Lenovos CTO spår jätteboom för Personal AI 2024
Hem LEVERANTÖRLENOVO Lenovos CTO spår jätteboom för Personal AI 2024

Lenovos CTO spår jätteboom för Personal AI 2024

Publicerat av: Redaktionen

Per Overgaard, europeisk CTO för infrastruktur på Lenovo, delar sin syn på framtidens datacenter, AI och hållbarhet med IT-kanalen under eventet Lenovo Imagine i Stockholm.

I över 30 år har Per Overgaard varit med på den ledande fronten inom IT-infrastruktur.

Han har representerat globala IT-organisationer som HP/Compaq, IBM och nu Lenovo sedan 2015.

Vad ser du som de tre mest betydelsefulla trenderna inom infrastruktur- och datacenterindustrin?

– Vi har faktiskt pratat om alla de tre idag här på eventet. Den första trenden är hållbarhet. Vi behöver verkligen göra något åt detta. Vi behöver göra något tillsammans med industrin om hur mycket energi vi förbrukar för att ha fungerande enheter, datacenter och infrastruktur.

-Den andra är edge. Jag tycker att edge är superspännande. Den kan sitta här i rummet på väggen. Den behöver inte kylning, behöver inte speciell kraft, behöver inte speciell nätverksinfrastruktur.

-Den tredje är självklart AI. 30 november är det ett år sedan OpenAI lanserade ChatGPT. Det är helt fantastiskt vad vi kan göra med det verktyget. Men det är bara början. Vi har bara börjat skrapa på ytan av vad vi vill kunna göra om två, tre eller fem år. Teknologin går så snabbt att det ger så många möjligheter. Så tekniken kring hårdvaran tillsammans med AI-plattformen kommer att förändra världen på nolltid.

Vad ser du som de mest intressanta möjligheterna inom datacenter- och infrastrukturindustrin?
Lenovos CTO spår jätteboom för Personal AI 2024

Per Overgaard, europeisk CTO för infrastruktur på Lenovo

– Om vi pratar infrastruktur, spelar det ingen roll om den finns i ett eget datacenter, i molnet eller på en edge-enhet. Allt måste hänga ihop.

-Titta på vad Elon Musk gjorde med Tesla. Plötsligt är en bil inte bara en bil, utan en dator. Den beräknar exakt hur långt du kan köra på en laddning och ger feedback. För mig är det här kundupplevelsen. Det är din egen upplevelse av tekniken. Om du har ett företag är det dina kunders upplevelse av din produkt. Du kan bygga något runt din produkt och göra den supersmart.

Hur ser Lenovos strategier ut för använda och nyttja AI från ett datacenterperspektiv?

– Man måste dela upp AI i tre olika kategorier. Den första är public AI. Public AI är en molntjänst som gör det möjligt för oss att göra maskininlärning. Den andra kategorin är AI för företag. Det vill säga AI som är byggd under säkra ramar för att kunna existera i en företagsmiljö. Den tredje kategorin är personal AI, som kommer att bli enormt stor under 2024. Det bästa sättet att förklara det på är att jämföra det med övergången från CD-skivor till digitala musiktjänster som Spotify.

-När vi gick från CD-skivor till digitala musiktjänster tog man bort information från CD-skivan som örat inte uppfattade. Detta gjorde att den digitala filen blev mycket mindre, men örat uppfattade nästan samma sak. Och det är exakt det som kommer att hända med personal AI, vi kommer att ta bort allt som inte är viktigt i programmet så vi kan avveckla komplicerad AI teknologi på en dator eller mobiltelefon.

Vilka utmaningar inom hållbarhet ser du inom det nuvarande landskapet för datacenter?

-Om man ser på hur mycket energi och kylning som datacenter förbrukar, så gör det ingen skillnad om det är Google-datacenter eller ett datacenter för ett företag. Vi måste förbruka så mycket energi för att driva våra system. Det finns fortfarande så mycket gammal teknologi i datacenterna som inte håller måttet mot nya produkter.

-Vi behöver komma överens om hur vi ska mäta oss när vi pratar om hållbara lösningar. Men även vi som konsumenter måste göra ett val. Det är samma sak som om du vill köra en bensinbil eller en elbil.

Per förklarar utmaningarna med energiförbrukningen i datacenter eftersom det är inget vi kan komma ifrån.

-Sen är det alltid svårt med IT, vi kommer alltid att förbruka energi. Men det finns områden där det är billigt med el i Sverige. Vi kan flytta datacenter till Norrland där vi kan driva allt på vattenkraft. Det byggs många datacenter i områden där energi kostar ganska mycket.

Har Lenovo några lösningar på de här utmaningarna?

-Ja, absolut. Vi har många. Vi har förändrat hur vi designar våra produkter. När du ska designa en server kan du välja hur kraftig den ska vara. Du kan välja om du ska sätta en liten, en mellan eller en stor strömförsörjning i din server. Det är den som sätter begränsningen för hur mycket kylning du behöver.

-Sen har vi varmvattenkylning. Lenovo har utvecklat vattenkylning de senaste tolv åren. Just nu kör vi på varmvattenkylning, vilket kanske låter konstigt. Men det är så kylningen av alla datacenterprodukter kommer att gå i framtiden. Det sätt som används för att kyla ned processorer och minnen idag är inte effektivt.

Per berättar om ett case i Tyskland där Lenovo tillämpat sin infrastruktur kompetens för att återanvända energi från ett datacenter:

-Det som är coolt med varmvattenkylning är att det är otroligt effektivt. Vi har idag en lösning som körs i Tyskland. Där finns en stad som är kopplad till datacentret och som värmer upp 4000 hus på den energi som kommer ut ur datacentret. Det är en teknologi som vi måste se på i framtiden.

Några tips eller råd har du för en organisation som tittar på att modernisera sitt datacenter till mer hållbart?

-Jag tror inte att något företag kan bygga framtidens lösningar själv. Om du ska köpa en ny bil och ringer till tre kompisar och frågar vad du ska köpa, så kommer du få olika svar från alla tre kompisar. Det är samma sak när man ska bygga datacenter.

-Det har dessutom varit väldigt prisfixerat. Jag tror inte alltid att priset är den viktigaste faktorn. Det viktigaste är Total Cost of Ownership, vilket är svårt att beräkna för det kräver att du har hela IT-organisationen med dig.

Per avrundar samtalet:

-Ni måste tänka på hur mycket ni ska lägga i molnet, hur mycket ni ska lägga i edgen, vilka teknologier som används nu och i framtiden, hur mycket gammalt IT ni har i er organisation och hur snabbt ni ska byta ut det. Lenovo har en nettonoll-lösning till 2050, och vi tycker att företag ska göra samma sak.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00