Skandinaviska IT-tjänsteleverantörer ligger i framkant med att erbjuda molnbaserad infrastruktur för sina kunder
Hem KASEYA Skandinaviska IT-tjänsteleverantörer ligger i framkant med att erbjuda molnbaserad infrastruktur för sina kunder.

Skandinaviska IT-tjänsteleverantörer ligger i framkant med att erbjuda molnbaserad infrastruktur för sina kunder.

Publicerat av: Redaktionen

[KANALPARTNER] Skandinaviska IT-tjänsteleverantörer ligger i framkant med att erbjuda molnbaserad infrastruktur för sina kunder.

De kämpar dock samtidigt mer med tillväxt, brist på kvalificerad arbetskraft och optimerad företagsdrift i jämförelse med MSP:er i andra delar av världen.

Detta visar årets upplaga av Dattos globala rapport Global State of the MSP.

Kaseya presenterar nu sin tredje årliga rapport Datto Global State of the MSP Report: Trends and Forecasts for 2024. Med svar från 1575 IT-tjänsteleverantörer runt om i världen, har både möjligheter och svårigheter bland dessa företag kartlagts. Rapporten ger djupgående insikter gällande marknaden för IT-tjänsteleverantörer och visar bland annat vilken avgörande roll IT-tjänsteleverantörer spelar för små och medelstora företags framgång, hur landskapet för IT-tjänsteleverantörer har utvecklats och vad branschen kan förvänta sig det kommande året.

Skandinavien – ett område med låg tillväxt
Större delen av de skandinaviska IT-tjänsteleverantörerna, som omfattar 151 av de tillfrågade i undersökningen, har sett tillväxt de senaste tolv månaderna. Rapporten visar att 66 procent av företagen har vuxit, vilket ligger i linje med det globala genomsnittet på 65 procent. Vidare visar rapporten också att endast tre procent av de skandinaviska företagen växte med mer än tio procent det senaste året. Jämförelsevis växte hälften av de amerikanska IT-tjänsteleverantörerna med mer än tio procent, medan det globala genomsnittet ligger på 26 procent. Det här betyder att de skandinaviska aktörerna har halkat efter resten av världen.

Skandinaviska IT-tjänsteleverantörer ligger i framkant med att erbjuda molnbaserad infrastruktur för sina kunder– Den lägre tillväxten i Skandinavien tror jag hänger samman med bristen och priset på kvalificerad arbetskraft, jämfört med förhållandena i resten av världen, säger Scott Gower, Regional säljchef i Norden och Baltikum hos Datto, ett dotterbolag till Kaseya. IT-tjänsteleverantörerna i Skandinavien sticker ut markant i och med att hälften av dem svarar att det är en strategisk topprioritet att de förbättrar sin företagsdrift, vilket är mycket högre än övriga länder i rapporten. Undantaget till detta är Singapore, som också är känt för sina höga kostnader.Det verkar därför vara svårare att driva en sund och lönsam verksamhet som IT-tjänsteleverantör i Skandinavien än i resten av världen.

Hinder och bekymmer bland IT-tjänsteleverantörer
Rapporten har även identifierat ett antal utmaningar som de skandinaviska IT-tjänsteleverantörsföretagen ofta stöter på. Svaren visar att det största hindret i att erbjuda cybersäkerhetslösningar är deras komplexitet, då nästan hälften (48 procent) av leverantörerna framhäver detta, samtidigt upplever 43 procent att de helt enkelt inte kan hitta arbetskraft med rätt kompetens. Ungefär var fjärde IT-tjänsteleverantör (24 procent) svarade att de erbjuder cybersäkerhetstjänster genom en underleverantör för cybersäkerhet.

– Att IT-tjänsteleverantörer outsourcar sina säkerhetslösningar ser jag som ett uttryck för två fenomen: att komplexiteten inom cybersäkerhet stadigt ökar i takt med att hoten blir allvarligare och angreppstaktikerna mer avancerade, och att de även har svårt att hitta specialiserad arbetskraft inom cybersäkerhet, säger Scott Gower. Jag antar därför att de outsourcar cybersäkerhetslösningarna mer av nödvändighet än vilja.

Det kanske mest bekymmersamma svaret är att 26 procent av alla tillfrågade IT-tjänsteleverantörer menar att ett hinder i att erbjuda cybersäkerhetslösningar är att deras kunder inte ser ett värde i det.

Skandinavien i framkant med molnbaserad infrastruktur och säkerhetslösningar
Det finns dock positiv statistik om Skandinavien att hämta från rapporten. De skandinaviska IT-tjänsteleverantörerna är främst i världen på att erbjuda molnbaserad infrastruktur som en tjänst, eftersom hela 94 procent av dem har detta som en del av sin produktportfölj. Jämförelsevis ligger det globala genomsnittet på 83 procent. Samma mönster gäller även för cybersäkerhetslösningar där 97 procent av dessa skandinaviska företagen erbjuder cybersäkerhetslösningar, vilket är 4 procentenheter mer än det globala genomsnittet.

– Den bild som framträder i rapporten stämmer väl överens med de samtal vi har med IT-tjänsteleverantörer i Sverige, Norge och Danmark, avslutar Scott Gower. Här ökar användningen av molntjänster och migrationen till molntjänster generellt, vilket är ett resultat av att deras kunder är mycket positiva till infrastrukturtjänster så som databaser och molnbaserade e-postservrar.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00