Farligt skadeprogram för Android upptäckt
Hem SÄKERHET Farligt skadeprogram för Android upptäckt

Farligt skadeprogram för Android upptäckt

Publicerat av: Redaktionen

Google varnar för ett nytt skadeprogram till Android som är ett av det farligaste som upptäckts för operativsystemet någonsin.

Farligt skadeprogram för Android upptäckt 1

Bogdan Botezatu, IT-säkerhetsexpert på Bitdefender

Programmet kallas Chrysaor och kan bland annat avlyssna samtal, registrera knapptryckningar och ta kontroll över kameran. Enligt tekniksäkerhetsföretaget Bitdefender kan det här vara början på en våg av skadeprogram specifikt inriktade på Android.

  Chrysaor är ett av de mest avancerade skadeprogrammen vi sett. Det är otroligt mångsidigt och kan inte bara ta kontroll över telefonen, utan det kan även hämta data direkt från appar som till exempel Facebook, Twitter, Skype och Gmail, säger Bogdan Botezatu, IT-säkerhetsexpert på Bitdefender.

I dagsläget är det bara på ett fåtal Android-enheter som Chrysaor upptäckts. Skadeprogrammet är en mer avancerad version av Pegasus, ett liknande program som utgjorde en säkerhetsrisk för iOS förra året, innan Apple åtgärdade säkerhetsluckan.

Via Chrysaor kan obehöriga spionera på användare genom att övervaka samtal, sms, mejl, platsinformation och kamera. Chrysaor kan dessutom radera sig själv, något som gör det svårare för användare att upptäcka att de drabbats av ett intrång.

Enligt Bogdan Botezatu är Android ett tacksamt mål för hackare och andra aktörer då det är ett populärt operativsystem som idag inte bara används i telefoner och surfplattor, utan även i en mängd andra enheter som t.ex. smart-TVs.

  Med tanke på Androids starka position på marknaden, där operativsystemet enligt senaste rapporterna nu är större än Windows för globalt internetanvändande, är det tyvärr troligt att vi kommer se fler avancerade skadeprogram specialiserade för Android i framtiden. Som användare måste vi börja prioritera säkerheten i våra telefoner och surfplattor, säger Bogdan Botezatu.

5 tips hur du skyddar din telefon

1.       Installera bara appar från pålitliga företag.

2.       Uppdatera operativsystemet så att du alltid har senaste versionen av Android installerad.

3.       Använd funktionen ”låsskärm” för att göra det svårare att komma åt din telefon.

4.       Kolla med jämna mellanrum vilka appar som har administratörsrättigheter på din telefon.

5.       Installera ett säkerhetsprogram som skyddar din telefon.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00