Hem DISTRIBUTÖRSEC DATACOM Nyfikenheten är hennes drivkraft!

Nyfikenheten är hennes drivkraft!

Publicerat av: Redaktionen

[PÅ STAN MED] Vi träffar Lena Gulliksen på Sjöpaviljongen i Alvik i västra Stockholm. Det blir ett uppsluppet samtal om allt från arkeologi till ledarskap samt livets alla ”bananskal”.

Nyfikenheten är hennes drivkraft! 2

Lena Gulliksen, VD på SEC DATACOM.

Lena är VD på SEC DATACOM och hon har haft förmånen att få vara med om många spännande upplevelser och erfarenheter inom IT-branschen. Under vårt samtal växer bilden fram av en tjej som inte är rädd för att prova på nya saker. Även om hon har arbetat på många olika företag och i skilda roller är den gemensamma drivkraften; nyfikenhet och mänskliga relationer.

Intresset för arkeologi väcktes på Gotland

Vi frågar henne om vad hon ville bli när hon var liten?

”Min pappa arbetade på Sveriges Television och när jag var åtta år fick jag följa med honom till Gotland där han skulle arbeta med en TV-produktion. Jag tror att den vistelsen väckte mitt intresse för arkeologi. Jag blev fascinerad av att det gick att hitta så mycket historia och föremål genom utgrävningar. Med tanke på hur mitt yrkesliv sedan blev, med många varierande arbetsuppgifter, är jag inte helt säker på att jag har tålamodet som krävs för att arbeta som arkeolog”, svarar hon.

”Men jag kan vara väldigt envis och jag gillar saker som är gamla!”, fortsätter hon med ett skratt.

När det några år senare blev dags att välja inriktning på studierna föll hennes val på 4-årig Teknisk linje med maskininriktning. Därefter blev det ytterligare 1 år i skolbänken då hon läste Industriell ekonomi & marknadsföring.

Slussen var en vattendelare på fler sätt en ett

Nu var hon 21 år och det var dags att söka sig ut på arbetsmarknaden. Hon började som säljare på Gylling Component som sålde elkomponenter. Hon och en kollega fick ansvaret för varsitt säljområde. Lena fick ansvaret för hela Sverige norr om Slussen i Stockholm och hennes kollega fick ta hand om allt söder om Slussen. En lika tydlig som enkel uppdelning förklarar Lena och ler när hon tänker tillbaka på den tiden.

”Det var en jättebra skola för mig att börja där. Jag lärde mig massor. Jag anställdes i slutet av 1980-talet och blev kvar där i åtta år. Jag jobbade bland annat som Produktchef. Jag inser att mycket har hänt sedan dess när jag tänker på vad vi använde som kundregister. Gula sidorna!”, berättar hon.

Nu infinner sig en stark känsla av nostalgi hos oss tre som sitter runt bordet och är födda på 1960-talet. Många av våra läsare minns säkert Gula Sidorna men sannolikt inte de yngre. Gula Sidorna var en tjock fysisk telefonkatalog. Det var ett komplement till de ordinarie telefonkatalogerna. I Gula Sidorna fanns alla företag på orten uppräknade.

”Min chef var noga med att påpeka att jag alltid skulle notera namn och telefonnummer på de som jag pratade med så att jag inte skulle behöva ringa upp till företagets växel igen. Det här var före mobilernas intåg i våra liv”, säger Lena med ett leende.

IT-branschen blev ett naturligt nästa steg

Lena berättar att när hon närmade sig 30-årsåldern kom tankarna på vad hon skulle göra framöver i yrkeslivet. Det handlade inte om någon 30-årskris utan en naturlig fundering om vad hon skulle göra härnäst. En kompis till Lena arbetade på ett IT-företag. Det blev inkörsporten till Computerland vilket senare kom att bli Merkantildata. Kalendern visar nu på år 1995. Vi konstaterar gemensamt att det var en tid då IT-branschen, generellt sett, var duktig på att strö treställiga förkortningar runt sig i kunddialogerna.

”Jag är så glad att den attityden i stort sett inte finns kvar idag. För mig är dialogen med våra kunder och partners superviktig. Om man slänger sig med begrepp och förkortningar som de inte förstår så är det ingen dialog i min värld. Det är snarare en monolog och de leder ytterst sällan fram till konstruktiva lösningar”, säger Lena bestämt.

Lena arbetade på Merkantildata i 3 ½ år innan hon kände att det var dags att röra på sig eftersom lusten att arbeta med datakommunikation växte sig allt starkare. Det var anledningen till att hon började på PC Lan. Förutom datakommunikation fick hon även möjligheten att lära sig IT-säkerhet.

”Det blev ännu ett exempel på att tillfälligheter i mitt yrkesliv har tagit mig ut på nya äventyr. Jag hade inte arbetat specifikt med säkerhetsfrågor tidigare men det gav mig möjligheten att på djupet lära mig ett nytt område. Det har aldrig varit en medveten strategi men jag inser nu när jag tänker tillbaka att jag har mycket att tacka för i och med att jag inte har duckat när nya möjligheter har dykt upp”, berättar hon.

