För andra året i rad bjöd Palo Alto Networks tillsammans med Exclusive Group in till en mycket intressant och givande kväll på O’Learys vid Norrtull i Stockholm.
Huvudnumret var en direktsändning från Palo Alto Networks kontor i Silicon Valley. I den fick vi ta del av deras tankar och visioner om säkra molnlösningar samt nyheter i deras utbud. Deltog gjorde också representanter från bl.a. Coca Cola och PWC som berättade om hur deras resa mot molnet har sett ut.
Kvällen inleddes med ett mycket trevligt mingel där alla vi som hade trotsat kylan och tagit oss till eventet fick lön för mödan. Det fanns gott om möjlighet för deltagarna att diskutera bl.a. olika aspekter på säkerhet i molnet. Allt i en avslappnad miljö.
USA ligger före
Efter det inledande minglet hälsade Palo Alto Networks Sverigechef Ola Jönsson oss varmt välkomna. Ola berättade bl.a. att vi är inne i en tydlig transition mot publika moln. Utvecklingen mot publika molntjänster går fort och många företag i USA flyttar företagskritiska applikationer till molnet vilket ställer höga krav på säkerheten. Här ligger USA före Sverige i utvecklingen. Mot den bakgrunden var det extra intressant att få ta del av kvällens huvudnummer nämligen direktsändningen – The Epic Cloud Security Event – från Silicon Valley. Kl. 18.00 bänkade vi oss för att ta del av utsändningen. Runt om i världen träffades partners och återförsäljare på lokala events för att göra det samma, oavsett tidszon.
Huvudtalare var Salim Ismail, författare till boken Exponential Organizations. Han menade att i väldigt många branscher blir enskilda komponenter och produkter allt billigare. Det i sin tur driver utvecklingen mot nya möjligheter, lösningar och normer. Som exempel nämnde Salim energibranschen där man beräknar att solenergi om drygt tio år kommer att vara billigare än olja & gas. Det kommer att få stora konsekvenser för den infrastruktur som finns uppbyggd idag inom t.ex. drivmedel för fordon. Att kostnaden för t.ex. komponenter sjunker konstant gör att olika lösningar inom Internet of Things (IoT) plötsligt blir överkomliga rent ekonomiskt. Även om många av oss upplever att det händer väldigt mycket nu inom IoT, och det gör det, så menar han att vi ändå bara är i den absoluta början av denna utveckling och den fulla potentialen av framtidens lösningar är svindlande.
Vi är inte förberedda
Salim menar att vi, generellt sett, inte är förberedda på den framtid som den nya tekniken innebär. Som ett exempel tog han skolvärlden där en av många utmaningar är hur yrkesutbildningar ska designas när vi inte riktigt vet hur olika yrken kommer att förändras och vilka nya krav som kommer att ställas på dem. Ett antal yrken kommer inte ens att finnas kvar om 5 år även om det känns otänkbart idag.
Ett annat exempel är företag som skapades på 1900-talet. De kommer att behöva förändra sig markant för att överleva vidare in på 2000-talet. Det handlar bl.a. om bonussystem, inköp, kundleveranser, lagerhantering och samarbete med konkurrenter.
Coca Cola går All-In
Nästa pass i den timslånga sändningen var en intressant paneldebatt där vi fick lyssna till representanter från flera stora amerikanska bolag som berättade hur deras respektive resa in i molnet sett ut. Vi fick t.ex. höra att Coca Cola nu är nära att helt och hållet lämna datahallarna för att istället flytta alla sina system och applikationer till olika moln-miljöer. En spännande detalj var den strategi som de har valt. Istället för att börja med att flytta en liten applikation till molnet hade man valt att börja med ett av de största systemen. Coca Colas representant berättade att tanken bakom beslutet var att när de väl hade flyttat ett stort affärskritiskt system in i en molnlösning så hade de tvingats att tänka igenom och lösa alla frågor runt drift och säkerhet. När det sedan blir dags för övriga mindre system och applikationer har de redan en fungerande lösning och miljö att ”flytta in i”.
