Firefox teamar upp med Fastly för ökad säkerhet och integritet online
Hem NYHETERTECH NEWS Firefox teamar upp med Fastly för ökad säkerhet och integritet online

Firefox teamar upp med Fastly för ökad säkerhet och integritet online

Publicerat av: Redaktionen

Fastly och Mozilla tar ytterligare ett viktigt steg mot ett säkrare och mer privat internet genom webbläsaren Firefox val av Fastly som en Oblivious HTTP (OHTTP) Relay, för att garantera mer integritet för Firefox-användare.

Fastly är glada över att arbeta i partnerskap med Firefox och Mozilla, som har en dokumenterad erfarenhet av att investera i teknik som skyddar deras användare samtidigt som man arbetar för att förbättra internet.

Så fungerar Oblivious HTTP (OHTTP)

OHTTP är en specifikation och tjänstearkitektur som kan användas för att möjliggöra mer privat kommunikation mellan två parter. Detta genom att separera informationen om den som skapar en förfrågan från informationen om den specifika förfrågan. Du kan läsa mer om OHTTP här, men grundidén är att det är ”dubbelblint”. Det innebär att specifikationen är utformad så att det aldrig finns en enda part som har all information om vem som gör en förfrågan, och vad själva förfrågan gäller. När OHTTP inte används blandas alla dessa data ihop, vilket ger utrymme för missbruk eller felaktig användning. Det innebär också att en skadlig attack kan ge obehöriga tillgång till dessa data. Med OHTTP garanteras en ny nivå av integritet.

Fastly fungerar som OHTTP-relä och tar emot en förfrågan från OHTTP-klienten (exempelvis i en webbläsare) som innehåller metadata om frågeställaren som Fastly kan läsa och ta bort, samt en inkapslad och krypterad förfrågan som skickas vidare genom reläet som avsett. Fastly vet aldrig vilken information som finns i själva begäran, och Mozilla ser inte metadatan om frågeställaren.

Webbläsare är bara början

Den dubbelblinda kommunikation som möjliggörs av en ny generation av private-by-design-teknik är omöjlig med enbart HTTP. Fastly anser att OHTTP, MASQUE och DAP utgör början på en mer privat och säker framtid för all kommunikation på internet. Webbläsare intar en viktig position, de sitter mellan användarna och en stor del av deras aktivitet på internet. När Firefox och andra webbläsare använder ny teknik lägger de en viktig grund för att göra den tekniken mer tillgänglig.

Fastly ser arbetet med att ta OHTTP och andra tekniker till webbläsare (samt flera andra organisationer) som ett grundläggande första steg eftersom det får koden och vägarna för dessa funktioner att distribueras som plattformsfunktioner i webbläsarna. Det är så man lägger grunden för en mer demokratisk tillgång till private-by-design-kommunikation.

Ett mer privat internet 

Firefox teamar upp med Fastly för ökad säkerhet och integritet onlineDen här tekniken är fortfarande relativt komplicerad att implementera, eftersom den används av större organisationer som de mest populära webbläsarna, men vi får en glimt av en framtid där mer är möjligt. Fastly hoppas att på samma sätt som webbläsarnas införande av andra tekniker som JavaScript och WebAssembly hjälpte dem att växa och spridas (även utanför webbläsaren), kommer byggandet av OHTTP i webbläsare att bana väg för mindre aktörer att möjliggöra privat kommunikation.

Vi har sett detta tidigare med införandet av HTTPS, och nu är dessa saker förväntade och standard – inte bara för företag och stora organisationer, utan även för mindre webbplatser.

Det finns nu en möjlighet till en framtid där webbplatser och webbapplikationer – även mindre sådana utan resurser från Apple, Google, Microsoft eller Mozilla, kommer att kunna komma åt OHTTP på ett enkelt sätt. Tänk dig ett JavaScript API för OHTTP så att alla webbplatser eller webbapplikationer kan skicka en bit JavaScript från sin server för att säga ”använd OHTTP API för att ansluta”. Vi kommer inte att nå dit imorgon, men vi börjar få alternativ för hur vi ska ta oss dit.

Fastlys mål är att skapa en framtid där all internetkommunikation är privat genom att demokratisera dessa ”private-by-design”-tekniker. Vi måste börja med specifika användningsfall och specifika protokoll med organisationer som Mozilla som delar denna vision och är redo att vara tidiga användare. Med tiden är målet att bredda användningen av tekniken eftersom de privata kommunikationsvägarna blir mer allmänt tillgängliga och enkla att använda.

Vi förväntar oss att detta kommer att drivas framåt på åtminstone ett par sätt – för det första genom fortsatta regleringsåtgärder och integritetslagstiftning som tvingar fram användning av den här typen av teknik. För det andra förväntar sig Fastly att det utvecklas till en standard som användarna förväntar sig, likt låset i URL-fältet för HTTPS-anslutningar. Detta är på ett bra sätt en kommersialisering av integritet, där förbättrad integritet blir billig till den grad att det bara är en försumbar kostnad att anta en förbättrad standard, och en kostnad för ens varumärke och dess rykte om man inte antar den.

Fastly kommer inte att vara det enda alternativet för att tillhandahålla ett relä för denna typ av funktion, men man har för avsikt att vara det bästa alternativet. Fastly strävar efter att bli den kraft som driver den önskade utvecklingen på internet och som leder oss alla mot en framtid där integritet är en självklarhet i all internettrafik.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00