Ingo Paas: Chief Scalable Officer - framtidens CIO
Hem Nyheter Ingo Paas: Chief Scalable Officer – framtidens CIO

Ingo Paas: Chief Scalable Officer – framtidens CIO

Publicerat av: Redaktionen

Green Cargo har haft Ingo Paas som högsta chef inom IT och digitalisering de senaste åren, i en kombinerad roll som CIO och CDO.

Under Ingos ledarskap har Green Cargo genomgått betydande förändringar i sin digitaliseringsresa, vilket ledde till att Ingo tilldelades titeln ”Årets CIO 2022” av CIO Sweden.

I ett samtal med IT-Kanalen delade Ingo med sig av sin resa, lärdomar och sina råd för framtida ledare.

Under sina 30 år i karriären har Ingo Paas haft internationella ledarroller på företag som Ericsson, Adidas och ICA Gruppen. Hans karriär inom IT började med ett SAP-projekt:

-Jag satt vid mitt skrivbord när jag blev tillfrågad, ’Vill du leda det här SAP-projektet som projektledare?’ Jag var förmodligen den minst lämpliga kandidaten att leda projektet eftersom det var mitt första projekt. Jag var inte förberedd, men jag lärde mig på det hårda sättet; så började jag min IT-karriär.

Med en karriär som inkluderar flera internationella ledarroller inom IT delar han sin syn på hur rollen som CIO har utvecklats de senaste 10 åren:

-Tidigare var det mer efterfrågedrivet; det handlade inte direkt om tekniken. Många projekt handlade om att förvalta det någon annan hade beslutat. Tidigare var CIO:ns roll att utföra någon annans vilja. Det jag har sett ändras hos Green Cargo och det jag har ändrat, innebär inte nödvändigtvis att det är en förändring för alla CIO:er, men du måste forma företagets öde.

Ingo går vidare och ger mer detaljer om de olika typer av projekt som har genomförts på Green Cargo:

-Jag förespråkar komponerbarhet, att hitta en balans mellan att förvalta det du har och arbeta med innovation utan att prioritera det ena över det andra. Ett viktigt projekt var att få kontroll över vår mainframe. Vi gick från fyra releaser till 300 releaser per år, med målet att integrera detta i vårt digitala och agila arbetssätt.

Ingo Paas: Chief Scalable Officer - framtidens CIO

Ingo Paas, högsta chef inom IT och digitalisering

Vi samarbetar med Rimini Street för att avveckla vår befintliga ERP-plattform och uppnår tillsammans årliga kostnadsbesparingar på 50%. Vi återinvesterar dessa besparingar i vår digitala transformation och affärsdrivna initiativ.

-Ett annat projekt är gränssnittet på webben för våra kunder, vi utvecklade detta med hjälp av en low-code plattform, helt utvecklat internt. De tjänster vi nu erbjuder våra kunder är unika för vår bransch och inte ens möjliga för våra europeiska konkurrenter att erbjuda.

Dessutom förklarar Ingo hur dessa olika IT-projekt direkt stöder verksamheten:

-Till exempel kundportalen. Vi har byggt applikationer som stöder verksamheten genom att fatta bättre beslut om prissättning och analysera lönsamheten. Vi har även utvecklat applikationer för tågförare. Vi strävar efter att stödja dom i deras roller och eliminera och ersätta så många fysiska uppgifter och processer som möjligt.

Vidare i samtalet, förklarar Ingo utmaningarna med att vara CIO år 2023:

-Det finns inga rätt eller fel svar. Personligen har jag lärt mig att reflektera över mina tidigare beslut för att tänka framåt. Några tankar inkluderar att tänka strategiskt när det gäller investeringsbeslut och att bygga plattformar när det är möjligt.

Ingo utvecklar:

-Ta ägandeskap, utveckla dina principer och skapa processer och system som kan skalas. Detta skapar autonomi på ditt eget sätt.

Samtalet med Ingo leder in på framtiden, vi kommer in på hur Elon Musk kallar sig Chief Architect på Tesla (där han också är VD). Vi frågar Ingo om hur rollen som CIO kan komma att se ut om 5-10 år:

-En plattformsstrateg skulle vara en idealisk titel. Även något som Chief Scalable Officer eller något liknande skulle kunna vara passande, du vet – något nytt.

Slutligen ger Ingo råd till personer som aspirerar på att bli CIO:

-Utan komponerbarhet har du ingen motståndskraftig verksamhet. Med det menar jag att verksamheten är sammansatt. Du kan inte vara ett innovativt företag på riktigt som kan skala om du inte har system och processer som stöder dig i detta.

Och med ett skratt tillägger han:

-Får jag göra lite reklam? Om du söker inspiration har jag skrivit en bok, ’Digital Composable Enterprise.’ Jag har ägnat hundratals timmar åt forskning inom detta område, och syftet med boken är att utmana det digitala tänkandet när man bygger framtidens företag och utforskar alla digitala möjligheter som finns.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00