Infozone bjöd in till ett fullmatat och intressant event under rubriken ”The Inspiration Zone”. Ett hundratal besökare hade tackat ja till inbjudan. Tillsammans med flera stora IT-leverantörer arrangerades ett gediget event som innehöll många spännande presentationer och nyheter. Dagen avslutades med mingel i Z-baren.
Benny Silfvergren från Infozone var dagens konferencier och han hälsade oss alla varmt välkomna. Han inledde med att berätta om Infozones syn på förändring och utveckling.
#shifthappens
Vi har satt ett samlingsnamn, #shifthappens, på att alla våra egna förändringar, berättar han. Vi är inne i en fjärde industrirevolution och utvecklingen har aldrig gått så fort som nu. Han ger oss några exempel på hur fort det har gått för olika saker att nå 50 miljoner användare:
Tågtrafiken behövde 75 år
Radion gick på 38 år
TV tog 13 år
Internet endast 4 år
Facebook behövde bara 3,5 år
Pokémon Go gick så snabbt som 19 dagar
Efter 1 DAG hade musikern Ed Sheeran nått 50 miljoner lyssnare med sin senaste hitlåt.
Benny menar att i en omvärld som förändras så snabbt är det viktigt med samarbete. Det är nyckeln till framgång, fortsätter han.
SharePoint
Johan Lönnqvist, Key Account Manager, och Peter Karpinski, SharePoint online expert på Infozone, delade med sig av deras erfarenheter av SharePoint-projekt. De satte ribban högt med föresatsen att visa hur man kan göra ett SharePoint-projekt dubbelt så bra, tre gånger så snabbt och tio gånger billigare! De menar att bl.a. Office 365 skapar nya möjligheter för organisationer att arbeta ännu mer effektivt, smidigt och säkert.
Peter demar ett SP-projekt de gjort för en kund där uppgiften var att utveckla ett nytt Intranät. Vi vill bygga bättre Intranät med rätt fokus och struktur, säger han. Han lyfter särskilt fram vikten av en bra sökfunktion och att man inte glömmer bort utbildningen av användarna. Det ska inte behöva kosta tio miljoner att utveckla ett Intranät, avslutar Johan.
Perimeterskyddet förändras
Andy Lalaguna som är Sales Engineer på Cyxtera berättade om AppGate SDP (Software Defined Perimeter) som enligt honom är en okänd svensk diamant. Han menar också att de senaste 20 åren har det inte hänt så mycket inom området perimeterskydd. AppGate SPD är ett exempel på att mjukvarulösningar blir en allt större del av dagens perimeterskydd.
I korthet bygger lösningen på att t.ex. de anställda på ett företag får olika behörigheter när de ska få tillgång till information och applikationer i molnet och i datacentret. De är i sig inget nytt men Andy menar att det är flexibiliteten som är det intressanta i AppGate SDP. Med stor automation regleras konstant vilka delar av t.ex. moln och datacenter som en utvecklare, databasadministratör eller säljare ska få access till. På så sätt minskas risken att ett intrång leder till att hela IT-miljön blir exponerad.
Framtidens IT-arbetsplats
Mattias Björkman, Senior Partner Account Manager, och Michael Gustafsson, Sales Engineer, från Citrix gav oss en mycket intressant inblick i vilka lösningar som Citrix har när det gäller den moderna IT-arbetsplatsen.
Med en uppkoppling i realtid visade Michael på ett mycket pedagogiskt sätt hur man kan ha en och endast en arbetsplats oavsett vilken device man för tillfället använder. Tänk dig att du sitter på kontoret och jobbar när det är dags att rusa i väg till tåget för att åka hem. Väl på tåget kan du fortsätta att jobba precis där du var när du lämnade kontoret men nu sitter du kanske med en surfplatta eller en smart mobil. Väl hemma kan du om behov finns fortsätta på din dator i hemmet eller din bärbara dator.
Inloggning finns i flera varianter bl.a. Mobilt BankID. Om man dessutom kompletterar med Citrix ShareFile så tycker jag att vi knyter ihop helheten, säger Michael.
Arrow ECS var på plats
IT-Kanalen passade på att byta några ord med Jes Kongsmark, VD på Arrow ECS. Jag vill lära mig mer om Infozones utbud och jag tycker att de gör ett bra jobb under ledning av deras VD Hampus Carnemark. Vi fungerar bra ihop och jag ser fram emot att växa tillsammans, berättar han.
Vad är senaste nytt på Arrow ECS?
Vår flytt är klar och den gick bra. Det känns bra att vi nu sitter tillsammans allihop. Dessutom har vi nu en ny avdelning för utbildning tack vare de nya lokalerna, svarar Jes. Vi har ett nytt partnerskap med Huawei och det är vi mycket glada över. Det blir ett mycket spännande samarbete. Vi har även en hel del annat på gång men det kan jag inte berätta om just nu, avslutar Jes hemlighetsfullt.
Nya möjligheter med handkraft
I en av montrarna i utställningsområdet träffar vi Mikael Birgersson som är försäljningschef på Biohax International. Vi är nyfikna på vad som händer där eftersom ryktet säger att man kan få ett chip inopererat i handen i deras monter. Ja, det stämmer, bekräftar Mikael. Vi ber honom att berätta mera.
