Hem Kvinnor på Kanalen Hon växer när andra växer

Hon växer när andra växer

Publicerat av: Redaktionen

[KVINNA PÅ KANALEN] Liselott Forslöf är Leveranschef på Conscia sedan snart ett år. Under vårt samtal framgår det att hon har en lämplig titel. Det här är en tjej som levererar i alla lägen.

Hon växer när andra växer 2

Liselott Forslöf är Leveranschef på Conscia

Vi träffas på Ulriksdals Trädgårdscafé där särskilda värdar & värdinnor vänligt men bestämt påminner besökarna om att hålla avstånd. Det för oss in på vilka utmaningar hon ser i sitt ledarskap i dessa pandemitider.

”Att vara chef och ha sin personal på flera orter är inte alltid lätt även i normala tider. Det krävs att man är mycket noga med att ha löpande kontakt med alla oavsett om man kan träffas fysiskt eller inte. De medarbetare som inte sitter på samma kontor som sin chef kan lätt känna sig bortglömda och få en känsla av att de inte får all information. Jag har medarbetare i Stockholm och Göteborg. Med tanke på rådande situation har jag infört ett digitalt frukostmöte varje arbetsdag. Det brukar ta cirka en halvtimme och vi har ingen agenda. Alla som kan delta gör det. Den sociala kontakten är i fokus när vi ser varandra på skärmen med en kaffekopp i handen. Faktum är att en positiv effekt som det här har fört med sig är att vi i mitt team har kommit varandra närmare trots att vi sitter mer utspridda nu”, svarar hon.

Hon ställer sig i fronten om ingen annan gör det

Hon växte upp i Bromma de tre första levnadsåren därefter flyttade familjen till Täby. Hon berättar att hon trivs så pass bra i Täby att hon fortfarande bor där. När hon var liten ville hon bli helikopterförare. Det fick förbli en dröm. Hon läste Naturvetenskaplig linje på gymnasiet. Hon var intresserad av samhälle och politik. På Stockholms Universitet läste hon statsvetenskap och även till Högskoleingenjör.

Vi frågar när hon upptäckte sina ledaregenskaper? Fanns de redan i unga år?

”De har växt fram under årens gång. Jag ska ärligt säga att jag var ganska blyg och tillbakalutad när jag var ung men jag har alltid velat påverka saker och ting. I början av mitt yrkesliv tyckte jag att det var jobbigt med till exempel mingelsituationer. Vad skulle jag säga? Jag vet att jag var långt ifrån ensam om att känna så. Jag insåg att jag behövde ta tag i den sidan av mig själv så att det inte blev något hinder för mig i privatlivet eller på jobbet. Ett knep som jag lärde mig, och gärna delar med mig av, är att ställa frågor. Då får de andra prata istället”, säger Liselott med ett skratt och fortsätter.

”Det är fortfarande så att jag inte har något behov av att stå i fronten men om ingen annan gör det då tar jag den positionen. Jag klarar inte när något behöver göras och den eller de som har ansvaret inte gör något. Sedan spelar det ingen roll vad det handlar om, stort som smått. Jag är väldigt prestigelös, om jag får säga det själv”, förklarar hon med ett leende.

Alla ska må bra!

När vi pratar om ledarskap och hennes nuvarande roll syns ett äkta engagemang i Liselotts ögon.

”Jag tycker att det är kul att arbeta med människor. Jag tycker också att det är viktigt att alla får synas och bli bekräftade men jag är ingen tårta & bulle-chef. En av de bästa belöningar jag kan tänka mig är när jag ser en medarbetare lyckas och växa. Då växer jag också!”, säger Liselott.

Hon delar med sig av ännu ett tips när det gäller ledarskap.

”När jag precis hade börjat på Conscia var jag på en kick-off med många medarbetare. Jag var både ny på företaget och i min roll. Jag kände inte någon. Då bestämde jag mig för att innan vi åker hem så ska jag ha lärt mig allas namn. Jag tror på att det skickar tydliga signaler om att du bryr dig om den person vars namn du har lärt dig”, förklarar hon.

Hon har haft många befattningar under sin karriär och sedan år 2008/09 olika chefsroller men hon är ingen ”hoppjerka”. Hon har i huvudsak arbetat inom TDC-koncernen, där hon var i 10 år. Därefter blev det Cygate och nu Conscia.

”Jag är ingen förvaltare och när jag känner mig färdig med en uppgift vill jag ta mig an nya utmaningar. Om jag kan hitta de inom samma företag där jag är ser jag ingen anledning att byta arbetsgivare”, förklarar hon.

Fördelar och nackdelar

Vårt samtal kommer in på hur det är att vara kvinna i den mansdominerade IT-branschen. Dels allmänt och dels som chef.

