[KRÖNIKA] Vi står utan tvekan mitt i en global miljökatastrof, om vi inte gör något drastiskt nu kommer vi enligt forskarna överstiga en förödande temperaturökning om tre grader de kommande årtiondena.
För att klara hållbarhetsmålen måste vi alla hjälpas åt, inte minst stora globala företag som har möjlighet att göra reell skillnad och vara en viktig pusselbit i omställningen.
Som internationella IT-organisationer har vi ett kollektivt ansvar att sätta upp tydliga riktmärken och verka på ett sätt som resulterar i en positiv inverkan på arbetskraft, samhälle och miljö – än mer när verksamheten växer och blomstrar. Företagens miljöarbete måste balansera den växande efterfrågan på IT tillsammans med stigande förväntningar kring ansvar.
Lenovos hållbarhetsarbete
Nyligen uppnådde vi på Lenovo en viktig milstolpe i vårt hållbarhetsarbete. Våra kunder har nämligen kompenserat för mer än 1 miljon ton koldioxid från sina köp av Think-datorer. Företag kan nu också lägga till Lenovo CO2-kompensationer till sina köp av utvalda Lenovo ThinkSystem-servrar. Men för oss handlar hållbarhet inte bara om att ta steg mot att minska koldioxidutsläppen och resursförbrukningen. Det är ett tankesätt som bör genomsyra hela organisationskulturen.
På Lenovo arbetar vi konstant med att bli bättre och mer framgångsrika utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Lärdomarna hittills är många och här följer ett urval av våra erfarenheter som bör tas i beaktning för att bli ett mer hållbart it-företag.
Minska miljöpåverkan genom hela produktionscykeln
För alla it- och teknikföretag har begreppet cirkulär ekonomi fått en allt viktigare betydelse. Detta syftar till att minska användningen av energi och nya material vid tillverkning av produkter. Men också att återvinna material för att använda vid produktion av nya produkter. För att minska påverkan på vår miljö som orsakas av miljöskadligt avfall när produkter når end-of-life, måste branschen sätta en högre ribba vad gäller återvinning, återanvändning och reparation. Målsättningen bör vara en 100 procentigt cirkulär kedja.
Vad mer kan vi göra? Som ett företag som ligger i framkant när det kommer till att utveckla nya innovationer måste vi även nyttja våra resurser för att ge tillbaka till samhället och miljön. Jag är stolt över att vi på Lenovo har banat väg för anmärkningsvärda innovationer, som vår utveckling av en lågtempererad lödningsteknik som minskar utsläppen av växthusgaser vid tillverkningen av datorer. Denna teknik har vi dessutom valt att dela kostnadsfritt med branschen för att möjliggöra för andra aktörer att nyttja vår teknik och på så vis minska klimatpåverkan.
Optimera leveranskedjan
Alla komplexa strukturer är beroende av starka försörjningskedjor – man behöver en robust leveranskedja för att fylla på lagren. Dessa överväganden är inte bara viktiga ur ett kontinuitetsperspektiv, utan också för att säkerställa energieffektiv logistik.
Genom att distribuera produktionen till fler lokala anläggningar kan företag minska antalet steg i leveranskedjan och de beroenden som krävs för att få produkter från fabrik till kund. Detta skulle även resultera i minskad bränsleförbrukning som krävs som ett resultat. Detta inkluderar att införliva klimatvänligare transportmetoder som tåg i stället för flygplan och att minska avståndet som produkterna färdas längs försörjningskedjan.
I juni i år öppnade Lenovo den första Europeiska fabriken i Budapest, Ungern. Det är en av Lenovos största tillverkningsanläggningar och drivs nästan enbart av solceller. Att producera teknikenheter lokalt minskar fraktavstånden avsevärt, vilket resulterar i ett mer effektivt och hållbart transportalternativ.
Sätt aggressiva och mätbara mål
För att bli ett hållbart företag krävs det att man tar ansvar. Ett kraftfullt verktyg är vara modig och ta risker, och i förlängningen ställa höga krav på sig själv. När man väl har satt upp sina mål och offentliggjort dem finns det ingen återvändo.
I samband med att ett företag sätter upp sina mål bör det även se över mängden spårbara mätvärden, såsom vattenanvändning, elförbrukning och användning av förnybar energi. Att förstå hur miljöansträngningar mäts, och vilka mätvärden som behövs för att kunna kartlägga företagets rörelse i rätt riktning, hjälper företaget att visa vad det gör och på vilka fronter det behöver göra framsteg.
Vi på Lenovo erkänner vårt ansvar gentemot miljön och stödjer och uppmuntrar alla våra kunder, partners och intressenter vi arbetar med att göra detsamma. Det är också en ständig förbättringsprocess – den täcker allt vi gör och är viktig för vår verksamhet och alla vi arbetar med. Vi uppmanar också de som verkar inom samma bransch att våga erkänna sitt ansvar och låta hållbar framgång vara en minst lika viktig faktor som andra framsteg.
Skriven av Daniel Lindberg, Sverigechef för Lenovo.