MWC 2018- Ett år med få mobila överraskningar men stor bredd och intressanta hälsoaspekter

MWC 2018- Ett år med få mobila överraskningar men stor bredd och intressanta hälsoaspekter

Publicerat av: Redaktionen

 

Årets upplaga av världens största mobilfokuserade expo MWC hölls som vanligt i Barcelona i slutet av februari och IT-Kanalen var på plats för att se vad vi kan förvänta oss under 2018.

Trots att vädret runt om i Europa till stora delar präglades av snökaos och stormar så lockade eventet dryga 100 000 besökare, ett event som är så mycket mer än bara mobiler och dess tillbehör utan även omfattar, bilar, robotar, tekniken runt om mobila enheter, IoT och säkerhet med mycket mera.

Mobiler som primärt dragplåster

Trots att allt inte handlade om mobiler så var det ändå dessa som till stora delar ådrog sig det största intresset. Men ska vi vara ärliga så skulle vi ändå vilja säga att helhetsintrycket på mobilsidan inte riktigt nådde så långt som vi hoppats eller trott. Delvis beror detta på att allt mer information läcker ut redan innan kongressen men även trots detta så var det få riktigt stora nyheter, i varje fall bland de stora drakarna.

För att kort sammanfatta detta område så måste vi ändå börja med Samsung som till årets event var ovanligt tidiga ut med de nya modellera S9 och S9+. Mobilerna i sig är, med några få skillnader, mycket lika tidigare modell sett till det yttre. Men på insidan så får vi den senaste processorn, förbättrat ljud och framför allt ett helt nytt kamerasystem som erbjuder klart bättre mörkerfotografering och även filmning i superslowmotion.

Även LG hade en ny mobil, eller kanske rättare sagt en upphottning av tidigare flaggskeppet V30 som numera fått ett S efter sina siffror och mest uppmärksamhet drog nog företaget när man meddelade att man slutar mobilracet med att pumpa ut nya mobiler oftare än vad som behövs och att fokus numera kommer att ligga mobiler med riktigt bra grundfunktioner istället för att hopa en massa teknik som få använder.

Roligt att se var däremot finska HMD som numera äger forna flaggskeppsnamnet Nokia. Företaget hade, trots att man bara existerat i drygt ett år, en av de roligare monterlösningarna då man placera upp mindre trähus mellan de större mässbyggnaderna. Framför allt så presenterade företaget även flera riktigt intressanta modeller vilka spänner över alla prisnivåer och där framför allt de Nokia 6 och 7 plus ger väldigt mycket mobil för pengarna.

En mobil som vi hoppats på att få se, som dock inte visades, var en uppdatering i Motorolas moto Z serie, en mobilserie som på många håll är allt för underskattad som bland annat har en splittersäker skärm, något som visades flera gånger när mobilen (utan skal) kastades i golvet utan att något hände. Men där det största intresset kom från den intressanta lösningen med extra Mods, en sorts tillbehör som fästs på själva mobilen via kraftiga magneter och sedan ger olika funktioner beroende på typen av Mod.

Nya för året var bland annat en 360 graders kamera som jobbar med UHD och 3D ljud, en Gamepad med styrspakar och extra batteri och en ny JBL-baserad högtalare. Men fram för allt så lanserades ett smart hälsomod som kunde kontrollera puls, syresättning, blodtryck med mera och detta känns verkligen som att vi för en gång skull får någon vi kan ha riktig nytta av även för de som inte har ett lika stort teknikintresse.

Även Sony presenterade nya mobiler där företaget spann vidare på sina 3D lösningar vilket gör det möjligt att skanna och skapa 3D bilder av mer eller mindre vad som helst. Nytt i detta sammanhang var ett samarbete med Postnord som tillsammans med Strålfors ska erbjuda 3D utskrifter till konkurrenskraftigt pris direkt i Sonys app. Dessutom så lanserar Sony en helt ny typ av trådlösa hörlurar vilka placeras på örats undersida för att underlätta för dem som bär glasögon. Till detta så Sony även tagit fram en lösning som för att externt ljud kan passera in i mitten av själva högtalardelen vilket gör det möjligt att använda dem utan att vi missar omgivande ljud. Detta var så klart bara en lite del och även övriga mobiltelefonsleverantörer fanns så klart på plats.

5G och uppkopplade bilar

Nästa stora områden gällde 5G och möjligheterna som detta medför med högre bandbredd och snabbare åtkomst till data och här fanns representanter från alla håll med Qualcomm, Intel, Ericsson med flera i täten. Bland flera intressanta nyheter på detta område så var beskedet om Ericssons alla nya samarbeten kring 5G runt om i världen och företaget lovar även att de första kommersiella nätverken kommer i år och kanske är detta ett första steg tillbaka mot en ny tid som global jätte för Ericsson.

5G kommer även att vara den sammankopplade länken mot anslutna bilar. Däremot kommer dessa troligen att kombineras med 4G genom att lägga ett 5g-nätverk ovanpå 4g-nätverk. Anledningen till detta är att vi fortfarande är beroende av 4g-nätverket som en sorts backbone. Detta gör att vi under en period kommer att se flera sorters hybridlösningar.

Snabbare databearbetning och lagring

Med allt mer data som ska lagras och bearbetas och i ett läge där vi snart har 8K upplösning i samma position som vi idag har 4K så ökar kravet inte bara på den trådlösa datagenomströmningen utan minst lika mycket på lagringsmedias prestanda och kapacitet. Därför var det roligt att se att flera tillverkare har tagit fram nya högpresterande lösningar.

Ett intressant företag inom detta område och ett företag där väldigt mycket hänt under den senaste tiden är Wester Digital som numera består av tre bolag under samma paraply. Först hittar vi Sandisk som under flera år varit ledande inom den mobila flashmarkanden till både mobiler och kameror av olika slag. Till årets kongress så lanserades bland annat världens första A2 klassade mSD kort på 400 gigabyte. Det som gör kortet unikt, förutom kapaciteten är dels prestandan som når upp i upp mot 145 megabyte per sekund men framför allt A2 som är ny minnesklass som syftar på antalet IOPS som enhet kan hantera och med A2 når vi värden som gör att vi även kan köra program direkt från minnet och en hastighet som i flera fall kan vara snabbare än de mobila enheternas integrerade lösningar.

SanDisk visade även upp en prototyp av SD kort som använde PCIe gränssnittet för kommunikation och genom detta nådde över 900 megabyte per sekund vilket öppnar upp för helt nya användningsområden. Vidare så har vi då moderbolaget WesterDigital som presenterade två nya NVMe baserade diskar i form av SN720 och SN520. Både med en extrem hög prestanda till ett klart tilltalade pris.

Detta var en liten del av vad årets upplaga av MWC bjöd på och vi skulle utan tvekan kunna fylla hela portalen med information men vi väljer att sluta här och konstatera att vi går ett extremt intressant år till mötes och detta inom alla mobila områden.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00