En representant för en stor regional amerikansk bank menade att de numera ser sig om ett IT-företag som sysslar med bankverksamhet. En tydlig bild av hur viktig och strategisk IT-tekniken har blivit.
Direktsändningen från Silicon Valley avslutades med att Lee Klarich intog scenen och berättade om Palo Alto Networks tjänster och produkter som underlättar vägen till molnlösningar med bibehållen säkerhet. Han avslöjade även några nyheter, bl.a. att de inför support för Google Cloud Platform.
Hela sändningen avslutades med att de visade foton från de olika städer världen runt där deltagare hade samlats för att lokalt titta på eventet.
Många måste tänka nytt
Nästa punkt på programmet i Stockholm var att vi bjöds på såväl hamburgare som möjligheten att diskutera med Palo Alto Networks representanter på plats. Vi fick en chans till ett enskilt samtal med Ola Jönsson och vi frågade honom om han var nöjd med kvällen.
”Vi är nöjda och det är kul att se många partners på plats. Vi växer mycket nu och det är en spännande utveckling som vi ser framför oss”, svarar Ola.
Ola påminner om det han sa i sin presentation nämligen att vi ligger drygt ett år efter USA. Dessutom skiljer det sig mellan olika sektorer och det är bl.a. den offentliga sektorn som har halkat efter i Sverige. Oavsett bransch så kommer kraven på säkra lösningar i molntjänster fortsätta att öka och återförsäljarledet måste tänka nytt för att anpassa sig till den delvis förändrade spelplanen.
Vi fick även möjligheten till ett samtal med Leif Gyllenberg som är VD på SecureLink. Även han var nöjd med kvällens evenemang. De är ca: 200 anställda i Sverige och är inne i ett spännande och utmanande förändringsarbete. De har under många år framgångsrikt sålt lösningar för IT-säkerhet och ofta riktat sig till datahallar.
”Plötsligt förändrades vår marknad radikalt. Många företag som startar idag bygger inte datahallar”, berättar Leif. ”Vi blir tvungna att tänka nytt för att inte riskera att tappa stora marknadsandelar. Vi startade ett eget projekt för att hantera den här förändringsprocessen. Det blev början på en spännande resa som inte är slut än, men en sak som står helt klart för oss är att vi behöver arbeta mer med tjänster i vårt erbjudande”, fortsätter han. ”Vi ser också att den generella hotbilden ser ut att flytta sig mot attacker som inriktar sig mer mot fysisk skada. Det skulle t.ex. kunna röra sig om att man hotar att slå ut en pacemaker”, avslutar Leif.
Automatisering är viktigt
Magnus Rosendahl från NetNordic var också på plats. Han är Produktchef för nätverk & säkerhet och berättade att de är 300 anställda i Sverige varav 70 st. sitter i Stockholm. De har även verksamhet i Danmark, Norge och Finland.
Han berättar att han är nöjd med eventet och konstaterar att det är betydligt mer fokus på molnlösningar i år än förra året. ”Vi har samarbetat med Palo Alto i 2-3 år och är mycket nöjda med det. De ger oss bl.a. möjlighet att ta del av nya trender och funktioner. Dessutom tror vi verkligen på deras strategi”, berättar han.
”Jag tror att GDPR kommer att innebära att även de branscher som har varit lite konservativa behöver ta tag i sin utveckling och närma sig den nya tekniken i samband med att de anpassar sig till GDPR”, säger Magnus. ”En viktig faktor för att resan mot molnet ska bli både säker och lyckad är att involvera företagsledningen mer än vad många gör idag. Ytterligare en viktig framgångsfaktor är att automatisera säkerheten så mycket som möjligt. Jämför t.ex. med en bilolycka där väldigt många säkerhetslösningar, såsom ABS-bromsar och krockkuddar, går igång automatiskt”, fortsätter Magnus.
Avslutningsvis konstaterar vi att de flesta verkar vara överens om att molnet är målet och att bra säkerhetslösningar finns att tillgå på den resan.