Navigerar NIS2: detta behöver företag tänka på
Hem LEVERANTÖRTREND MICRO Navigerar NIS2: detta behöver företag tänka på

Navigerar NIS2: detta behöver företag tänka på

Publicerat av: Redaktionen

[KRÖNIKA] När EU:s NIS2-direktiv blir centralt i den pågående kampen mot cyberhot möter företag ett paradigmskifte i hur de förväntas hantera yttre cyberhot.

Direktiven, som träder i kraft 18 oktober 2024, lägger mer ansvar på företagsledare och betonar deras skyldighet att identifiera, bedöma och minimera cyberrisker, något som placerat efterlevnad högst upp på prioriteringslistor för företagen.

NIS2 förklarat: ett skifte till proaktiv riskhantering
I huvudsak handlar NIS2 om att anta en allmänt accepterad bästa praxis för säkerhetsåtgärder, med ett stort fokus på riskhantering och företagsledningens ansvar. Riktlinjerna är tydliga – företagsledare är nu personligen ansvariga för att identifiera och navigera i den komplicerade och ständigt föränderliga cyberhotbilden. Om dessa regler inte uppfylls kan det resultera i dryga böter, vilket förstärker det brådskande läget att snabbt anpassa sina cybersäkerhetsstrategier efter de nya direktiven.

 En nyckel för att lyckas är riskhanteringen. Det kräver ett kontinuerligt arbete och bedömning av det växlande hotlandskapet. Cyberhoten förändras ständigt och ett statiskt förhållningssätt till riskbedömning kan göra företag oförberedda på nya hot och utmaningar. Men att identifiera och prioritera enskilda cyberhot kräver inte bara vaksamhet och erfarenhet, utan också en avancerad och modern teknisk lösning.

Utnyttja rätt teknik för effektiv riskbedömning
För att hantera de utmaningar och nya riktlinjer som NIS2 innebär behöver företag utnyttja avancerad teknik som MXDR (Managed Extended Detection & Response) och Global Threat Intelligence. Dessa tekniker har en proaktiv ansats till riskhantering och erbjuder en realtidsanalys och förståelse för hotlandskapet. I synnerhet MXDR använder AI och automatiserade processer för att analysera säkerhetshändelser och säkerställa att företag snabbt och effektivt möter potentiella cyberhot.

Navigerar NIS2: detta behöver företag tänka på

Jean Diarbakerli, Säkerhetsrådgivare, Trend Micro Sverige

Förutom att se över interna system och processer, uppmanar NIS2 till en utvärdering av leverantörskedjan, med fokus på kedjans mjukvarukopplingar och datautbyte. Detta för att försäkra sig om att hela kedjan är utrustad med moderna säkerhetslösningar då varje svag punkt kan vara skillnaden mellan att ett attackförsök lyckas eller misslyckas. En förändring som understryker vikten av cybersäkerhetens sammanlänkning mellan olika affärsekosystem och hur viktigt samarbetet mellan såväl partner som leverantörer är.

Kanalpartnernas roll i NIS2-skiftet
När regelverket förändras spelar leverantörerna av IT-tjänster en avgörande roll för att hjälpa företag att förstå och efterleva NIS2:s nya riktlinjer. Det är viktigt att leverantörerna av IT-tjänster kan hantera förändringen och hjälpa företagen att anpassa sig och möta de nya kraven på ett effektivt och smidigt sätt. Nyckeln till detta är att ge tillgång till ett partnerekosystem med olika applikationer och tjänster för att ge IT-leverantörerna möjligheten att förbättra och optimera sina cybersäkerhetserbjudanden.

 För att uppmuntra kanalpartners att övergå till att bli proaktiva riskanalytiker, har säkerhetsplattformen Trend Vision One for Service Providers utvecklats specifikt för leverantörer av IT-tjänster och erbjuder färdiga tjänster för att identifiera och hantera hot med avancerade SOAR-funktioner (Security Orchestration, Automation, and Response).

Fördelarna för en kanalpartner att använda en sådan plattform är många. Inte minst kan de erbjuda heltäckande och kostnadseffektiva lösningar för sina kunder, oavsett om de jobbar i molnet eller on-prem. Men som tidigare välkänt är företags IT-miljöer sällan identiska och därför kräver varje företag sin unika säkerhetslösning. Därför erbjuder plattformen hundratals av integrationer från olika tredjepartsleverantörer och andra ledande tjänsteleverantörer för att hitta och erbjuda kunden den optimala lösningen.

Sammanfattningsvis kräver framtidens cybersäkerhet ett samarbete mellan företag och cybersäkerhetsexperter. Kanalpartner med proaktiva lösningar för riskhantering och jag i min roll som cybersäkerhetsrådgivare behöver agera pålitliga rådgivare som vägleder kunder på vägen mot NIS2-efterlevnad. Cybersäkerhetslandskapet är utmanande, men med rätt strategier och partnerskap kan företag navigera NIS2 framgångsrikt och säkra sin digitala framtid.

Jean Diarbakerli, Säkerhetsrådgivare, Trend Micro Sverige

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00