Kommunerna i Norrbotten samarbetar med TietoEVRY för att etablera en modern och säker datacenterlösning i Boden
Hem Nyheter Kommunerna i Norrbotten samarbetar med TietoEVRY för att etablera en modern och säker datacenterlösning i Boden

Kommunerna i Norrbotten samarbetar med TietoEVRY för att etablera en modern och säker datacenterlösning i Boden

Publicerat av: Redaktionen

Kommunerna i Norrbotten ingår i en gemensam nämnd för att samverka och samarbeta inom området digitalisering, kallad Norrbottens e-nämnd.

Kommunerna i Norrbotten samarbetar med TietoEVRY för att etablera en modern och säker datacenterlösning i Boden

Bengt-Göran Kangas, ansvarig för offentlig sektor på TietoEVRY i Sverige

Nämnden har avslutat en upphandling avseende en säker datacenterlösning med tillhörande drifttjänster och utsett TietoEVRY som leverantör i ett avtal som initialt sträcker sig över fyra år till ett värde av 30 MSEK.

IT-stödet bidrar till e-nämndens fokus på snabbare utveckling inom området digitalisering. Den nya datacenterlösningen placeras i närheten av Boden och erbjuder den senaste tekniken inom digitala infrastrukturtjänster.

I upphandlingen ställdes höga krav på miljöhänsyn, hög effektivitet och kvalitet samt stöd för verksamheternas kommunspecifika och gemensamma system. e-nämnden önskade även en lokal leverans, vilket möjliggjordes av ett toppmodernt datacenter med placering i Boden, i kombination med den infrastruktur som TietoEVRY bygger upp för kommunerna.

– Vi är glada över att kunna etablera en flexibel, utbyggbar, säker och modern datacenterlösning, tillsammans med TietoEVRY. Det ger oss tillgång till en gemensam teknisk plattform med bättre möjligheter att samverka mellan kommunerna i Norrbotten där vi tillsammans kan dela på kostnader för utveckling, drift och förvaltning. Dessutom med en geografisk placering inom regionen. Det kommer att stärka vårt digitaliseringsarbete för att förverkliga våra visioner och ge oss möjlighet att erbjuda ännu bättre service till medborgare och näringsliv, säger Jörgen Larsson, representant Norrbottens e-nämnd tillika IT-chef i Bodens kommun.

Crister Lundgren, representant Norrbottens e-nämnd och IT-chef i Älvsbyns kommun håller med, ”det här ger oss lite mindre kommuner möjligheter att nyttja samma moderna och säkra teknik”.

TietoEVRY kommer att tillhandahålla digital infrastruktur inom en säker och toppmodern datacenterlösning som svarar mot kommunernas krav på:

  • Tillgång till individuell och obegränsad kapacitet av serverinfrastruktur, hårdvara och tjänster i olika nivåer för respektive kommuns behov
  • Ett datacenter som kan vara en utsträckt funktion till nuvarande lösningar och som helt eller delvis kan ersätta eller komplettera existerande datacenterlösningar
  • Tillgång till gemensam kapacitet och plattformar för kommungemensamma verksamhetssystem som upphandlats och driftas gemensamt
  • Individuell fysisk plats för respektive kommuns egen serverinfrastruktur enligt önskat behov
  • Ett komplett tjänsteutbud för IT-migrering, driftstöd, tjänster och support

Funktionerna är uppbyggda med den allra senaste tekniken för virtualisering, lagring och säkerhetskopiering enligt TietoEVRYs lösning, Hybrid Cloud IaaS (infrastruktur som tjänst). Tjänsterna ska vara i drift i mitten av juni och tas i bruk i den takt som respektive kommun har behov av.

– Vi har lång erfarenhet av att leverera IT-stöd till Sveriges kommuner, myndigheter och regioner. Vår kunskap om offentlig sektor i kombination med gedigen digitaliseringskompetens och vårt breda partnerskapsekosystem gör att vi kan bidra till samhällsnytta i hela landet. Med den här lösningen får Norrbottens kommuner en lokal och toppmodern lösning som kommer att underlätta för medborgarna, säger Bengt-Göran Kangas, ansvarig för offentlig sektor på TietoEVRY i Sverige.

De kommuner som samverkar genom Norrbottens e-nämnd är alla kommuner i Norrbotten, Arjeplogs kommun, Arvidsjaurs kommun, Bodens kommun, Gällivare kommun, Haparanda stad, Jokkmokks kommun, Kalix kommun, Kiruna kommun, Luleå kommun, Pajala kommun, Piteå kommun, Älvsbyns kommun, Överkalix kommun och Övertorneå kommun. Norrbottens e-nämnd fokuserar på att skapa nytta för både medborgare och verksamhet och stödjer kommunerna i sin digitaliseringsresa.

Datacenterlösningen levereras i samarbete med Hydro66 och har erhållit miljöpriser för sin unika design och fysiska placering som ger låg strömförbrukning samt drivs av 100% grön el.

– Vi är mycket glada över att kunna stödja TietoEVRY i detta viktiga initiativ för Norrbottens Kommuner. Kostnadsbesparingarna och ökad prestanda, skalbarhet, flexibilitet och i slutändan valuta för pengarna som projektet ska leverera är betydande. Vi är glada över att bidra med kritisk infrastruktur för projektet, säger David Rowe, vd Hydro66.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>