Göteborgs digitala tvilling utsedd som årets GREAT initiativ!
Hem NYHETERTECH NEWS Göteborgs digitala tvilling utsedd som årets GREAT initiativ

Göteborgs digitala tvilling utsedd som årets GREAT initiativ

Publicerat av: Redaktionen

Göteborgs Stad vinner pris för att på ett innovativt sätt arbetat med att ”ta fram en digital tvilling av Göteborg, Virtuella Göteborg.

En plattform och verktyg som skapar stor nytta i Göteborgs Stads verksamheter och möjligheter till utveckling av tjänster för boende, besökare och näringsliv samt utvecklingen av Göteborg som stad”.

Priset delades ut tidigare idag, under The GREATest Day på Lindholmen Science Park. Nätverket GREAT utgörs av näringsliv, akademi och kommuner i Västsverige. GREAT verkar för det digitala samhällets utveckling, innovation och livskvalitet för individer, företag och organisationer. Årets GREAT initiativ har delats ut sedan 2010. På plats för att motta priset, symboliserat av en glasskål, fanns Andreas Jonsson och Eric Jeansson, från stadsbyggnadskontoret i Göteborg:

– Det är inspirerande för oss som arbetat med projektet att få ett erkännande på det här viset. Att det just är GREAT som uppmärksammar vårt arbete visar också på vikten av samverkan mellan stad, akademi och näringsliv för att kunna lyckas. Tillsammans kan vi utveckla de nya lösningar som krävs för att hantera våra komplexa samhällsutmaningar, säger Eric Jeansson, projektledare Virtuella Göteborg, stadsbyggnadskontoret Göteborg Stad.

”Visualisering av data i Virtuella Göteborg skapar stora möjligheter att öka förståelsen för hur staden fungerar idag, genom simuleringar utforska och testa hur den framtida staden ska byggas, samt via data från uppkopplade saker kunna visa och arbeta med staden i realtid”, skriver juryn i sin motivering bland annat.

Göteborgs digitala tvilling utsedd som årets GREAT initiativ!

Göteborgs Stad vinner pris för att på ett innovativt sätt arbetat med att ”ta fram en digital tvilling av Göteborg, Virtuella Göteborg. Andreas Jonsson och Eric Jeansson, från stadsbyggnadskontoret i Göteborg tog idag emot priset.

– Den digitala tvillingen blir en samlingsplats för all stadens data.

-Vi kommer att kunna skapa olika scenarier av hur den framtida staden kan tänkas se ut och fungera, vilket kommer att ge tjänstepersoner, politiker och medborgare en bättre förståelse och samsyn, som vi sedan kan ta bättre beslut ifrån, säger Andreas Jonsson, avdelningschef geodataavdelningen, stadsbyggnadskontoret.

Virtuella Göteborg är också en plattform för kommunikation och ett demokrativerktyg genom att förenkla sättet att sprida information om staden och i framtiden även möta göteborgaren i den virtuella staden. Virtuella Göteborg bidrar redan idag till den forskning som sker på Chalmers kring digitala tvillingar av städer och genom samarbete med Visual Arena på Lindholmen Science Park har ett stort projekt utforskat möjligheterna tillsammans med näringslivet och besöksnäringen.

Tvillingen är en virtuell 3D-modell av Göteborgs hela kommun motsvarande hela 700 kvadratkilometer, byggd på stadens egen geografiska information.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00