Framtidens datacenter är hyperkonvengerat

Framtidens datacenter är hyperkonvengerat

Publicerat av: Redaktionen

[KANALPARTNER] I dagens digitala verklighet är det viktigare än någonsin för företag att kunna anpassa sig till ständigt förändrade krav och förutsättningar.

En hyperkonvergerad infrastruktur kan ge såväl ekonomiska som användarmässiga fördelar – och förbereda organisationen för en allt snabbare förändringsbar framtid.

Digitaliseringen medför ständigt förändrade krav och förutsättningar för dagens företag. Datamängderna ökar ständigt, liksom företagens behov av snabb, tillförlitlig och säker datalagring och hantering. När webben exploderade under andra halvan av 1990-talet fanns ett enormt behov att modernisera datalagring, och resan mot virtualisering tog sin början. Lösningar som då var revolutionerande är dock inte längre moderna idag. Den så kallade trelagersmodellen med SAN, nätverk och ett digitaliserat lager med virtualisering och backup uppfyller ofta inte dagens krav.

Hans Gogoll, Business Area Manager på Exclusive Networks.

– En tredelad arkitektur är tungrodd, förklarar Hans Gogoll, Business Area Manager på Exclusive Networks.

– Varje lager i arkitekturen behöver i princip en egen organisation – varje område hanteras i regel av olika personer eller avdelningar med egen kompetens, samarbetet dem emellan är sällan optimalt och man har ofta dålig inblick i varandras lager.

Enklare administration

I en hyperkonvergerad infrastruktur, HCI, har de olika områdena slagits ihop till en gemensam lösning där server, lagring, nätverk och virtualisering samlas i intelligent mjukvara som körs på vanlig x86-baserad hårdvara. Teknologin, som fortfarande är relativt ung, tar idag över serverrummen i rasande fart och Nutanix är, enligt Gartner, en av de ledande aktörerna.

Hyperkonvergerad infrastruktur är också ofta en mer kostnadseffektiv lösning – att minska OPEX med 40 till 60 procent är inte ovanligt.

– HCI innebär enkelt sagt konsolidering av infrastruktur. Att kunna administrera hela plattformen och dess funktioner genom ett enda gränssnitt ger en extremt lätt, flexibel och effektiv lösning, säger Magnus Pettersson, Sales Engineer på Exclusive Networks.

– Nutanix lösning utgör den underliggande plattformen som sköter hårdvara, nätverk, lagring, säkerhet och så vidare. Bredvid eller ovanpå virtualiseringslagret kan man addera mjukvaror som tillför ytterligare funktionalitet, om man exempelvis behöver stöd för Citrix, containrar eller olika molntjänster. Men allt sker under ett och samma gränssnitt: det medför en rad fördelar och det blir extremt mycket enklare att hålla liv i funktionerna. Det är också ofta en mer kostnadseffektiv lösning – att minska OPEX med 40 till 60 procent är inte ovanligt.

Innovation och säkerhet

Magnus Pettersson, Sales Engineer på Exclusive Networks.

Säkerhetsaspekten är en annan fördel med en hyperkonvergerad infrastruktur.

– Att konvergera med en lösning som Nutanix är ett sätt att förenkla sitt dagliga arbete, men kan också vara ett sätt att krympa attackvektorer i sin produktstack i datacentret, förklarar Hans Gogoll.

– Nutanix levereras uppsäkrat och är mycket tätare än ett ihopplockat system från olika leverantörer. Mjukvaran utvecklas och uppdateras löpande, och som kund kan man se fram emot regelbundna releaser med ökad säkerhet och förbättrade funktioner. Fokus ligger på att leverera funktion till användarna, resten i bakgrunden ska bara fungera. Det är applikationsleveransen som tillför mervärde till affärsenheten.

Magnus Pettersson lyfter fram fler fördelar:

– Det frigör kort sagt resurser på flera olika plan, och på många företag påbörjas även en resa internt där allt fler saker kan göras snabbare och effektivare. Poängen är ju inte att krympa organisationen, utan att frigöra tid för folk att utveckla affären. Tid som inte behöver läggas på att släcka bränder kan läggas på innovation och utveckling inför framtiden istället.

Skalbarhet och kostnadsbesparingar

En av de stora fördelarna med hyperkonvergerad infrastruktur som brukar framhållas är skalbarheten. Systemet är till sin natur flexibelt och kan byggas ut i takt med att behoven ökar.

– Det går att börja i väldigt liten skala och teoretiskt sett växa oändligt stort utan problem, berättar Magnus Pettersson. Två rackenheter räcker för att få i stort sett allt företaget behöver, och med ett tiotal virtuella servrar och en lagringslösning börjar det bli lönt att byta. Då får man en väldigt stabil plattform med extremt hög tillgänglighet och som enkelt går att växa med. Det fina är att man aldrig behöver köpa in sig i en onödigt stor IT-lösning, man investerar för dagens behov och expanderar kapacitet eller prestanda när behovet uppstår. Att ligga på 80 procent av sin kapacitet blir inte längre en huvudvärk utan ett optimalt scenario, för då utnyttjar man sin investering maximalt.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00