Epiroc startar Nordiskt automations- och innovationscenter i Luleå
Hem Nyheter Epiroc startar Nordiskt automations- och innovationscenter i Luleå

Epiroc startar Nordiskt automations- och innovationscenter i Luleå

Publicerat av: Redaktionen

Epiroc etablerar sitt nästa regionala teknologi- och innovationscenter för digitalisering, elektrifiering och automation i Luleå.

Epiroc startar Nordiskt automations- och innovationscenter i Luleå

Det nordiska innovationscentret är det första av sitt slag i Europa och ska utveckla kompetens och driva innovation inom automation i gruv- och bergbrytningsbranschen.

Epiroc har tidigare etablerat liknande regionala center i Australien, Kina, Sydafrika, Chile, USA, Kanada och Ryssland. Det nya centret blir dock det första av sitt slag i Europa. Syftet är att möta en snabbt växande efterfrågan på avancerade digitala och automatiserade lösningar inom gruvnäringen i Norden. Rekrytering till det nya centret startar omgående.

Jag är mycket glad över att vi nu etablerar vårt nya teknologi- och innovationscenter i Luleå. Gruvbranschen genomgår just nu ett stort teknikskifte inom elektrifiering, automation och digitalisering. Det är ett teknikskifte som kräver alltmer avancerade lösningar och nytt innovativt tänkande när olika tekniker ska samspela. Vi ser därför att det är viktigare än någonsin att vara nära våra kunder genom det teknikskifte som nu sker. Den här etableringen möjliggör för våra kunder att planera och implementera den absolut senaste teknologin inom automation i deras verksamheter. Vi kommer även kunna ge ett oöverträffat stöd även efter driftsättning genom kompetensförsörjning och service. säger Lars Senf, vd för Epiroc Sweden.

Placeringen av centret i Luleå valdes på grund av det strategiska läget, med närhet till gruvdistrikt i Norrbotten och Västerbotten i Sverige samt i finska Lappland. Verksamheten kommer bland annat bestå av av kompetensutveckling och projektledning. Centret kommer även att husera ett automationslabb och ett kontrollrum med den senaste automationstekniken för utveckling av nya automationslösningar.

Luleå var ett naturligt val för oss. Dels för det strategiska läget nära våra gruvkunder i tre nordiska länder men också på grund av vårt samarbete med Luleå Tekniska Universitet. Att vi nu etablerar ett teknologi- och innovationscenter i Luleå befäster vår satsning på utvecklingen av avancerade digitala automationslösningar. Centret skapar också stora möjligheter till vidareutveckling av ny teknik tillsammans med våra kunder, säger Mikael Ramström, Vice President – Digital Business, Epiroc Technology & Digital Division.

Epiroc meddelade så sent som förra veckan etableringen av ett nytt logistikcenter i Luleå. Förra året presenterades även ett flerårigt samarbetsavtal med Luleå Tekniska Universitet för att långsiktigt stärka det strategiska samarbetet inom utbildning, forskning och innovation.

Kunder visar ett ökat intresse för Epirocs digitala lösningar som ökar produktiviteten genom att göra verksamheten smartare. Under det senaste kvartalet vann Epiroc order för automationslösningar på flera kontinenter. Epiroc utvecklar unika lösningar för automation av maskiner i en blandad autonom flotta med olika typer av maskiner från olika tillverkare. Det finns också ett ökat intresse för batterielektrisk gruvutrustning under jord, vilket minimerar koldioxidutsläpp, förbättrar arbetsmiljön genom minskade buller- och vibrationsnivåer och samtidigt minskar kundens totala driftskostnad.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>