Helsingborgs stad startar Sveriges första kommunala AI-labb
Hem NYHETERAI Helsingborgs stad startar Sveriges första kommunala AI-labb

Helsingborgs stad startar Sveriges första kommunala AI-labb

Publicerat av: Redaktionen

Helsingborgs stad skapar nu National City Lab i samarbete med AI Sweden.

Det blir Sveriges första kommunala AI-labb med sikte på att ta fram nya lösningar för smarta städer.

— Sveriges kommuner har kommit olika långt i arbetet med AI och vi behöver en plats där vi kan samarbeta och lära av varandra, säger Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.

Helsingborgs stad startar Sveriges första kommunala AI-labb

Helsingborgs stad skapar nu National City Lab i samarbete med AI Sweden. Det blir Sveriges första kommunala AI-labb med sikte på att ta fram nya lösningar för smarta städer.

Många kommuner i Sverige står inför liknande utmaningar på sin AI-resa för att utveckla verksamheten. En del har kommit i gång, men arbetet skulle ha stor nytta av samarbete för att undvika att behöva uppfinna hjulet om och om igen.

Nu skapar Helsingborgs stad National City Lab i samarbete med AI Sweden. Det blir Sveriges första kommunala AI-labb med sikte på att, i samarbete med andra kommuner, privat sektor och akademi, ta fram lösningar och data för smarta städer.

— I AI Swedens data factory har vi sett värdet av en neutral plats där olika typer av aktörer kan samarbeta och dela data. Etableringen i Helsingborg syftar till att kunna fortsätta att facilitera samarbeten som kanske annars aldrig skulle ske och på så sätt accelerera användning av AI i Sverige, säger Kim Henriksson, testbädds-arkitekt på AI Sweden.

Rent konkret kommer AI-labbet att erbjuda:

  • En fysisk plats där Helsingborg stad bidrar med lokal på HBG Works samt dedikerad fiber. Infrastruktur för träning av AI-modeller som tillhandahålls av AI Sweden tillsammans med partners.
  • Kunskapsdelningsaktiviteter kring metodik, kompetens och erfarenheter från AI Swedens data factory, inklusive edge learning, språkteknologi, juridik med mera.
  • Möjlighet att dela- och dra nytta av tillgängliga dataset, och modeller samt att ta med sig egna data- och infrastrukturutmaningar för samarbete och experiment.

— Jag är glad över Sverige nu får sitt första kommunala AI-labb och att vi startar det här i Helsingborg. Vår paroll är våga, testa, gör och National City Lab blir en viktig pusselbit för att skapa innovationer som är till nytta för invånarna i landets kommuner och regioner, säger Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.

Labbet kommer att vara tillgängligt för alla AI Swedens partnerorganisationer.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00