SCDI AI Business Lab hjälper företag att skapa affärsnytta med AI
Hem NYHETERAI SCDI AI Business Lab hjälper företag att skapa affärsnytta med AI

SCDI AI Business Lab hjälper företag att skapa affärsnytta med AI

Publicerat av: Redaktionen

Alla pratar om AI men hur börjar man, vad kostar det och vilken affärsnytta kan det ge?

SCDI AI Business Lab hjälper företag att skapa affärsnytta med AI

Postdoktor Daniel Skog och professor Jonny Holmström på SCDI AI Business Lab vid Umeå universitet. Bildkollage: Jessica Larsson Svanlund och Mattias Pettersson

Det är frågor som nya SCDI AI Business Lab vid Umeå universitet önskar ge svar på vid digitala träffar 8 och 10 juni.

– Vi vill dela med oss av våra kunskaper och senaste rön och stötta näringsliv och samhälle i sitt utvecklingsarbete. Därför bjuder vi in till digitala träffar där vi berättar mer oss och vilka möjligheter som finns, säger Daniel Skog, postdoktor på Institutionen för informatik och projektledare på SCDI AI Business Lab vid Umeå universitet.

De stora bolagen har redan insett vilka möjligheter som artificiell intelligens, AI, kan ge och har påbörjat sitt utvecklingsarbete. Mindre företag, många gånger deras underleverantörer, ligger ofta efter och det riskerar att skapa en obalans.

– Det är en av de utmaningar som vi vill vara med och överbrygga, säger Daniel Skog.

Labbet har etablerats genom stöd från Kempestiftelserna och utgör en del av den nationella satsningen Swedish Center for Digital Innovation. Syftet är att bedriva forskning på hög internationell nivå i samarbete med industri och offentliga aktörer.

– Vid Umeå universitet fokuserar vi på konkreta och verksamhetsnära samarbeten för att erbjuda digitala lösningar och AI-kompetens till de som vill ta sin organisation vidare med hjälp av de nya tekniska lösningar som finns, säger Daniel Skog.

Flera samarbetsformer

SCDI AI Business Lab vill höja medvetenheten och kunskapen om digitaliseringens möjligheter och utmaningar.

– Vi ser hur våra externa partners i både näringsliv och offentlig sektor antingen jobbar med AI eller är på väg att lansera satsningar inom AI. Kompetensfrågan är den huvudsakliga flaskhalsen för att skapa värde från AI. SCDI AI Business Lab kommer att vara en nyckel för att lyckas med detta, säger Jonny Holmström, professor på Institutionen för informatik och föreståndare och grundare av Swedish Center for Digital Innovation och SCDI AI Business Lab.

Verksamheten startade mitt under en brinnande pandemi, ändå finns redan samarbeten igång och SCDI AI Business Lab vid Umeå universitet hoppas nu på fler.

– Därför bjuder vi nu in till digitala träffar som är öppna för beslutsfattare inom näringsliv, industri och samhälle. Vårt fokus är att se hur AI kan skapa värde i verksamheter och samtidigt bygga kompetens kring förutsättningar och behov, säger Daniel Skog.

Det finns inget att förlora på att delta eller inleda ett samarbete. Ett företag kan till exempel ta in en student för att titta på en specifik fråga inom digitalisering eller AI. En annan organisation kanske hellre vill påbörja ett större utvecklingsprojekt i samarbete med flera forskare.

– Man kan också tänka sig vidareutbildning inriktade specifikt för högre befattningshavare i företag eller forskningsprojekt tillsammans med andra företag där vi söker gemensam finansiering. Huvudsaken är att vi möts för att tillsammans se över vilka möjligheter som finns och vad det kan leda till, säger Daniel Skog.

Så skapar du affärsnytta

De digitala träffarna äger rum tisdag den 8 juni klockan 13.00 – 15.00 och torsdag den 10 juni klockan 10.00 – 12.00. Följande frågor kommer att lyftas:

  • Vad är SCDI, SCDI AI Business Lab och vilka samarbetsformer finns för din organisation?
  • Affärsnyttan med AI – var finns den och vilken roll spelar AI i organisationers digitala transformation?
  • Mer om det nya självskattningsverktyget som kommer att förenkla processen och skapa affärsnytta.
  • Presentation av den nya AI-plattformen Peltarion, där man kan se vilka möjligheter som finns utan att ha tidigare erfarenhet av programmering.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00