Hon berättar om en händelse för flera år sedan på ett annat företag. Liselott var konsultchef och åkte tillsammans med fyra manliga kollegor till en kund för att diskutera en pågående upphandling. I början av mötet ställer en av kundens manliga representanter flera relevanta frågor till Liselotts kollegor. När det blir dags för henne att svara på kundens frågor skärps tonläget och svårighetsgraden på frågorna. Hennes egen upplevelse, och det är den vi är intresserade av, är att kunden ville testa hennes kompetens bara för att hon var kvinna.

”Framförallt blev kunden överraskad av att jag kunde svara så bra på hans frågor. Plötsligt ger kunden uttryck för ett stort gillande av mig i min roll som konsultchef. Förväntningarna var väldigt låga från början. Den upplevelsen tillsammans med flera andra har lärt mig att kvinnor kan ha en fördel av att kunna överträffa lågt ställda förväntningar samtidigt som det gör mig så ledsen att förväntningarna, generellt sett, ska variera beroende på om du är kvinna eller man. Jag vågar påstå att kvinnor bedöms hårdare, bland annat när det gäller ålder”, berättar hon med allvar i rösten.

”Men det var glada miner i bilen på väg tillbaka till kontoret och även om vi till sist inte vann affären så fick jag en väldigt bra utvärdering av kunden”, minns Liselott glatt.

Tillsammans konstaterar vi att det har hänt saker när det gäller jämställhet i IT-branschen men att det återstår en hel del att göra.

Vad är det som har blivit bättre?

”Spontant vill jag lyfta fram tre saker; Det är fler män som tar föräldraledigt, Det finns en efterfrågan av kvinnor i branschen och till sist upplever jag att kvinnor vinner respekt i längden. Om vi tittar på det ur ett chefsperspektiv kan jag dessutom lägga till att min uppfattning och erfarenhet är att många uppskattar kvinnliga chefer bland annat på grund av att vi är duktiga på att skapa ett förtroende hos både medarbetare och kunder”, svarar hon.

Liselott säger också att hennes upplevelse är att det finns många tuffa kvinnor i branschen och vi funderar tillsammans på om det är en egenskap som krävs för att lyckas som kvinna inom IT eller om det är en framtoning som växer fram under karriären?

Vad händer nu?

Vi avslutar vårt samtal med en nyfiken fråga om vad som händer på Conscia i höst?

”De händer mycket nu, både i branschen i stort och hos oss. Coronapandemin har självklart påverkat oss men vi ser att det påverkar företags krav på digitalisering där nätverket självklart är en stor del av det. Vi kommer fokusera på nya teknologier från vår leverantör Cisco, som DNAC, SD-WAN och Devnet. Samtidigt har vi ambitionen att satsa på vårt Göteborgskontor, där vi söker nya duktiga konsulter. Vi vill göra mer för våra kunder och hjälpa dem att få den tekniska lösning som löser deras behov mest effektivt”, svarar Liselott

”Jag känner mig trygg med att vi ska lyckas i våra ambitioner att växa. Den övertygelsen bygger jag på att vi har en hög kompetens hos alla medarbetare. Vår höga kompetensnivå är självklart en frukt av kloka rekryteringar och utbildningssatsningar men jag vågar påstå att vår företagskultur också har bidragit. Jag trivs väldigt bra med den som bygger på prestigelöshet och hjälpsamhet. När något ibland blir lite fel lär vi oss av det och vi hjälps åt att hitta en lösning. Att hitta syndabockar är kontraproduktivt!”, säger hon bestämt.

Hon ger ett väldigt tryggt och lugnt intryck under vårt möte. En blandning av energi, beslutsamhet och trygghet.

”Jag reflekterar mycket. Stannar upp och funderar. Det ger mig kraft att rusa på när det behövs snabba beslut!”, avslutar Liselott.

IT-branschen behöver fler duktiga tjejer i olika befattningar och den ska vara tacksam för att det inte blev någon karriär inom helikopterflyget för Liselott Forslöf. Hon har istället lyft som människa och ledare.

Privat:
Namn:                                        Liselott Forslöf
Ålder:                                         38 år
Bor:                                             Täby
Familj:                                        Stolt mamma till en dotter som fyller 8 år i augusti
Intressen:                                  Att träna, Utomhusliv, Båtliv, Att pyssla, Vara sysselsatt, Matlagning
Favorit TV-serie:                       The Split
Favoritmat:                               Mammas köttbullar med gräddsås, Min egen mat, bland annat Fisktacos                                                             (Säger hon ödmjukt)
Nästa resa:                                Är inställd på grund av Covid-19
Antal devices:                           5

”Conscia är en svensk systemintegratör och Cisco Gold Partner.”

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>