Stora möjligheter för kanalen – men drar IoT-utvecklingen iväg för snabbt?
Hem Kanalröst IoT-lösningen står och faller med säkerheten

IoT-lösningen står och faller med säkerheten

Publicerat av: Redaktionen

Idag finns det uppskattningsvis åtta miljarder IoT-devicer på marknaden. När 5G är genomfört kommer antalet att mångdubblas.

Därmed blir säkerhetslösningar för att undvika informationsläckage och förmågan att stå emot hackerattacker allt viktigare.

IoT-lösningen står och faller med säkerheten 1

Blagoj Kupev säkerhetsexperten från Seavus

Det är temat för ett frukostseminarium den 31 maj i Stockholm där säkerhetsexperten Blagoj Kupev från konsultföretaget Seavus är talare. Han kommer adressera vilka utmaningarna är för att implementera IoT-devicer på ett säkert och hållbart sätt.

En av de största utmaningarna är att skapa en device som är svår att använda på ett felaktigt sätt, utan möjligheten att föra in skadliga funktioner. Om det inte finns ett inbyggt skydd redan från början blir konsekvenserna till exempel informationsläckage och missbruk av privat information.

– I värsta fall kan devicen i sig otillbörligt användas för att skapa materiella skador och intrång, säger Blagoj Kupev.

I grund och botten är ett IoT-device färdigt att kopplas upp mot Internet först när det är anpassat till existerande protokoll för telekommunikation. Med det menas att dess grundläggande funktionalitet är säker och kommunikationsprotokollen är på plats.

– Innan vi säger att ett device är redo att exponeras för ”hajarna” på internet måste det säkerställas att det är säkert och inte vållar någon skada för användarna eller omgivande system, säger Blagoj Kupev.

För att uppnå de målen är det absolut nödvändigt att endast teamet har tillgång till det under utvecklingsprocessen, men när det väl kopplas till internet så måste vem som helst med internetuppkoppling kunna analysera funktionaliteten och undersöka eventuella säkerhetsluckor. Allt det här arbetet är självklart beroende på vilken användning som är tänkt.

– Ingen lägger massor av tid, pengar eller energi på att försöka hacka ett device som är tänkt att ha två eller tre användare.

Att minimera riskerna kan göras på flera olika sätt. Självfallet är planering viktig, men också vikten av att välja redan säkra subsystem. Likaså att använda beprövade utvecklingsmetoder för att implementera bästa IoT-funktionalitet.

Detta och mycket mer kommer att avhandlas på frukostmötet. Blagoj Kupev tar till en metafor för att beskriva kampen mot hackare:  ”När musen blir smartare, så behöver du en ännu smartare katt för att överlista den. Det är skönheten med utveckling – den slutar aldrig.”

Registera dig på Seavus event redan idag: KLICK HÄR

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>