Efter knappt två år var det återigen hennes nyfikenhet som fick henne att söka sig vidare. Nu följde ett par år där Lena sökte nya utmaningar. Först på Stonesoft som var en liten distributör där hon bland annat arbetade med lastbalansering och därefter fick hon möjligheten att bygga upp säkerhetsverksamheten på Next Nordic.

Det lilla formatet möjliggör stordåd

Under vårt samtal återkommer vi flera gånger till det faktum att det finns en ”arena” där Lena trivs bäst. Det är mindre företag med en familjär företagskultur där den enskilde medarbetaren gör skillnad och får ta plats. Ibland jämställs det med den pionjärfas som de flesta nya företag upplever, när allt är nytt och spännande. Efter en tid övergår verksamheten i en vardag där entusiasmen riskerar att falna. Vi frågar Lena hur hon ser på den liknelsen?

”För mig handlar det inte om hur länge företaget har funnits även om det finns många exempel på en pionjäranda som försvunnit. År 2002 började jag på SecureSoft som år 2005 blev Computerlinks. Jag var där i totalt 12 år. Varför? Jo, vi lyckades att bibehålla en känsla av nybyggarkultur som tillät egna initiativ. Jag trivs bäst på mindre arbetsplatser och jag vill kunna påverka företagets utveckling. Någon gång har jag tagit mindre kloka beslut men jag står alltid för det jag gör. Jag gör hellre fel än ingenting. Jag känner mig trygg i att jag vid varje givet tillfälle bestämmer mig för det som jag tror på. Om det senare visar sig att jag skulle ha fattat ett annat beslut så vet jag att jag inte har gjort något medvetet fel. Det är för övrigt, tack och lov, ytterst sällan som chefer och medarbetare agerar medvetet felaktigt. För mig är tron på mina kollegor och deras arbete jätteviktig”, svarar hon.

Ett spörsmål från Danmark

På våren 2014 får Lena och en kollega en fråga från det danska familjeföretaget SEC DATACOM om de kan tänka sig att leda SEC DATACOM:s etablering i Sverige. Återigen hade slumpen lagt ett ”bananskal” på Lenas väg i yrkeslivet. Självklart var både hon och hennes kollega handplockade utifrån vad de hade gjort tidigare i karriären men hon behövde ta ett nytt beslut om sin fortsatta karriär.

”Vi befann oss båda i ett skede där vi var öppna för nya uppgifter. Vi tackade båda Ja och antog utmaningen att etablera en distributör som var mycket välrenommerad i Danmark men i princip helt okänd i Sverige. Jag ska inte sticka under stolen med att det var riktigt tufft och jobbigt inledningsvis. Vi jobbade stenhårt och jag fick bekräftat att mina tankar om ledarskap fungerade. Efter sex år har vi nu en omsättning på 250 miljoner och många duktiga medarbetare. Inom kort flyttar vi dessutom till nya lokaler, som vi kan fortsätta att växa i, bara ett stenkast från våra nuvarande lokaler. Ytterligare ett bevis på vår framgång är att vi får fler och fler leverantörer som vi samarbetar med. De senaste tillskotten är Rapid7, Armis och Colortokens. Det är väldigt positivt och jag känner mig trygg med vår utveckling. Det kommer att bli en spännande höst. Det ser jag fram emot. ”, berättar hon.

Lena är långt ifrån klar med sin yrkeskarriär men vi ber henne ändå att summera sina erfarenheter fram till idag.

”Jag känner mig priviligierad som har fått arbeta med så många olika saker. Det har varit kul hela vägen ända sedan jag började på Gylling Components. Min nuvarande roll som VD på SEC DATACOM är nog det roligaste som jag har gjort. Självklart har det stundtals varit tufft men det har bidragit till att jag har vuxit som både människa och ledare. För mig handlar ledarskap om samarbete och frihet under ansvar. Jag vill att mina medarbetare har ett eget driv och att de känner att jag hela tiden finns som ett stöd. För mig är det allra viktigaste människorna oavsett titel och roll”, avslutar Lena Gulliksen.

Privat
Namn:                                        Lena Gulliksen
Ålder:                                         54 år
Bor:                                            Täby (Norr om Stockholm)
Familj:                                        Sambo Stefan, Wilmer 14 år och Sara 13 år samt älskade hunden Frasse (av den italienska rasen Lagotto Romagnolo)
Intressen:                                  Barnens fotbollsmatcher, Frasse, Alpin skidåkning, Golf
Senaste bok:                             Allt som var mitt (ljudbok) av Cissi Wallin
Favoritmat:                                Sushi
Favoritresa:                               Sydafrika
Antal devices:                           18

För mer information:

https://it-kanalen.se/kompetens-och-150-ars-erfarenhet-under-samma-tak-ger-en-trygghet/

https://secdatacom.se/

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00