Volkswagen startar mobilitetstjänster på Astypalea – elektrifieringen på den grekiska ön fortsätter
Hem NYHETERHÅLLBARHET/MILJÖ Volkswagen startar nu mobilitetstjänster på Astypalea – elektrifieringen på den grekiska ön fortsätter

Volkswagen startar nu mobilitetstjänster på Astypalea – elektrifieringen på den grekiska ön fortsätter

Publicerat av: Redaktionen

Nyligen togs samåkningstjänsten ”ASTYBUS” och fordonsdelningstjänsten ”astyGO” i drift med elbilar från Volkswagen.

Projektet ”Smart & Sustainable Island” fungerar som ett framtidslaboratorium för framtidens mobilitet och för snabb minskning av koldioxidutsläppen i Europa

  • Nya mobilitetstjänsterna ”ASTYBUS” och ”astyGO” ersätter den konventionella busslinjen och förbättrar mobiliteten för både boende och turister
  • Ännu ett solkraftverk i drift, förser elbilar med grön el
  • De första preliminära resultaten i en akademisk studie visar stort intresse för e-mobilitet och mobilitetstjänster
  • Volkswagens vd Diess: ”Snabb omställning till grön mobilitet och energi är möjlig om företag och regeringar arbetar sida vid sida.”
Volkswagen startar mobilitetstjänster på Astypalea – elektrifieringen på den grekiska ön fortsätter

VW-koncernens vd Herbert Diess och Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis på Astypalea.

Framtidens mobilitet håller redan på att bli verklighet på den grekiska ön Astypalea. Nyligen togs samåkningstjänsten ”ASTYBUS” och fordonsdelningstjänsten ”astyGO” i drift i närvaro av premiärminister Kyriakos Mitsotakis och Volkswagen-koncernens vd Herbert Diess. Båda mobilitetstjänsterna drivs uteslutande med helt eldrivna fordon och säkerställer avsevärt förbättrad mobilitet på ön jämfört med det tidigare kollektivtrafiksystemet.

Detta är nästa steg i omställningen på Astypalea som till 2026 vill byta till smart och hållbar mobilitet med ett helt moderniserat energisystem. Volkswagen-koncernens och grekiska statens gemensamma projekt fungerar som ett framtidslaboratorium för en snabb minskning av koldioxidutsläppen i Europa.

Herbert Diess, vd Volkswagen-koncernen:
– Diskussionen om övergången från fossila till förnybara bränslen har fått ny fart i Europa. Volkswagen driver förändringen och är ledande i omställningen till e-mobilitet i Europa. Här på Astypalea introducerar vi nya mobilitetstjänster som nästa steg mot framtidens transporter. Det är spännande att se projektet växa och att människor är villiga att ändra sina vanor. Detta visar att en snabb övergång till grön mobilitet och grön energi är möjlig om företag och regeringar arbetar sida vid sida.

Kostas Frangogiannis, Greklands vice utrikesminister för ekonomisk diplomati och öppenhet: – Jag är väldigt stolt över vad vi har åstadkommit hittills, över invånarna i Astypalea och i hela landet, särskilt i en tid då behovet av att diversifiera och ta steget bort från traditionella energikällor har blivit ännu mer angeläget, globalt. Ett varmt tack till alla er som stöttar arbetet, till regeringen, till kommunerna, till näringslivet och till medborgarna som vågar.

Smarta, helt eldrivna mobilitetstjänster
De smarta mobilitetstjänsterna ersätter en traditionell busslinje med begränsad kollektivtrafik på Astypalea. Mobilitetstjänsterna kommer att vara i drift året runt och koppla ihop många fler platser på ön. Samåkningstjänsten ASTYBUS kommer inledningsvis att drivas med 5 Volkswagen ID. Buzz1 när modellen har lanserats hösten 2022. Fram till dess kommer tjänsten att drivas med ID.42. Via fordonsdelningstjänsten astyGO, kan kunderna hyra elbilar från Volkswagen samt e-scooters från SEAT MÓ och e-bikes från Ducati. Alla fordon kan bokas med smartphone och den integrerade astyMOVE-appen.

Antalet elbilar på Astypalea växer kontinuerligt. Efter att polisen, flygplatsmyndigheterna och kommunen bytte till e-mobilitet förra året tillkommer nu Greklands första elambulans. En första e-taxi transporterar kunder över ön och nyligen fick den första privatkunden sin ID.33. Grekiska staten främjar övergången till e-mobilitet med attraktiva inköpspremier.

Nytt solkraftverk för elbilsflottan
Energisystemet kommer successivt att ställas om till förnybar energi från lokala källor. Nyligen togs ett andra solkraftverk i drift som ska förse den nuvarande elbilsflottan med grön energi. Dessutom har grekiska staten lämnat anbud på den fortsatta omställningen av energisystemet. 2023 kommer en ny solkraftpark att producera cirka 3 megawatt grön energi, vilket täcker 100 procent av den energi som behövs för att ladda elfordonen och mer än 50 procent av öns totala energibehov. 2026 kommer det nya energisystemet att byggas ut ytterligare till mer än 80 procent av det totala energibehovet. Hittills har ön försörjts med el från dieselgeneratorer.

Stort intresse för e-mobilitet och smarta mobilitetstjänster
Enligt preliminära resultat från en första akademisk studie är befolkningen på Astypalea mycket intresserade av elfordon och smarta mobilitetstjänster. Mer än 65 procent av de tillfrågade svarade att de i allmänhet är villiga att byta till en elbil om det finns inköpsbidrag. Miljövänlighet är den viktigaste fördelen med elfordon, men samtidigt finns en oro för kostnader och laddningsinfrastruktur. Samåkning och fordonsdelning kan avsevärt förändra mobilitetsbeteendet. Nästan 50 procent av de tillfrågade svarade att de under vissa omständigheter kommer att överväga att sluta använda egen bil och gå över till de nya mobilitetstjänsterna.

Studien genomfördes sommaren 2021 och totalt deltog 221 personer. Den fullständiga första delrapporten kommer att publiceras under andra halvåret. Forskare från Egeiska universitetet (Grekland) och Strathclyde-universitetet (Skottland) övervakar och utvärderar projektet under flera år.

Projektet ”Smart & Sustainable Island” syftar till att ge en djupare förståelse för omställning av ett helt system. Inom fem år ska Astypalea till stor del konverteras till hållbar mobilitet och energi – med helt eldrivna fordon, smarta mobilitetstjänster och ett grönt hybridenergisystem. Astypalea är ungefär lika stort som den tyska ön Sylt och besöks av cirka 36 000 turister varje år.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00