Vi har tagit fram ett koncept baserat på NFC-tekniken. Närfältskommunikation eller som det heter på engelska Near Field Communication är en teknik som bl.a. används i plastkort av olika slag. Det kan röra sig om kreditkort eller passerkort. Vi erbjuder möjligheten att placera ett chip under huden, mest lämpligt i ena handen. Chipet kan sedan användas för en mängd olika tjänster, berättar Mikael, som själv har ett chip inplanterat.
Vad händer med integriteten?
När du har chipet på plats kan du t.ex. ladda ner en tågbiljett med hjälp av din smarta telefon. Jag har själv använt den möjligheten många gånger, säger han. Chipet klarar av ca: 100 000 omprogrammeringar och livslängden beräknas till ungefär 10 år.
Vi får ofta frågan om inte det här gör att vår integritet hotas och att man kan följa precis var kunden är i realtid. Det är precis tvärtom, menar Mikael. NFC-tekniken innebär att läsaren och chipet måste vara nära varandra för att etablera kontakt. Chipet är inte uppkopplat mot Internet och har ingen IP-adress. Det innebär att lösningen inte är användbar för t.ex. GPS-tjänster. Ett intressant område där chipet kan göra stor nytta är sjukvården.
Om man tänker sig ett scenario där en person med ett chip hamnar i ett sjukdomstillstånd kan ambulanspersonal, eller motsvarande, skanna av chipet och få upp personens sjukdomsjournal direkt. Det spar givetvis värdefull tid och i förlängningen t.o.m. liv.
En intressant lösning för bl.a. skolvärlden
I en annan monter träffar vi representanter från IGEL som fokuserar på Endpoint Management. De visar oss en minst sagt intressant produkt, UD Pocket. Tänk dig ett USB-minne modell mindre. Med denna lilla ”manick” kan du få en dator att fungera som en tunn klient. Vari ligger då det speciella?
Låt oss ta ett exempel. I en skola ska ett prov genomföras. Eleverna har sina datorer framför sig. Provet inleds med att de sätter in sina UD Pockets i USB-kontakten. I samma stund har de ”förvandlat” sin dator till en tunn klienter vars enda uppgift är att presentera provet de ska göra. Möjligheterna till fusk är kraftigt reducerade då deras dator inte kan användas till att söka svaren på t.ex. Internet.
När provet är färdigt tar läraren och samlar in samtliga UD-pockets och datorerna är åter datorer. I olika miljöer där personer tar med sig sina egna datorer och surfplattor (BYOD) kan man enkelt öka säkerheten och minska risken för intrång genom att använda UD Pocket.
Flera intressanta presentationer
Förutom tidigare nämnda presentationer fick vi även lyssna till Lobe Bodin och Massimo Salvini från Ivanti som berättade om deras arbete med skydd mot ransomware. En svår balansgång är att skapa enkla lösningar för användarna samtidigt som deras datorer, plattor och mobiler är den kanske största risken för dataintrång.
Utifrån Qliks motto – Leave data where it is – presenterade Sam Bäcknäs deras associativa modell. Med hjälp av den visade han hur man kan analysera sitt data på ett sätt som leder till smartare beslut.
Hur kan vi bygga säkra och samtidigt flexibla lösningar som skyddar och har koll på vårt data på resan från källsystem till end-point? Detta var temat för Majken Sanders presentation. Hon arbetar på TimeXtender.
På scenen intervjuades även Dag Åselius, Head of IT på Tibnor, och Tony Engman, Interims CFO på Carlsberg Sverige. De fick bl.a. svara på hur de ser på #shifthappens.
En nöjd VD blickar framåt
T-Kanalen får en pratstund med Infozones VD Hampus Carnemark som är nöjd med dagen. Vi har bra kunder och partners, konstaterar han. Som ett komplement till dagens event arrangerar vi också s.k. Roundtables där vi bjuder in 8-10 kunder för intressanta och givande diskussioner. Dessa kör vi kvartalsvis.
Vad händer på Infozone under 2018?
Jag tror på en tillväxt på ca: 20 %, svarar Hampus. Jag tror även att det kommer att bli ett tillväxtår på tjänstesidan och då vet jag att vår försäljningsorganisation kommer att vara på tå. Vi kommer att behöva rekrytera fler medarbetare, fastslår han.
Lansering i USA på gång
Hampus berättar också att de är nära en lansering av SharePoint i USA. Det är givetvis jättekul och vi har vind i seglen nu. Folk söker sig till oss och jag tror att våra värderingar är en förklaring, säger Hampus. Vi omsätter 125 miljoner globalt och är på gång även i Tyskland.
Det är inte bara globalt som det händer saker hos Infozone. Sedan en tid tillbaka har vi också etablerat oss i Gävle och vi vann en upphandling i Gävleborgs Kommun, säger Hampus stolt. Vi gasar på och har en bra magkänsla, blir hans slutord.
Den fortsatta resan går att följa på: http://infozone.se/
Dagen avslutades med den omtyckta Z-baren och samtalen mellan alla besökare nådde nya höjder.