Hem Nyheter Nu finns 5G i Malmö, Lund och Helsingborg – första 5G-samtalet gick till Markus Rosenberg

Nu finns 5G i Malmö, Lund och Helsingborg – första 5G-samtalet gick till Markus Rosenberg

Publicerat av: Redaktionen

Den 17 juni aktiverade operatören Tre 5G i Malmö, Helsingborg och Lund.

Nu finns 5G i Malmö, Lund och Helsingborg – första 5G-samtalet gick till Markus Rosenberg 3I dessa städer kan man nu koppla upp sig mot den senaste tekniken så att det står ”5G” uppe i mobilens hörn. Skånes första 5G-samtal gick till den före detta fotbollsspelaren Markus Rosenberg. Tre har nu totalt 385 5G-master, varav drygt 120 i Malmö. Arbetet med att uppgradera ännu fler master pågår.

Skånes första 5G-samtal ringdes till Markus Rosenberg av Fredrik Wiberg, bygg- och installationschef på Tre, som lett arbetet med att under hösten och vintern bygga och uppgradera 5G-masterna i Skåne. Samtalet gjordes från Sonys nya 5G-telefon Sony Xperia 1 II som släpps den 22 juni.

– Mobildataförbrukningen ökar med 60 procent varje år, det kräver hela tiden bättre nät. Vi har jobbat stenhårt för att uppgradera 4G-master till 5G-master under vintern och våren så det kändes riktigt kul att äntligen kunna ringa Skånes första 5G-samtal. Jag passade på att säga hej till Mackan, säger Fredrik Wiberg.

5G-nätet fungerar med ett antal 5G-kompatibla mobiler och i takt med att fler mobiler släpps på marknaden kommer allt fler kunder att kunna använda nätet. Alla privatkunder med ett 3Surfa-abonnemang samt en 5G-mobil från Tre, får tillgång till det nya 5G-nätet utan extra kostnad. Samma gäller för företagskunder som har abonnemang som lanserats efter den 15 januari 2019. Inga ändringar behöver göras på dessa abonnemang för att få tillgång till 5G.

– Vi är stolta över att ha varit en drivande kraft bakom 5G-utbyggnaden i södra Sverige och ser fram emot att fortsätta driva utvecklingen. Vårt 4G-nät är mycket konkurrenskraftigt, inte minst i större städer som Malmö, Lund och Helsingborg, och vi har inte lägre ambitioner med 5G, säger Haval van Drumpt, vd för Tre Sverige.

Nätet, som aktiveras i Tres befintliga frekvensspektrum, är stabilare och något snabbare än 4G samt har lägre svarstider och mindre störningar. 5G är även en mer energieffektiv teknik i jämförelse med tidigare generationer av mobilnät. De riktigt höga hastigheterna – många gånger snabbare än 4G – kommer att börja byggas ut runt årsskiftet när Post- och Telestyrelsen gör fler och större 5G-frekvenser tillgängliga för alla operatörer.

– Det här är första steget där vi använder frekvensspektrum vi redan har tillgång till. Efter att de riktiga 5G-frekvenserna blivit tillgängliga runt årsskiftet kommer våra kunder att kunna få betydligt snabbare hastigheter än 4G, säger Per Stigenberg, teknisk direktör på Tre.

Redan i december lät Tre konsumenter testa 5G i södra Stockholm. Lärdomarna där har varit viktiga vid utbyggnaden av 5G i Skåne. Under vintern och våren har utbyggnaden fortsatt i hög takt och den kommer att fortsätta i sommar och tidig höst.

Här finns Tres 5G i Skåne:
Lund, Helsingborg och Malmö (innanför inre Ringvägen samt Hyllie, Vintrie, Limhamn och Bunkeflostrand.)

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>