Region Västerbotten har beviljats finansiering för projektet Digitala Västerbotten i samverkan (DVIS).
Alla femton kommuner i Västerbotten samt Örnsköldsviks kommun deltar i projektet som ska lyfta kommunernas kompetens, förmåga och kapacitet för digitalisering genom samverkan.
Projektet DVIS kommer att fokusera på att utveckla kommunernas digitala ledningsförmåga, IT-arkitektur och informationssäkerhet. Målet är att etablera nya strukturer och arbetssätt för att kunna realisera samverkan och samutveckling mot ett gemensamt nyläge.
– Vi befinner oss i en tid av omställning med nya samhällsutmaningar och en ständigt accelererande förändringstakt. Förmågan till förändring och förnyelse kommer att vara avgörande om kommunerna i Västerbotten ska kunna leverera välfärd och tjänster med bibehållen kvalitet och effektivitet till såväl invånare som företag. Digitalisering är en grundläggande förutsättning för att lyckas, säger projektledaren Kaj Backman, Region Västerbotten.
Samtliga femton kommuner i Västerbotten samt Örnsköldsviks kommun kommer aktivt att delta i projektet.
Deltagandet sker i linje med en gemensam strategi med en tydlig målbild om vad den ökade digitala förmågan och kapaciteten ska leda till: Världens bästa innovativa och omtänksamma välfärd, smart och tillgänglig för alla. Samma vision som satts i den nationella agendan, Handslag för välfärdsutveckling genom digitalisering, som Sveriges kommuner och regioner (SKR) har tagit fram.
För att uppnå målet för Västerbotten behövs en gemensam grundkapacitet för att kunna samverka både regionalt och nationellt, samt att digitalisera och bemanna lämpliga processer för samhällsservice inom kluster av kommuner. Projektet DVIS kommer att vara ett viktigt stöd för kommunerna i den utvecklingen.
– Länets kommuner har olika förutsättningar, inte bara kopplat till befolkningsstorlek. Vi ska leverera samma sak och möter samma problem. Projektet DVIS kommer bidra till att vi kan agera i samverkan på ett bättre och effektivare sätt än i dagsläget, vilket motverkar att kommuner hamnar på efterkälken, säger Karolina Johansson, kommunchef i Vännäs kommun.
Projektet kommer att pågå under tre år, från och med den 2 februari 2024 till och med den 31 januari 2027 och finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF), regionala utvecklingsmedel samt medfinansiering från de deltagande kommunerna.
Foto Karolina Johansson: Sofia Carlström