Ensam kvinna på toppen att bygga ut Sveriges nät – målet är Sveriges bästa 5G för framtidens smarta och hållbara städer
Hem KVINNOR INOM TECH Ensam kvinna på toppen att bygga ut Sveriges nät

Ensam kvinna på toppen att bygga ut Sveriges nät

Publicerat av: Redaktionen

Nätet och vår möjlighet att nå varandra över telefonsamtal och internet är en samhällsviktig och avgörande del inom Sveriges infrastruktur.

Maria Jonsson är idag den enda kvinnan som är nätchef i Sverige sett till alla aktörer på marknaden.

Hennes intresse för teknik och hur den kan påverka människor uppstod redan som ung, och när 2G lanserades samtidigt som hon gick ut KTH blev telekom snabbt intressant bransch. Efter spännande uppdrag hos Comviq, Tele2 och Ericsson lockades hon till den då nya uppstickaren Tre, och för 20 år sedan klev hon på det spännande uppdraget och har varit med i resan från 3G till 5G hos aktören. Målet nu är att utmana den gamla fibern, och bygga Sveriges bästa nät för att möjliggöra ny teknik för framtidens smarta och hållbara städer.

Uppdraget som nätchef handlar främst om två delar – sköta det befintliga nätet och samtidigt bygga mer nät och hela tiden växa och förbättra det befintliga. I takt med att tekniken utvecklas och blir bättre kräver marknaden hela tiden mer kapacitet och högre prestanda. Idag behöver ett hushåll kunna koppla upp två teamsmöten samtidigt, ha en som streamar Netflix och en som streamar något spel på samtidigt. En ny situation än för några år sedan.

Ensam kvinna på toppen att bygga ut Sveriges nät – målet är Sveriges bästa 5G för framtidens smarta och hållbara städer

Maria Jonsson

För Maria har senaste åren varit extremt händelserika. Enligt henne är det en spännande tid då omvärlden och tekniken är så mogen, något som såg helt annorlunda ut när 3G kom. Detta skapar möjligheter inom bland annat IoT (internet of things), AI, drönarteknik, hur vi kommer kunna köra bil, till helt nya möjligheter för industrier som skola, sjukvård, tyngre transporter till exempel. Den nya tekniken som kan utvecklas med 5G möjliggör inte minst spännande saker inom hållbarhet menar Maria. Dessutom är 5G i sig en energieffektivare teknologi på flera sätt, det går åt långt mindre energi att skicka en bit data med 5G.

För att möta marknaden väl gäller det att hela tiden kunna ligga steget före flera år, och fånga upp olika signaler snabbt. Marias team består idag av drygt 100 personer, som parallellt med sina ansvarsområden också jobbar med att se trender och ha koll på var man ska växa ut. Detta gör man bland annat med radioplanerare som bevakar förändringar i sina respektive geografiska områden, till exempel om nya bostadsområden är på gång Som en aktör som föddes in med 3G och det mobila i fokus kan man även gå ut och utmana den traditionella gamla fibern, något Maria ser som positivt i den värld vi står i idag.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00