Hem Kvinnor på Kanalen Högt i tak för kvinnor inom tech

Högt i tak för kvinnor inom tech

Publicerat av: Redaktionen

[KVINNOR PÅ KANALEN] Växjö är hem för hundratals IT-bolag och näringslivet i staden blomstrar.

Högt i tak för kvinnor inom tech 2

Franziska Kullberg, Team Lead Marketing & Retention på LeoVegas.

Men tech-industrin i stort lider fortfarande brist på en viktig komponent; kvinnor. Franziska Kullberg, Team Lead på LeoVegas i Växjö, går i fronten för det kanske viktigaste systemskiftet av dem alla.

“Mitt tips till alla drivna kvinnor är att våga ta steget – det är allt som krävs då vi söker med ljus och lykta efter er!”

Tyskfödda Franziska Kullberg flyttade till Sverige från Berlin som nioåring. Genom åren har hon sett sin hemstad Växjö förändras till det bättre, inte minst vad gäller karriärmöjligheter för ambitiösa techies.

“Staden växer ständigt inom IT-branschen och näringsmässigt överlag. Här finns en tradition av duktiga utvecklare som kommer direkt från universitetet. Många pendlar även hit från Kalmar och andra närliggande städer. Med över 800 it-bolag och 5 000 IT-relaterade jobb är Växjö idag ett digitalt och tekniskt kunskapskluster, även sett ur ett globalt perspektiv”, förklarar Franziska över en kaffe på LeoVegas beryktade takterrass mitt i centrum.

Hennes egen jobbresa är ett skolexempel på hur staden värdesätter talang och ambition. Efter universitetsstudierna i internationell administration, med på inriktning tyska och statsvetenskap, hamnade hon lite oväntat i spelbranschen. Det var främst tyskan som kom väl till pass i supporten på ett av Växjös då ledande IT-företag. Hon avancerade snabbt till testare och byggde med tiden upp ett gediget nätverk.

”När jag började fanns det inte många kvinnor i branschen. Det har hänt en hel del sedan dess, men generellt är det fortfarande väldigt mansdominerat,” berättar Franziska.

”LeoVegas vill ha självdrivande anställda som vågar ta det där extra steget”

En chans att göra verklig skillnad

Sedan fyra år tillbaka jobbar hon på kraftigt expanderade LeoVegas, ett spelföretag där hon själv får vara med och förändra branschen till det bättre. Till sin hjälp har hon bland annat LeoRegulus Award, ett stipendium med syfte att locka fler kvinnor till en karriär inom IT och teknologi. Under hösten har LeoVegas även infört betald föräldraledighet för att ytterligare förstärka jämställdhetsarbetet inom bolaget. Arbetet är långt ifrån över, men har redan gett resultat.

”Fördelningen på LeoVegas är mycket god och jag ser kvinnliga utvecklare komma fram på ett annat sätt nu. Det skapar en mer harmonisk arbetsplats för alla. I min nya roll som Team Lead har jag själv en möjlighet att påverka detta och jag vill belysa att tech innebär så mycket mer än bara programmering. Mitt tips till alla drivna kvinnor är att våga ta steget – det är allt som krävs då vi söker med ljus och lykta efter er” fortsätter Franziska.

”LeoVegas är en biljett ut i världen”

Gränsöverskridande verksamhet och varierande utmaningar

Franziska beskriver Växjö som en storstad i mindre förpackning. Marknaden för IT och innovation är mycket stark och på ständig frammarsch, men tempot i staden är behagligt och atmosfären gemytlig. Och för den som gärna reser i jobbet, är LeoVegas en biljett ut i världen.

”Möjligheterna att få se andra länder är stora om bara intresset finns. När jag började hade vi en onboarding-plan som gick ut på att jag hade tre månader på mig att besöka alla kontoren. LeoVegas har all sin affärsverksamhet på Malta och jag har ett team i Milano, vilket innebär en del resor. LeoVegas är en enda stor familj med hela 54 nationaliteter, utspridd över Sverige och Europa”, berättar Franziska.

Ingen dag på LeoVegas är den andra lik. Franziskas nya uppdrag går främst ut på att stötta och motivera teammedlemmarna i de olika projekten. Fokus ligger hela tiden på att utveckla produkten och ta fram nya sätt att förbättra användarupplevelsen. Det övergripande målet är att bli ”King of Casino” – samt att ha roligt på vägen dit.

”Det som driver mig mest är människorna runt omkring mig och att få dem att inse vilka fantastiska egenskaper de besitter. Det händer alltid något oväntat, vilket både kan vara en utmaning samt otroligt tillfredsställande, då vi alltid löser problemen tillsammans i teamet. Tempot är högt då vi alltid måste ligga i framkant och leverera högklassiga tekniska lösningar, men vi har kul precis hela tiden. Vi har ett fantastiskt kontor med allt tänkbart i nöjesväg, inklusive den här magiska uteplatsen där vi brukar ha stora sommarfester” fortsätter Franziska.

Ett jobb blir vad du gör det till

LeoVegas har en öppen företagskultur där de anställda till mångt och mycket får forma sin egen arbetsroll.

”Mitt första jobb här var som testare. De behövde någon som kontrollerade backend-plattformen och hur jag gick till väga var helt upp till mig. Det fanns inga måsten, vilket jag såg som en unik möjlighet. Hos oss får alla, män som kvinnor, pröva sig fram och välja att jobba med det de tycker är roligast. Vi vill ha självdrivna medarbetare som vågar ta det där extra steget och bidra med sin egen expertis. Den som tycker att det låter intressant bör absolut söka sig hit”, fortsätter Franziska.

Hennes egen karriär på LeoVegas pekar spikrakt uppåt. På bara fyra år har hon hunnit med otroligt mycket och är redan något av en veteran på företaget. Exakt vad som väntar runt hörnet vet hon inte själv, men ambitionen är att fortsätta utvecklas som person genom nya spännande utmaningar.

”Jobbet har lärt mig massor om vad jag kan klara av i min vardag och i mina olika roller. Så länge du vill fortsätta finns det alltid ett nytt steg här. “The sky is the limit””, avslutar Franziska.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>