Fem saker som webbutvecklare måste veta om SEO
Hem Teknik Fem saker som webbutvecklare måste veta om SEO

Fem saker som webbutvecklare måste veta om SEO

Publicerat av: Redaktionen

SEO borde vara en självklar del av webbutveckling.

Området har dock blivit så komplext att webbyråer ibland har svårt att hålla sig uppdaterade kring det senaste inom SEO.

Det kan innebära att hemsidor inte rankar, trots att de i grunden är välgjorda.

De saker vi tar upp här kommer kanske inte som några direkta nyheter för en erfaren webbutvecklare. Det är dock viktigt att komma ihåg hur mycket dessa fem punkter betyder för hur bland annat Google bedömer en sida när sökresultat presenteras. Tillsammans med SEO-byrån Topdog tittar vi på vilka SEO-åtgärder många webbutvecklare inte fäster tillräckligt stor vikt vid.

Det här SEO-aspekterna behöver webbutvecklare ha i åtanke

1.    Håll en hög nivå när det gäller säkerhet

Att en hemsida är säker är viktigt för både dig och dina besökare. All information ska vara krypterad och det ska inte finnas möjlighet att bli utsatt för skadlig kod. Det finns ännu en anledning till varför säkerhet är viktigt. Det är att sökmotorerna känner igen sidor som inte kan klassas som säkra, och att de inte styr dit trafik. Den här biten är alltså inte något man ska slarva med. Här kan du kontrollera om din webbplats är säker.

2.    Det behövs bra URL:er

Vad en sida har för URL påverkar hur den rankar i sökmotorerna. Det är en stor fördel om URL:erna är relevanta för vad sidan handlar om, samtidigt som de är koncisa och klickvänliga. Det kan vara en bra idé med en URL som består av sökord. En URL som består av siffror och bokstäver huller om buller är mycket dålig SEO, men förvånansvärt vanligt.

3.    Mobilvänliga sidor rankar högre

Fem saker som webbutvecklare måste veta om SEOFör många stannade det här med att utveckla hemsidor för mobila enheter av i och med att responsiv design slog igenom. Men att en sida är mobilvänlig innebär inte bara att bilden anpassar sig utifrån skärmens storlek, vilket är självklart idag. Utifrån ett SEO-perspektiv är det flera andra saker som är viktiga, och som ofta har en avgörande betydelse för hur en hemsida rankar. Du vinner till exempel på att ha en sida där hänsyn har tagits till röstsök, som ofta görs via mobilen. Google har skapat verktyg som låter dig utvärdera hur mobilvänlig en sida egentligen är.

4.    Laddningstider räknas

Om innehållet på en hemsida laddar långsamt försämras besökarnas upplevelse. För den som säljer något online innebär det sämre konvertering och ett dåligt intryck av varumärket. Har du en äldre sida är det viktigt att vara medveten om att utvecklingen går mot kortare och kortare laddningstider. Det kan vara så att dina konkurrenter har sprungit ifrån dig och att sidan inte är tillräckligt snabb, fast den var det för ett år sedan. Det gäller faktiskt även om dina besökare inte upplever sajten som långsam. Än en gång så är det vad sökmotorerna kan avläsa om en sida som räknas.

Det finns många olika sätt att förbättra en sidas snabbhet. Ofta handlar det om att välja en design som är effektiv, fast det kanske hade varit möjligt att göra sidan mer tilltalande för

ögat. All kod och alla applikationer som riskerar att försämra prestandan måste utvärderas i relation till det värde de skapar. Ofta kan det kosta mer än det smakar att lägga till avancerade funktioner.

5.    Det är viktigt med genomtänkta header tags

Header tags, alltså rubriktaggar, har betydelse för både läsaren och sökmotorn. Huvudrubriker bör alltid ge en tydlig bild av vad en sida handlar om. På så sätt kan sökmotorrobotar leda dit besökare som vill ha information om just det. Genom att lägga till fler underrubriker blir en sida lättare att skanna för en viss typ av information, och det ser sökmotorerna som någonting positivt.

Om du ska anlita en byrå eller webbutvecklare är det bra om de har en expert inom SEO eller anlitar en annan byrå för den biten. Du kan också ta kontakt med en SEO-byrå för att göra de anpassningar som krävs för att din webbplats ska ranka bättre.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00