meshach.

Redan år 2017 innan pandemin sa Ralph Hammers, tidigare VD på den nederländska finans- och försäkringsbolaget ING ”Vi vill vara ett teknikföretag med banklicens.”

”Vi hör idag samma ställningstaganden från IT-chefer och människor med VD-position i praktiskt taget alla branscher, bland annat inom fordons- och halvledarindustrin, elleverantörer och telekomföretag,” förklarar Meshach.

Den moderna IT-chefen 

Teknik ses idag som en viktig drivkraft och möjliggörare under de närmsta åren. Med sin avgörande roll för att driva affärstillväxt har tekniken flyttat från den stereotypiska källaren till styrelserummet, och förändrat IT-chefens roll. Detta har givit mer makt till IT-cheferna och deras team.

Istället för att enbart driva IT-landskap så kostnadseffektivt som möjligt förväntar sig styrelser och VD:ar idag att IT-chefen ska fungera som en medlem i ledningsgruppen, med fokus på hur tekniken kan användas för att driva affärsverksamheten framåt.

”Kunskap om teknik och affär, anpassning till produktbaserade organisationsdesigner, tjänande ledarskapsförmåga och politiskt skarpsinne, är fyra egenskaper hos den moderna IT-chefen,” fortsätter Meshach. Med krav på dessa färdigheter är det inte konstigt att det är en uppåtgående trend att IT-chefer tar steget över till VD-posten. 

IT-chefens kunskap och förståelse om teknik 

Med dagens snabba innovationstakt är det viktigt att IT-chefen håller sig à jour om den senaste utvecklingen, applikationerna och konkreta användarscenarion. Tidigare var kunskap om teknik begränsad till att kostnadseffektivisera IT-infrastruktur, men nu är IT-chefen även med och driver på förändring i verksamheten. De förväntas kunna diskutera användning av teknik i bredare kontext.

  • Från källaren till styrelsen – Den moderna IT-chefen leder bolagsförändringMikrotjänsters arkitekturer och deras förmåga att automatiskt skala när nya digitala kanaler skapas
  • Teknik för att spåra komponenter i en cirkulär ekonomi, som en del av organisationens ESG-initiativ (Environmental, Social and Governance)
  • Hyperpersonalisering genom händelsekorrelationer mellan olika data
  • Hotmodellering för att använda robotar för människor riskfyllda aktiviteter, som gruvor och i andra typer av anläggningar

Framgångsrika IT-chefer kan inte längre vara enbart chefer och förvaltare. Idag behöver de även vara bra teknik– och ingenjörschefer.

IT-chefens kunskap gör organisationsdesign produktorienterad 

Det inflytande Facebook, Amazon, Google och Apple, den så kallade FAGA-gruppen, haft för skapa interna agila team och start-ups ska inte underskattas. Inflytandet från dessa kulminerar i just en produktbaserad organisationsdesign.

”Moderna IT-chefer ser inte längre sin organisation som en liten grupp av stora team, som arbetar kring specifika applikationer. Idag formar de istället sina organisationer kring en större grupp av många mindre och agila team, där vart och ett äger en affärsfunktion,” säger Meshach.

IT-chefens roll som tjänande ledare 

Det är viktigt att den moderna IT-chefen är naturliga ledare, eller så kallade tjänande ledare. De tar in feedback, litar på sina kollegor och fördelar ansvar, identifierar och värnar om talanger, och sätter de anställdas behov först. För att lyckas med detta behöver IT-chefen stöd av en neutral part.

”Framgångsrika IT-chefer behöver en objektiv part, exempelvis en extern konsult, som rådgivare. Denna kan hjälpa chefen att på ett välavvägt sätt transformera företaget och bryta ålderdomliga strukturer. Detta är helt avgörande för att föra varje verksamhet framåt,” säger Meshach.

IT-chefen behöver vara normativ och kunna vara auktoritativ när det kommer till att fatta svåra beslut som passar affärsmålen. De behöver acceptera att alla inte blir nöjda med de förändringar som sker till följd av dessa beslut. Vid sådana tillfällen är det viktigt att kunna artikulera varför förändring sker och låta sina agila team hitta sin bästa väg framåt för att nå de nya målen.

IT-chefens politiska skarpsinne 

Den moderna IT-chefen måste ha förmågan att riva barriärer mellan det som traditionellt ses som en verksamhet och IT. Den friktion som funnits mellan dessa minskar i takt med insikten om att mer teknik krävs för att få verksamheten att växa.

”Den här förändringen drivs av den moderna VD:n, vars roll förändrats till en som prioriterar digital transformation inom verksamheten. Därigenom har statusen hos IT-chefer och andra teknikledare lyfts för att vara jämlikar med företags andra delar,” avslutar Meshach.

Av Meshach Samuel, Delivery Head och Diversified Industries i Europa på HCL Technologies .

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00