Ingram Micro och Lernia öppnar dörren för nyanlända
Hem Kanalröst Ingram Micro och Lernia öppnar dörren för nyanlända

Ingram Micro och Lernia öppnar dörren för nyanlända

Publicerat av: Redaktionen

Enligt Statistiska Centralbyrån tar det numera nio år för hälften av de nyanlända som kommer under ett år att komma in i svenskt arbetsliv.

Ingram Micro och Lernia öppnar dörren för nyanlända 1

Lernias regionchef Cecilia von der Lancken tillsammans med Hazem Abodan

För att öka integrationen i samhället måste vi vända dessa siffror, något som Lernia och Ingram Micro bidrar till genom projektet JOIN – Jobb och Integration i Näringslivet.

JOIN är en rekryteringsmodell som är utvecklad för företag som vill öka mångfalden i sin verksamhet för att på så vis kunna bidra med att få nyanlända snabbare in på den svenska arbetsmarknaden. Under ett möte med Lernia i våras då Ingram Micro åter stod i behov av personal kom tanken om möjligheten med JOIN upp. Ramarna till JOIN sattes för två år sedan då Lernia fick ett större rekryteringsuppdrag i Oskarshamn och innebär att man kombinerar yrkespraktik med språkutbildning för nyanlända.

”Vi har sett två dilemman. Vi vill bidra mer genom att ta ett större socialt ansvar. Dessutom så är det låg arbetslöshet i Borås och vi vill rekrytera på ett bredare plan då vi har erfarenhet av att mångfald är bra för oss”, säger Christian Håkansson, platschef på lagret i Borås.

Upplägget för praktikanterna som kommit till Ingram Micro har varit att de under 8 veckor arbetat 3 dagar i veckan och de resterande 2 dagarna har de läst Yrkessvenska/SFI (svenska för invandrare). Alla praktikanterna har varit i Sverige under ungefär 2 år och kunde vid starten prata lite svenska.
Precis som vid ordinarie provanställningar får praktikanterna vara på minst två olika avdelningar under sin tid hos Ingram Micro. På så sätt blir det mer än en person som bedömer dem och de får en bredare förståelse för verksamheten.

Av de fem praktikanter från Syrien som kommit till Ingram Micros lager kommer fyra att fortsätta arbeta på Ingram Micro efter praktiken, då som anställda via Lernia. Förhoppningen är också att inom kort få in fyra nya praktikanter som får möjlighet att komma in på arbetsmarknaden
”Projektet gynnar så klart individerna i fråga men också vårt företag. Vi får möjlighet att få in personal i andra åldrar och med annan erfarenhet och bakgrund. Nu hoppas vi kunna inspirera fler företag att haka på och på så sätt också gynna samhället i stort”, avslutar Christian.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>