Finska HMD Global har fått rejäl fart på utrullningen av telefoner under Nokias klassiska varumärke. Under 2017 såldes 70 miljoner enheter och nu drar HMD igång en större satsning på företagsmarknaden.
– För de flesta företag är säkerhet något man prioriterar högt och jag skulle säga att vi ligger i framkant på detta område inte minst eftersom vi har den bredaste portföljen av telefoner anpassade för Andoid One.
Det säger Andrej Sonkin som ansvarar för Nokias/ HMD Globals nya satsning mot företagsmarknaden. När IT-kanalen träffar honom i Stockholm är han full av självförtroende när det gäller utsikterna att åter igen bli en viktig aktör på företag.
– Med vårt koncept kring Pure Android och Zero Touch Enrollment får företagens IT-avdelningar en betydligt lättare tillvaro eftersom man får tillgång till en mer avskalad miljö som både är lätt att administrera och supporta.
Andrej Sonkin demonstrerar hur Nokias förkonfigurerade företagstelefoner kan användas.
– När användarna startar telefonen behöver de bara koppla upp sig mot ett nät och sedan installeras allt som IT-avdelningen bestämt ska finnas med från start via programmet Your device at work.
Toppmodellen Nokia 8 Sirocco har en 5,5 tums oledskärm med upplösning på 2560×1440 punkter, 6 GB arbetsminne och internlagring på hela 128 GB. Kameramodulen har försetts med optik från Carl Zeiss medan mobilens chassi ska vara ovanligt robust eftersom det är tillverkat i ett helgjutet material som har vattentålig IP67-klassning. Här ligger butikspriset kring strax under 8 000 kronor.
– En modell som vi tror mycket på inom företagssektorn är Nokia 7 Plus som ligger helt rätt i förhållande till pris och prestanda, säger Andrej Sonkin.
Nokia 7 Plus kostar nämligen bara 4 000 kronor inklusive moms och även här får man en mobil som är tillverkad från ett solitt block av aluminiumlegering med keramisk beläggning. Däremot får man nöja sig med ramminne på 4 GB och internminne på 64 GB.
HMD Global etablerades i maj 2016 och har sitt huvudkontor i Espoo strax intill Nokia Corporation, vars verksamhet idag främst är inriktad på nätverksmarknaden enligt samma modell som Ericsson.
Enligt det avtal som gällt sedan Nokia sålt sin mobilverksamhet till Microsoft får man inte satsa på mobiler men har däremot inget förbud mot exempelvis surfplattor vilket innebär att Nokia 2015 lanserade serien N1. Sedan dess har man dessutom släppt ifrån sig en del personal som gått över till HMD som nu har en personalstyrka kring närmare 700 personer. Det innebär även att Nokia Corporation har representation i HMD:s styrelse. HMD Globals samarbete med Nokia innefattar även rätten att använda Nokias mobilpatent under de kommande tio åren. Samtidigt har HMD passat på att köpa loss en del tekniker från Microsoft vilket innebär att företagets telefoner fått en del likheter med Lumiaserien.
Bara någon vecka efter att finska HMD Global slutfört förvärven av viktiga licenser och patent från Microsoft Mobile och Nokia kunde företaget i början på 2017 lansera en första serie smarta telefoner under det klassiska varumärket Nokia. Först ut var modellen Nokia 6 som kör operativsystemet Android i stället för Windows Mobile som Microsoft kört på Lumiatelefonerna.
– Nu är det Andoid One som gäller över hela linjen och vi har ett nära samarbete med Google för att få ett så rent och säkert operativsystem som möjligt, säger Andrej Sonkin.