Höglandets IT banar väg för säker digitalisering med Frends och masterdata
Hem NYHETERTECH NEWS Höglandets IT banar väg för säker digitalisering med Frends och masterdata

Höglandets IT banar väg för säker digitalisering med Frends och masterdata

Publicerat av: Redaktionen

KommITS Digitaliseringsdagar 2023 har nyligen ägt rum i Västerås.

Under ett av talarpassen delade Lars Scheibling från Höglandets IT och Tomas Beijar från Frends sina insikter om hur användningen av masterdata säkerställer en effektiv digitalisering av kommunförbundet Höglandets olika verksamhetssystem – och visar hur andra kommuner kan gå i samma fotspår.

Det har kommit flera rapporter i media om att svensk offentlig sektor är på efterkälken när det kommer till att dela öppna data. Det finns ett växande behov att på offentlig marknad arbeta mer proaktivt med masterdatabaser. En sådan strategi underlättar inte bara det säkra digitaliseringsarbetet utan ökar även effektiviteten och främjar en smidig digital övergång för olika verksamhetssystem.

Höglandets IT – bakgrund och utmaningar

Höglandet är ett småländskt kommunförbund som består av Eksjö, Nässjö, Sävsjö, Aneby och Vetlanda. Här bor, lever och verkar 96 000 invånare. Som ett svenskt kommunförbund leder de tillsammans med Höglandet IT vägen framåt när det gäller datahantering och IT-säkerhet inom kommunsektorn. ”Vårt införande av masterdata har underlättats med Frends. Den digitala infrastrukturen bestod tidigare av en-till-en-kopplingar mellan kommunernas olika system, vilket skapade en minst sagt komplex förvaltningsstruktur. Och att byta ut system i den digitala arkitekturen var både resurskrävande och kostsamt,” säger Claes Öster, enhetschef på Höglandets IT.

Höglandets IT banar väg för säker digitalisering med Frends och masterdata

Claes Öster, Lars Scheibling

Tomas Beijar, teknisk försäljningschef på Frends, fortsätter:

”De olika kommunerna inom Höglandet hade dessutom flera olika verksamhetssystem för sina förvaltningsenheter. Systemen var av varierande ålder och uppvisade olika förmåga att kommunicera med varandra. Datan var också strukturerad på olika sätt. Sammantaget skapade alla dessa faktorer utmaningar när det gällde att leverera korrekt data till rätt användare inom kommunen, vilket även kunde klassas som en säkerhetsbrist.”

Varför masterdata?

Fördelarna med masterdata sträcker sig över flera områden. Genom att samla all data från olika verksamhetssystem till en central källa möjliggörs harmonisering och klassificering av informationen. Detta innebär att man enkelt kan skapa en central och enhetlig lagring av data från olika källor, i samma format och struktur – vilket underlättar användningen i olika system. Datan är dessutom alltid tillgänglig från samma plats och i senaste version.

Att använda API ställer dessutom höga krav på att data har rätt uppbyggnad. Med masterdata blir det lättare och säkrare att bygga API:er och nya tjänster utan att tumma på säkerheten.

Säkrare och mer effektiva digitaliseringsprojekt med Frends

”Genom att implementera masterdata har vi på Höglandets IT lyckats hantera helhetsbilden och optimera datans potential på ett säkert sätt. Resultatet har blivit en smidigare och mer effektiv digitaliseringsprocess, vilket har skapat förutsättningar för utveckling inom de olika kommunerna,” säger Lars Scheibling, utvecklare på Höglandets IT och fortsätter:

”Masterdatabasen säkerställer dessutom att användarna inte når källsystemet direkt, vilket minskar risken för både felaktig åtkomst och felaktig användning av data. Detta är särskilt betydelsefullt med tanke på de många olika verksamhetssystem som används inom Höglandets kommuner.”

Missade du KommITS Digitaliseringsdagar i Västerås? Här kan du ta del av hela talarpasset med Frends: https://vimeo.com/manage/videos/886478292

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00